貓糧資料庫(7)

1001 回覆
24 Like 2 Dislike
會呀
食歐美澳紐牌子主食罐,日本罐好多添加劑同未必符合營養要求

隻死蠢6kg 要減到4.5-5kg 日食三罐食食窮我
即係三文魚ok? 隻貓都挑食 怕買左唔食
想問下餵浪浪買咩好? 本身有人餵開乾糧
我想隔日餵佢地食 一餐得嗎?
咁比零食定罐罐? 分量點計?
有3隻貓貓 邊度買平
想煮多啲鮮食俾主子食
平時有落開消化酵素/益生菌
請問有冇邊款綜合營養素介紹?
新手留名學野
下個禮拜會領養未夠一歲大既貓貓 如果貓貓之前食開乾糧 但係我想轉濕糧俾佢 一開始一餐乾一餐濕咁餵俾佢食得唔得
新手留名
過幾日會接貓貓返屋企
佢之前食開royal幼貓糧
但睇過好似話唔係咁好
想問下會唔會有啲咩貓糧推薦
話說之前食開nutragold holistic
想問下係咪唔太好?
想轉下面其中一隻邊隻好啲?
樓主 我隻金吉拉5個月 帶咗返屋企1.5星期 得1.59kg 醫生話營養不良 而家轉左醫生處方腸胃糧 啲屎都係偏軟同有血 之後好返打算轉wellness core kitten 請問係唔係最好嘅選擇?
定係生肉同罐頭比較好?
醫生果個係罐頭
一開始轉乾糧要慢慢轉,當佢腸胃成熟咗,對食物接受度高咗,會無咁易屙軟便,到時轉糧唔使好似初初咁轉好耐

益生菌加喺乾糧要確保佢食到,因為唔係隻隻貓會奶乾淨個碗除咗放喺糧,都可以食飯前溝少少水用針筒餵

罐頭可以照食,如果只係屙爛少少唔係屙到水咁都唔使停食,反而濕糧重可以幫佢吸收水分唔怕屙到脫水,而且keep住食先知呢隻罐只係初初食先咁定根本唔啱佢食

鮮食包係咪齊營養嗰啲?係嘅話當成正餐都得,佢腸胃好嘅話大便唔會太軟,少少濕潤可接受,太軟就多數係適應中

濕糧可以俾晒一餐分糧,佢唔似乾糧咁濃縮營養,加上本身成分比乾糧簡單,消化上相對容易,對胃負擔無咁高,除非隻貓玻璃胃到食乜都屙
多謝你答得咁詳細啊🥺😭
咁你會建議我乾糧轉wc定thrive先?因為hills同thirve既蛋白質同碳水好似差得好遠,wc就近啲,應該會適應得好啲?
同埋,最近隻貓食食下會走開,然後周圍行清潔下就可能會自己番去繼續食,一係就要我抱佢番去先會食!佢係咪食厭左隻糧定點?感覺佢食少左,以前會好專心食飽先走!
另外,我之前追po好似見到dr goodpet同dr mercola兩隻益生菌都有推介過,想問邊個會好啲?
感激不盡!!!
想知有冇講比咩補品係會對個腎好
獸醫話佢腎指數高左0.1-0.3(驗左2次) 第2次只係岩岩好
有無買過cutecat呢個牌子既罐罐,先7蚊一罐,好平
宜家wellness core係咪冇出經典全貓轉曬做火雞加雞
請問貓貓嘔返d濕糧出黎 啡啡地色咁
要立刻睇醫生嗎?
我見佢嘔得都多 但嘔完又好精神 係咁跑 跳
隻糧唔係第一次食
三個月大既異短
第一次見佢嘔 唔知點做
想問下大家知唔知邊度有預拌粉(加落糧度)買?
事源我隻貓,俾醫生話佢過輕,叫我俾心機谷肥佢,(貓女5個月,1.5kg)
我屋企都有隻4歲貓女食極都唔肥
轉左好多隻糧都唔食得多, 已經轉到最貴最好既乾糧都係食幾啖就算
醫生話佢過輕+營養不良, 做唔到絕育
最後轉左生肉, 4個月內由2.1kg上到3.5kg
請問係咩牌子?定係Freeze dried
我隻貓最近成日周身攨, 又lam到肚仔甩曬毛, 依家食緊Thrive雞肉乾糧, 我懷疑可能食物敏感, 想轉另一隻糧。請問樓主有冇低敏糧推介? 我睇中下面兩隻糧但應該唔係鮮肉糧, 好唔好?
1. NATURE'S VARIETY INSTINCT 無穀物 低敏兔肉 乾貓糧

2. NATURE'S VARIETY INSTINCT 無穀物 低敏火雞肉 乾貓糧
我見CANAGAN罐有好多味 例如牛肉等等
但係資料庫得7罐有資料
想知其他味D成份 邊度可以睇到?

買左呢個肉泥狀火雞 佢都幾鍾意
bigdog
Oven-Baked Cat 無穀配方 - 雞魚 10lb (金黃)

想問下呢款得唔得 見評分冇佢 都係tradition
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞