貓糧資料庫(7)

1001 回覆
24 Like 2 Dislike
係唔係金吉拉都會有過輕問題
朋友嗰隻2歲半大,之前得4.3磅
換左凍乾之後而家肥左啲5磅幾
係因為寵物黑店搞到佢咁
我隻貓女想轉乾糧 岩岩1歲
食埋最後半包就打算轉
佢唔鐘意食罐頭 一罐分開幾次食都食唔晒
成日食乾糧
3個星期前絕左育 一切正常
醫生都叫我比多d罐頭佢食

一路食開呢隻 食左大半年
有開post問過 有人話呢個牌子對貓唔好
但係太多選擇 唔知揀邊隻好 煩惱
想問下5個大既貓B其實個食量應該係幾多到??
朝早:2匙乾糧+少量罐頭魚
LUNCH:1匙乾糧(食唔哂)
晚餐:同朝早一樣
宵夜:1匙乾糧(食唔哂)

同埋係咪要少食多餐? 呢排清假, 可以LUNCH時間都餵多一餐, 之後應該只可以喂到朝早晚餐同宵夜
食緊"WELLNESS CORE 原味幼貓糧"
1匙=平時食外賣飯盒個D匙羹
而家健唔健康肯唔肯食嘢?
食欲好唔好?
食貓糧好易生肥肉
佢好左啲 轉左食罐頭之後成日追住我叫我比野佢食
佢食緊大罐 醫生話每一日都要食1又3/8 之前食唔到㗎 食得一罐都冇 而家食一罐半
想請教下肥美巴
隻英短貓女8個月大
睇完 post 之後決定轉食 wellness core
如果每日食多過40 g 會屙爛屎
但係 feeding guideline 話要75g 以上
唔算廋,2.7kg 左右
但會唔會食得太少
有呀,2年前開始轉食呢隻
Fussie cat 金罐都算係平價主食罐
雖然碳水高咗啲,但點都低高乾糧同有水分飽肚啲,可以分擔下洗費

佢而家體重要安全咁慢慢減大概每日要200-215kcal
如果食肉醬罐未必要食3罐, K9 170g 大罐裝分兩餐有172kcal,食1又1/4罐已可

而且可以揀啲低碳水嘅乾糧代替其中一餐,無咁易積脂肪,跟番分量計好卡路里先比就可以

貓肥好多時因為食多咗,再加上食高碳水乾糧就會肥上加肥
魚最好少食,食得多魚易挑食
浪浪要睇佢係咪唔揀擇乜都食,係嘅話fussie cat 金鑽,carny,firstmate , 算平嘅主食罐,70-85g細罐為一餐,carny 1罐有200,好抵食的

零食罐多數有吞拿魚,對臀唔好,佢哋命多數唔長,又食乾糧多,臀已經麻麻,盡量比主食罐好啲
可唔可以比埋圖 驚買錯
想問下經常一排轉貓糧
係通常隔幾耐先轉
如果每日唔同牌子輪住喂得唔得
定係要同一牌子食一排
例如食一星期再轉另一隻牌子貓糧?
點睇呢罐野?
一歲之前盡俾啦,肥左成年再減
我好希望佢可以健康住肥
食邊隻罐?
你可以得閒煮下肉俾佢食
試下凍乾都好
食緊hills腸胃糧 我有烚過蛋佢唔食
Hills係大牌子但係唔係良心貓糧
不如試下其他牌子
蛋唔係隻隻貓都鍾意食,可以試吓烚雞髀嗰啲
洗唔洗加其他野食?定係白烚得了?佢呢2日便便都帶有少少血 唔知咩事
便便帶血可大可小
最好帶佢睇下醫生啦
如果有食罐頭同貓糧的話,你想比乜嘢肉佢白烚就得,唔使加其他
我準備星期六同佢複診 上次醫生拎咗啲便便去化驗都話冇咩問題
其實之後我都諗緊好唔好一餐貓糧一餐罐頭俾佢 又或者比凍乾肉佢 餐餐貓糧唔係幾好咁
餐餐貓糧又真係唔係咁好,啲貓好容易會飲唔夠水然後個腎出事
一餐貓糧一餐罐頭ok啊
我覺得同汪喵成份&味道都幾似
隻貓食曬
價錢又平D
可以一試

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞