貓糧資料庫(7)

1001 回覆
24 Like 2 Dislike
唔係話體重1kg要飲60ml水
如果全濕食夠咩
想問下幼貓罐/糧有咩特別?
我見有啲幼貓罐同其他罐既營養成份好似差唔多(~1%)

同埋如果我一日餵兩種罐有冇問題
Eg 早thrive 晚wellness

Thx
隻貓中意食蒸雞多過罐頭
次次開罐食一兩啖就唔食
食緊Thrive Canagan
定應該換下罐
貓貓大便之後 屎忽好似有少少血 但大便又好似冇

係咪太乾 但佢已經2餐濕糧加水
是日貓晚餐

其實成隻雞連骨加內臟如豬潤雞心一齊铰碎,得唔得呢?

擔心整出黎雞唔食
淨係得雞肉唔夠,要多幾種肉先俾得夠營養
建議豬牛雞火雞etc,越多種越好

帶骨絞碎除非真係細到唔覺眼,如果唔係整熟嚟食好容易𠝹到喉嚨,不過如果你係俾生肉就另計
推推
有冇巴絲隻貓食開PRIMAL急凍生肉
由11月到宜家都冇貨你地轉左俾咩佢地食呀
得2個牌子?多幾款會好啲無咁易食厭
而家唔食唔等於之後唔食,食一排其他口味第時再比
同埋試吓叮熱少少,會香啲
5個月大3.3kg都唔輕喎
我2隻家貓女5個月嗰陣都係僅僅夠2.5kg去絕肯
同埋家貓唔係大種貓,加上女又細隻啲,成貓都係去到4點幾左右,佢哋而家4.5已經肥肥地

到咗成貓絕埋肯都未上到4kg先再諗,但過到3.5kg已ok
Yes,暫時都係,唔係好貴,成分唔差
個range 係40-60ml
我嘅睇法係60ml for 食乾糧嘅參考
因為全濕食唔似乾糧倒抽身體水分去消化

我全濕食餵緊3隻貓都只係放一碗水
有時佢哋都無飲㗎,但每日都有幾督尿
歐洲都有類似美國AAFCO咁嘅組織有提供營養建議
但好少牌子有跟thrive好似有跟嘅

肉醬罐選擇會多啲,aatu,k9, instant, ziwipeak, little big paw, natures menu等等都係好似canagan咁無膠質
而家係1日2餐?乾糧部分都夠食
凍乾好似唔多夠,20g 加水還完(大概*2.5)都係50g肉醬,一般細罐頭都有75-85g
但似乎係佢唔鐘意食凍乾加上有埋乾糧做比較更加唔想食凍乾

凍乾本身係好易食厭嘅嘢,加上係生食,唔太建議另一餐食乾糧咁香口
罐頭都好啲,質地同加咗水嘅凍乾相似

隻貓食過凍乾唔加水會更加唔肯食加咗水嘅凍乾唔好制
左邊係咪內臟?
有埋骨就perfect
貓貓8個月大
唔知比幼貓糧佢定成貓糧好
我之前買開呢隻幼貓版比佢
但睇好似話唔係幾好
有無巴絲有推介
係一歲5個月大
我隻貓鐘意食雞肉但唔鐘意食火雞 買咗wellness core幼貓糧俾佢食兩啖就走。 想問有冇其他雞肉味乾糧好揀?
Hello 我隻貓而家一歲大啦~

因為本身俾thrive 乾糧,但佢最近食厭咗,之後我買咗ziwipeak個隻溝少少佢就會食曬,但因為ziwipeak好貴同埋佢好快食厭,所以唔想完全轉呢個糧俾佢食,當調味粉禁吸引佢食算

岩岩睇完個doc,睇緊乾糧a++嘅dr elsey同nature variey instinct,想問邊個係大粒啲同香口啲。因為thrive 之前買過wellness core 嘅幼貓糧佢應該嫌細粒同味道淡所以唔食

唔該曬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞