貓糧資料庫(7)

1001 回覆
24 Like 2 Dislike
屋企隻貓就黎四個月,買番黎之前係食開rc粉紅色mother and cat個隻,就快食晒所以想開始慢慢幫佢轉糧。見到大家講到ziwi peak thrive wellness core糧都幾好咁但想問下呢d適唔適合四個月貓食?
同埋其實如果d罐無寫係for幼貓咁其實係咪都係唔好食住?
咁糧有無乜推介,諗緊跟你個Excel轉wellness幼幼
有冇人買叮叮貓鮮食包比主人食呀
想知道主人肯唔肯食
咩嚟㗎
做個身體檢查先,血液同尿液檢查,呢個年紀腎臟通常都有啲問題,有問題要食低磷食物同補水,罐頭會多少少選擇

如果無事正常grade A糧都可以,不過我會建議食濕糧停乾糧
病理上比唔到意見
想增強抵抗力可以試
益生菌(減少腸道壞菌,幫助營養吸收)
魚油(減少身體炎症,提高免疫力)
新鮮食物(保留最多營養,易被身體吸收)唔識自製鮮食就買品牌生肉試下,罐頭都好過乾糧,少咗高溫烘乾呢個步驟

高溫精製過嘅乾糧成分點靚都係掙啲

老貓糧好差,唔好買
可以啊,成分同營養都好過rc

罐頭好多都係全年齡,無分成幼貓,分咗都只係口感上棉滑啲等貓仔易食到
幼貓可以買多啲肉醬款式,脂肪多幫肋發育
Grade A以上都得,最好定期轉牌子唔好食死一隻
如果budget 有限食平少少grade B或肉粉糧,留錢買罐好過,罐好過乾
好👌

另外上星期六餵咗包汪喵主食餐包後(姜黃南瓜土雞)
其中一隻貓屙爛屎到而家(稀爛不成形無血好臭)
每日屙1-2次 而精神胃口都無問題
想問係咪主要係腸胃問題?
應唔應該只餵單一肉類主食罐(雞)或者只餵蒸雞肉再加益生菌?
竟然係咁 我仲係1個星期先比2至3罐濕糧佢食 乾糧係因為唔夠營養同消化得唔好?
乾糧主要問題係無水分,身體脫水對腎臟有嚴重影響,腎一有事就等死⋯其次係多碳水化合物,易令貓有糖尿病/胰臟炎/IBD等

乾糧唯一好處方便同平
好 咁我比返多d濕糧佢食先 1日1罐夠唔夠?
喵喵10歲 ,早排睇醫生佢瘦左,想儲番肥少少佢。睇完excel買左wellness core原味糧,ziwipeak,thrive同k9濕糧。另外仲買左汪喵銀養罐,想請問下呢隻成份ok嘛?
巴打幾時做埋罐罐評分
貓貓覺得啲糧臭係咩原因?食厭左?
我聞又好似冇特別
請問 蘇格蘭貓貓6個月大飲食問題新手貓奴

佢食開over- baked幼貓雞肉乾糧(放題)+canagan雞為主主食罐(每日1罐)+一餐白灼雞/魚柳(佳寶)
一直都痾軟便,仲幾臭下前期好多時都餵緊同雞有關既罐用白灼肉食,醫生估計佢腸胃對雞敏感,我開始轉糧⋯

轉左canagan魚為主主食罐(每日一罐)+一餐白灼三文魚(超市)+溝緊addition無殼鴨肉乾糧(放題)

點知依家啲屎仲軟之前都叫間唔中痴少少落腳,屎眼附近啲毛,依家差唔多次次都係

醫生已排除身體健康問題,生蟲等等⋯
1.想問試敏感原,要分開試大約1星期?(乾濕都要分開試?)

2.雞鴨同一種家禽,是咪應該換隻魚既乾糧?

3.會唔會係牌子既問題?食埋手頭上既Canagan魚罐想換,但又係唔知換雞/魚好⋯
真心睇哂excel,有啲心水想買但買一次唔岩食都幾貴下會唔會有sample size果啲賣?

4.有睇過益生菌,好貴又唔知邊隻好,有無推介
你試咗益生菌先,推介dr mercola ,有啲好平嘅得一種菌,未必有效

對蛋白質敏感係會有皮膚問題,紅腫同成日抓,好少喺幼貓身上出現。如果係食物不耐受(同蛋白質敏感係2樣嘢),就無乜皮膚問題,但唔一定係蛋白質,任何食物都有機會

排除測試最好用罐/生肉試,你會容易搵到單一蛋白來源嘅肉,而且無乜穀物豆薯同過量添加劑影響測試(呢啲都有植物蛋白),加上可以一罐罐咁買,試咩口味都得

除咗家禽重有兔,鹿,牛,羊,鵪鶉,袋鼠等等,無咩必要食魚,不是首選
樓主想問下我隻布偶腸胃好敏感易肚屙,想問下食邊隻糧好?如果食NATURE'S VARIETY INSTINCT ULTIMATE PROTEIN 頂級蛋白雞肉全貓糧如何?佢應該對牛敏感,有冇其他牌子建議?好煩惱啊
自膠,原來有
試新口味?
如果精神活躍嘅就咁食益生菌就得,食啲佢唔會屙嘅罐先,單一肉類都可以,前題係佢食過無事嘅

好番之後先慢慢比少少嗰隻主食包再試,睇下重有無問題,其間keep住食益菌
銀養罐都好呀,佢係低磷對老貓有益處(如果老貓腎唔多健康,少啲磷對腎臟負擔無咁大)

其他買嘅都無問題,建議比多少少罐食,多啲肉先有營養build up肌肉,有肌肉好過有脂肪,因蛋白質係貓主要能量來源,食唔夠會分解自身肌肉,會變得越來越瘦,好易有健康問題

另外重可以比下消化酵素,年紀大咗身體分泌酵素都可能會少咗,變相難啲消化食物,食酵素一來減輕胰臟負擔,二來正確消化食物去到小腸先易吸收營養
糧最好定期換,除咗無咁易食厭,對腸胃適應力都好啲

佢係好似埋砂咁埋啲糧?
未必係覺得臭,貓本能會埋住啲唔會即刻食嘅食物,留返下次食
佢可能係唔想食/食厭咗,本能地埋咗佢,等真係好肚餓先食(通常呢個時候奴才會比其他嘢佢食
唔知係咪餵慣佢乾糧同零食罐,開主食罐比佢成日奶兩淡就唔食。見佢咁慘就餵番乾,又即刻食晒。係咪應該餓佢一陣迫佢食?定應該點樣培訓佢食濕?
可唔可以牛磺酸/離胺酸溝正常水溫水比主子飲? 想佢飲多D水, 成日飲好少

醫生話可以確診佢有2期ckd 有驗到尿 話佢d尿好淺色好稀 不過無其他特別問題 摸過個腎話個腎縮細左 血壓成200 不過有可能因為佢好緊張
SDMA的確係比半年前高左 之前係係正中間 咁係咪真係關d糧事

唔該肥美絲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞