貓糧資料庫(7)

1001 回覆
24 Like 2 Dislike
可以啊,好多人食嘅過咗重金屬測試的都買得
主要睇epa+dha一粒計唔多過300mg就ok,有啲人食嘅會高劑量就唔啱貓食,不過大部分牌子都under 300mg嘅
汪喵舊員工開,熟識流程,所以好多嘢都好似
成分睇落無乜大問題,可以測試
無問題,蛋係好高生物價值嘅食物,比肉更高
你唔係比個分量多到當正餐就得
我以前同你情況一樣都係接3個月大貓養我係 一日三餐,5個月大絕育後就開始變兩餐

貓會自動搵地方訓,如果啱比貓上床訓就準備珊瑚絨皮同紙箱
任何年紀都可以食,對腸胃有益尤其幼貓好早斷奶嘅話腸胃多數較差
唔好淨係比貓糧同罐頭貓食

你地諗下自己日日食餅乾同午餐肉會唔會好可憐

得閒去超市買新鮮雞牛肉,豬潤,雞蛋,少量蔬菜如紫薯等等比佢地食,加鈣加牛磺酸,貓貓會開心好多
去藥房買人食既魚油又得唔得?
主子之前尿頻,帶左佢去睇醫生 話有尿石,要轉食rc處方糧, 想問下尿石問題係咪得hills同rd 有處方糧? 有無其他牌子料好d?

主子食開wellness core, 一歲, 鍾意乾糧多過濕,鑵鑵成早日都係飲d湯
我隻貓貓係咁周圍走 又想跳嚟跳去/舔傷口
個頭套畀佢整甩過一次
冇人睇住嗰陣要困
見佢傷口附近有啲血跡咁,正唔正常?

驗血 醫生話佢白蛋白過高 脫水
餵開一罐濕糧分兩餐(朝早+夜晚),一餐+30cc水
再加兩餐乾糧(lunch&宵夜)
平時都有起碼三大督尿以為飲夠水
哩隻即係k9?
冇錯
依家隻貓食每日食一餐超市冰鮮肉(牛肉雞肉有時加豬潤),用少少水煮,比埋煮好既水佢飲,加鈣粉同牛磺酸,佢又肯連湯帶肉食晒
有時加隻蛋做蛋花湯

廿四小時備乾貓糧

諗緊佢重缺咩營養

佢叫我直頭灑d落個貓架俾佢訓教個板到都得

姐係佢地訓上去d貓薄荷上面都OK? 另外驚唔驚佢地會食到?

麻煩晒
藥房買只可以買已知嘅牌子產品,唔可以叫佢哋推介比你會中伏,所以買之前要做定功課

Jamieson 係香港大路保健品牌,以呢隻魚油為例,成分只有純魚油,1粒有200mg epa+dha,通過重金屬測試,咁就可以買了
https://www.jamiesonvitamins.com/products/salmon-fish-oil

其他牌子一樣要睇清楚成分先買
真係千祈唔好叫藥房推介,連俾蚊咬佢哋都會推支完全冇用嘅垃圾俾你
醫生糧多數係呢2個牌子,farmina 成分會好啲但唔知你醫生有無賣
https://www.farmina.com/tw/distributor.html?

就算今次好番,你都要解決水分不足問題,最好就轉到全濕糧,因為尿石好易翻發
肥美
麻煩用不推文
傷口唔大啊,無爆開,我嗰陣係整防舔衣,遮住傷口,又唔影響食嘢,比頭套好
類似呢種
https://youtu.be/biuFd2gws5M

HCT/PCV高?通常營養豐富血液會濃啲,因為高質動物蛋白有大量鐵質同b雜造血,有關紅血球數據都略高,睇落就會似脫水

有冇睇埋尿檢查啊?會準啲,因為屙到咁多尿比好多貓好好了,頸皮有無彈性?貓有冇經常清潔身體?係咪成日無精神要訓覺?呢啲都可以睇到貓是否脫水
本身係食用,會令貓興奮,好似吸毒咁,但無害嘅
多謝絲
當晚帶左去睇醫生,話尿道炎,打左針同皮下水,食7日藥,仲要食一排處方糧。我都知處方糧唔健康,不過都係想跟醫生講食一包先,之後睇情況再轉返正常糧。

另外想問下有無比較健康既湯包推薦?貓貓只lam湯唔食肉,見街通常得ciao mon petit尼d重味野,thanks
唔該肥美絲
著防舔衣好高難度,好驚整親佢
佢依家接受咗個頭套就由佢喇
冇驗尿呀,醫生話其他正常,係要注意mono過高

頸皮有彈性,會成日清潔身體,尤其食完嘢後
成日瞓但都精神,嘈佢瞓覺佢會咬/抓人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞