貓糧資料庫(7)

1001 回覆
24 Like 2 Dislike
要洗埋貓貓用開嘅被仔毛巾 多啲吸塵 因為啲蛋會跌出嚟 到佢哋孵咗出嚟又會跳返上貓到 沖唔到涼就梳毛啦 有貓貓用嘅防蚤噴霧可以幫佢噴下
iHerb有 ,自己有買 Now Pets嘅魚油丸
Sorry我承認太緊張宜家一隻食汪喵雞肉醬一隻食醫生畀嘅RC乾糧浸淋(醫生叫唔好畀濕糧,話唔適合bb,但其中一隻唔肯食乾,加上個人都唔想畀佢食慣RC乾糧)日日苦惱點食先有靚屎同食夠營養,好頭痕
明㗎我啱啱開始養都係咁 日日返工心掛掛 個陣我用gerber 雞肉醬撈乾糧
醫生話隻貓貓要食呢隻糧, 但個個都話RC唔好...有冇其他推薦?
4歲貓公黎
我岩岩領養左隻兩歲貓貓返黎 佢之前係食開whole earth farm 糧,睇過excel 表好似麻麻地 想同佢轉糧
但佢去到新環境 係咪應該食多一兩個月whole earth farm 先轉其他牌子
同埋都想俾佢試下罐頭 一開始洗唔洗乾糧加罐頭咁一齊俾佢食?係咪咁樣可以俾佢適應下?
唔該哂
Thanks研究吓先~
Nutro Natural Choice 呢個系列係咪都無乜問題
貓貓兩個月大 有時會低沉既古古聲係咪代表好好?

想問下呢隻魚油係咪OK?
我隻貓啜手仔個陣就會咕咕聲 好滿意好開心咁解
兩個月大英短大家憾咩零食佢lam?
我隻貓都係食rc 柯屎果啲正常
請問下你驗大便幾錢因為我個隻之前驗好貴下
睇左excel表好有用呀 謝謝樓主
我岩岩領養左1歲大嘅異短男貓
佢食緊1st choice nutrition (formula with duck) adult
因為我買糧個sales話異短只可以食鴨味
想請問係咪呀

同請問大家除咗一條條果d啫喱零食外
有沒咩零食推介?
因為我買左俾我隻貓佢唔肯食
有沒話咩味會特別多貓鐘意呀

唔知係咪我岩岩領養翻嚟 佢一日打好多個乞嗤 大概5到6個 我帶咗佢睇獸醫 獸醫只係話可能隻貓較易敏感
想問下食咩會有幫助呀

Thank you
個表有比較grade,幫你縮窄範圍
Keep住凍乾都可以呀,無經高溫精製會易消化同對腸胃負擔少好多
未絕育嘅話加多一餐到3餐會好啲,有冇辦法中間餵多一餐凍乾?所有濕食放半小時要收走,天氣回暖更加唔可以放太耐

你比過嘅罐頭都麻麻有無試過thrive, canagan呢?脂肪無肉醬主食罐咁高,腸胃唔好嗰陣食都無咁易屙

另外有冇比過益生菌呀?對養好腸胃好有用
睇咗一隻5個月大
比supplements 少少都試到味?
增重嚟講可以試消化酵素先,其他唔好加住

另外椰子油鐘唔鐘意食?係比較健康嘅油同高卡路里
平時我哋餵生肉要增加卡路里就比脂肋高嘅肉
品牌糧fix咗比例,喺唔增加食物分量下唯有加油去提高卡路里
但唔好長期剩係比雞肉喎長遠對身體唔好,驚食太耐會對雞蛋白質敏感,到時成世唔食得雞

除咗家禽,紅肉嗰啲有冇試過?牛/羊/鹿等等

乾糧我心水都係嗰幾隻牌子或者睇個比較表揀grade A以上,只係價錢貴好多,無core 性價比咁好。同埋唔一定要幼貓糧,好多牌子都只有全貓糧,core 隻original 成貓 營養上同紫袋幼貓糧無大分別,佢係雞為主
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞