貓糧資料庫(7)

1001 回覆
24 Like 2 Dislike
咁keep住益生菌一段時間
等佢腸胃好少少先再俾
好在罐頭可以放好耐
無位就轉讓俾街貓
點解日本零食唔好嘅
另外脫水粒加水後請問硬唔硬
屋企貓平時啲罐有肉粒都唔肯咬
只係對血檢有少少研究可以俾你參考吓
紅血球RBC同HGB高都同脫水有關,加上貓毛髮差更加肯定咗呢點

RDW高表示紅血球尺寸差距大,太大好難通過微絲血管,所以係貧血指標,配合MCV同MCH低有機會係缺鐵性貧血,紅肉有豐富鐵質,食多啲肉會無咁易有呢個問題,紅肉罐頭係唔錯選擇

白血球都有啲低,尤其NEU可能身體有感染,用盡晒,一啲毒素同藥物都會令佢低,檢血之前有無用過消潔用品消毒令貓接觸再或食過咩藥?

ALT唔係好高嘅,除咗肝,腸發炎,貧血,心臟病,糖尿病,甲狀腺/胰臟有問題都會。其他反映肝指數嘅ALKP/GGT偏低同營養不良有關

整體上應該係食得唔好,身體無乜營養運作,改善咗飲食一排再驗下睇睇有無改善(毛髮明顯有改善嗰陣再驗)

PS今次係絕育前驗血會禁水禁食可能對血檢有啲影響,下次覆驗唔使禁會準啲
益生菌有益處無屙爛都食得
成分係唔錯呀,只係買大包裝先抵
5lb裝就偏貴,同埋我印象中偏細粒糧

你唔使溝糧,食完一款轉一款會好啲
一隻乾糧由好多成分組成,同牌子還好大部分成分一樣,但無咗轉換蛋白質來源嘅作用。唔同牌子就會令成分更複雜,對消化唔太好
任何時候都應該
食乾糧會飲水係正常,但唔會飲到夠(除非貓可以飲到每日屙幾次尿都大篤)
多添加劑同係咪都加吞拿魚調味

脫水肉粒當零食就好少加水餵,方便餵嘛本身都好鬆化唔難咬嘅,加上有肉香無咩貓會抗拒
多謝肥美絲
仲有想問下 我貓貓好似好靜
發現佢冇活躍時間
咁多年都係咁
凌晨時間佢唔會跑
只會望住我瞓覺
眼定定咁望
或者就係趴喺度on居居又唔瞓
撩佢玩咩玩具都冇乜興趣
點解佢咁
我隻英短10個月大轉過fromm三文魚又屙軟屎,轉orijen牛肉又屙軟屎
頭果8個月食rc就完全無試過軟屎,宜家轉成貓糧就出事,有無人可以介紹有咩選擇
冇啊 佢呢隻冇得試食 買魚個包都$290
食咗幾粒就俾咗人

因為佢平時食魚都冇問題 唔知係唔係唔適合食脫水糧
買開nutrience牛肉味
但成日缺貨所以買埋雞味

最近半年養多兩隻小朋友的
又買埋WC幼糧
點知大貓就去食BB糧
幼貓又食大貓糧
樓主想問多次你平價餵貓嘅方法啱啱睇咗你第一個po,主子目前1歲4kg左右食緊nutro,呢家諗住轉wellness core。想問下你嘅意思喺三餐都正常份量乾糧同濕糧,但中午就再加多2匙乾糧咁樣?
想問下有邊隻幼貓乾糧好?如果採用半濕食,夜晚果餐餵一罐汪喵濕罐都可以?定太多?貓貓4個月大🙏🏻
請問樓主, 我隻貓今年12歲, 已絶育男仔, 運動量唔多, 成日瞓, 主子依家食緊 THRIVE 雞肉貓糧 + ZIWI 雞肉風乾糧 (佢唔多好魚味食物), 呢個組合OK 嗎? 因為佢唔食有任何肉絲既罐罐, 只食「肉泥」, 真係好難搞呀 ~~~
之前食嗰啲咁高碳水化合物,成個消化時間都好耐,即刻轉啲低碳水而軟便係因為無咗澱粉纖維拖慢消化同吸水,亦有機會係對豆薯唔適應,無穀糧會用豆薯代替穀物令糧成形

通常轉糧係要時間適應,過程中一定會爛屎,食益生菌可以減輕症狀
貓活唔活躍好多因素,其中有原因係水分唔夠,活動量會無咁高,嗜睡
平時食乾糧多定濕糧?
生魚同熟魚嘅分別所以先叫你比佢試下其他味係咪都一樣
Subzero 全貓糧嚟
Core 本身營養就似全貓糧,幼貓糧同成貓分別唔大

結論:2種糧所有貓都食得
你嘅意思係喺有限資金下點樣配搭罐頭同乾糧?
首先1歲絕咗育可以餵2餐就夠
1乾1濕
Core最大包11lb裝我見$488,差唔多有4990g,根據餵食指引一日約60g, 1餐30g,可以餵到5個半月,一個月$88

開支最多係罐頭-中價嘅都好多揀:
carny $18/200g
Fussie cat 罐 $9/80g
K9 $24/170g
Kaho $18-24/156g
中位數$10.5/1餐,一個月就$315

乾濕加埋$403一個月算唔算貴?

再平啲就早餐乾,晚餐乾濕糧各半分,乾濕糧分隔一個鐘左右餵,咁你罐頭開支大約$158,相對乾糧要$132,加埋$290得唔得?由於濕糧食少咗,可以略加啲水喺罐到等貓吸收多啲水分,不過通常大罐頭平過細罐,每日剩食半餐起碼食4日,放咁耐雪櫃唔太好,細罐又平嘅選擇唔多,會食厭

PS以上資訊係根據隻貓咩都肯食情況下推算
細罐for一餐
大罐就食一半
4個月隻隻貓食量唔同,如果再食到可以比多啲,發育中嘛但有啲貓食太多會嘔,咁就唔好俾了
十分有用嘅資訊,感激不盡btw 上網揾到間11lb嘅$450蚊
Thrive係乾糧?如果貓年紀大又唔願郁,比多啲濕糧會好啲

肉泥選擇好多喎,你話剩係食肉絲就慘姐,來來去去都嗰幾個牌子重要好多泰國做,肉源只限雞/火雞,魚肉又唔好
感謝解答,咁幼貓乾糧買nutrience其實好唔好?係咪最好十個月大先轉成貓糧?
PS以上資訊係根據隻貓咩都肯食情況下推算

超重點
我兩隻喵7歲,運動量算低
而家乾糧食Thrive雞肉味,每日再開一個Thrive罐兩隻share
閪貓細個果陣乜罐都食,而家越大越嘴刁,有吞拿魚先會掃晒
其他魚味睇心情,雞罐直頭唔食,肉泥完全唔食,餓兩日都唔食

乾糧一直食開無殼,formm canidae orijen都食過,無腸胃適應問題亦無抗拒過
罐以前食過almo nature, canagan,而家已經唔係好食
如果要轉牌子有咩選擇?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞