貓糧資料庫(7)

1001 回覆
24 Like 2 Dislike
寵物店話放濕罐入玻璃兜 第二日放室碗十分鐘就可以畀貓貓食
*溫
其實邊款牌子較好
而家調整咗好咗啲啦~
又有餵益生菌同消化
佢哋啲毛唔滑同成日打乞嗤 有時又好似打唔出咁
想幫佢哋補充維他命b
有冇邊隻好介紹?
Lm
新手養貓,想問應該一日餵兩次好定隨時放定d乾糧係到等佢得閒肚餓自己走食會比較好?
好,咁我睇下有咩肉醬主食罐

另外最近幾日每日逼佢食半個罐(40g左右),加一包汪喵益生菌,但佢今日有d尿頻,半個鐘內去左四次,尿量好少,之前雖然每日得一篤但係大會唔會係益生菌導致?我而家停左,打算觀察埋今晚,仲唔對路就今晚去睇醫生
睇我個表,睇啱邊幾款先去鋪頭問要咩,唔好要人介紹,無就算
網店選擇多好多,通常幾百蚊就免費送貨,衫初養貓好多嘢買,一次過買就夠數送貨尤其貓砂
天下貓貓,Petpethome ,HKTVmall ,3little meow有實體店,都有賣台灣汪喵罐,成分ok嘅,買得少就香港買,買得多去官網買就平好多
食多啲濕糧毛髮自然滑㗎而且食得健康抵抗力自然好,益生菌同魚油都幫助好多,好夠用了

唔使補維他命,因為本身主食罐已夠營養,除咗b雜水溶性會排出體外,補得多都無咩影響,其他脂溶性維他命不可補過量,會積喺身體
貓如果太細個就每日3-4餐
成貓已絕育就2餐
定時餵食,咁樣佢個胃先有休息時間,放長糧除咗唔衛生,貓行過食2啖又走咗去,胃就要經常消化食物,無得休息
益生菌唔多關事,不過迫佢食有機會因為咁心情唔好,壓力大導致尿道炎(尿道炎有一半原因來自壓力)
因為上網見過有人話貓仔會經常肚餓,唔係成日係屋企最好放定啲乾糧比佢自己食,又話少食多餐會比較好,所以想查問下

另外想問個d貓薄荷對貓仔有冇害?最近買左個貓架但佢地都唔係點抓上去玩/訓,鋪頭教我可以灑d貓薄荷喺面吸引佢哋爬想去

麻煩了
我想問下混貓糧其實好唔好?
我屋企隻野而加係一餐thrive火雞糧+一餐ziwipeak咁輪住食
兩日一罐k9+applaws

因為隻賤人連續喂幾餐會唔食

另外想問loop牌子幾多種好?睇岩aatu同wellness core

利申:由細到大都未試過軟便
有冇邊款魚油推薦?好多款 驚買錯
NORDIC NATURALS北歐天然寵物魚油
Ok嘛?
肥美絲,想問你推路推薦台灣怪獸部落既主食罐
我見成分都幾好
無事無幹比白烚蛋黃蛋白主子食有冇問題的
呢間應該同汪喵星球同一間公司嚟?樣樣嘢都好似
之前見啲台灣人話開罐啲質地同陣味都好似
最近都想入少少野味罐俾兩隻嘢換換口味
新手想問

最近領養左隻唐貓, 3個月大
日頭就食乾糧
夜晚就食罐頭

想問下其實貓貓一日食幾餐? 好驚佢變肥貓=-=

同埋最近天氣轉凍, 大家點想幫隻貓保暖?
新手一問,幻貓洗唔洗食汪喵益生菌??
的確唔係人人有時間一日餵幾餐,我之前有人幫手餵中間嗰餐,所以keep到定時餵食
另外可以用餵糧機,或者大個啲食2餐嗰陣轉都得

貓薄荷無乜害,只係貓係好有性格嘅生物唔好以為你買番嚟嘅嘢佢一定會用,佢要玩自然會去,無需夾硬迫佢玩
你咁唔算混糧,混糧多數指一餐混不同牌子糧
貓腸胃接受到就得
罐頭可以買多幾個,唔知點解罐會易食厭過乾糧

乾糧就食完而家先換都未遲,始終成分複雜過罐頭,如果貓唔係鐵胃會有啲影響
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞