貓糧資料庫(7)

1001 回覆
24 Like 2 Dislike
多謝你
請問邊隻益生菌好?人用個啲貓又用唔用得?
急性胰臟炎.佢胰臟炎指數仲係高.要打胰臟炎針.有無咩健康啲乾糧啱食原本食緊wellness core
有咩潔齒良方推介?刷牙真係好煩 好難做到
潔齒食物得唔得的

梳毛佢都會周圍走
我問過醫生潔齒零食係ok
但應該點都刷牙好啲
睇完好似都係thrive罐係最好咁
其實重有冇咩牌子既濕糧係推薦比主子食?
諗緊試唔試罐同生肉糧 咁輪住餵
好難刷牙 我都諗住買D潔齒零食就算
最多每年帶佢洗洗牙
聲稱零膠 只係識汪喵 但佢已經食厭左
美國既話搵到間做船運香港 250蚊起
因為係船運所以只計體積重 所以好抵
我之前都用過 但因為我一個人買得唔多 最後計返都係平香港100蚊唔夠
搵到隻罐叫Dr. Else's clean proten 睇數據好似唔錯
我睇完個list
就買咗animonda carry, thrive,canagan,Lily’s kitchen周汪喵
Thrive同canagan係肉絲罐 感覺冇咁油
另外好似dr.elsey’s都ok
我都係 差乾糧未決定到買邊隻
我會一乾一濕咁兩餐餵

不過咁樣重洗唔洗買咩補充劑比佢地袋?
各位巴絲,我想請教一個問題
我唔知點解每次買親大包既貓糧(over 10lbs)
邊間舖都好送貨送到泥包貓糧既邊都會比人吉穿
有啲就吉得好有規律既,但今次呢包真係想死
勁大個穿左既窿,我打開檢查過應該無蟲蛋同殼牛
但真係唔想次次買反泥都穿左
諗住買定放係度又迫住拆袋
有無遇過相同問題?
係咪啲送貨佬/倉存問題先吉穿,有無安全問題
因為次次打去反映問題換糧都搞好耐
今次第三次,三間唔同公司三包唔同牌子糧都係咁
如果要排貓糧營養,係未
生肉 -> 冷凍脫水糧 -> 罐頭 -> 乾糧 ?

屋企貓貓以前幾日唔呵屎,醫生開過纖維粉
食咗三個月有好轉,之後就隔日罐頭同乾糧輪住食
餵罐係少痾屎多痾尿,下餐食返乾,去廁所就平衡啲
如果講營養係未脫水糧好過乾? 天然啲
有無巴絲有冷凍脫水糧推薦? 大西北邊到可以買?
另外想知有無獸醫可以做無麻醉既洗牙?

Thrive既 三文魚吞拿魚罐,我唔建議大家餵,就算餵都要加好多水/用少量黎溝其他糧引貓開口
我隻貓餵左幾罐之後去驗血,發現佢納超標,之後我試餵個罐 真無好咸
想比貓貓食益生菌 有無話推薦邊隻
做咩無啦啦驗血既 同埋魚類好似唔建議食 太重口味
想問下隻貓一食罐頭就係係咁舔自己隻手臂係咩意思?
食幾啖就舔,有時就食幾啖就去第二度洗面,跟住再過番去個兜食

有時覺得隻貓係咪有精神病有嚴重潔癖
10蚊樓下主食罐有冇推薦?
AKIKA 漁極 ok?
要肉碎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞