貓糧資料庫(7)

1001 回覆
24 Like 2 Dislike
我呢排開始養左2隻貓貓,3個月大到
二隻一黎到就已經流緊鼻水眼水黑痴咁
個貓義工俾左d抗生素同眼水我幫佢滴
好似好左d,但都仲未好得哂
一隻肯食,另一隻成日食2啖就唔食
我已經2~3餐濕糧(汪喵thrive,f9,wellness etc)加乾糧放題
溝水同唔溝水都試過,我可以點樣令佢食多d
唔該呀
隻貓一聞到係蒸雞柳就調頭走,之後溝啲有tuna味罐(thrive/canagan)先肯食

爬咗文先知tuna會上癮,之後轉雞罐加蒸雞柳都係調頭走

有冇乜嘢辦法可以令佢食啲雞柳,想幫佢減乾糧(thrive)
你好,
有冇平既貓糧推介
感謝
係SPCA 領養返黎比佢水左食hills 依家食哂包糧想轉乾糧
Wellness core原味係未ok? 但咁多蛋白質會唔會好易肥(2歲幾 差唔多5kg)
濕糧Wellness CORE Signature Selects 無穀 吞拿魚/三文魚 o唔ok?
隻貓好揀食 試過開雞肉罐 佢餓到嘔都唔食 淨係鐘意食魚罐
肥美絲你好

近排想開始轉濕,但因為貓女前幾個月有梨形蟲,食左藥e加好d,但醫生話唔好亂比野食,想知有咩罐適合,同埋有呢種病醫生比左Digestive care sante digestive cuidado digestive I/d既罐我食,如果之後一直食這款好定轉其他(有咩推介),同埋想問下有咩益生菌同魚油適合比佢食,thank you
係咪寫明for 貓? 係就可以
唔好喺正餐食,其他時間飲ok
可以開始一日兩餐,計己結紮貓
方便計法就肉醬罐頭細罐當一餐,肉絲罐可能要多少少
乾糧睇貓糧指引,一般6-80g,除開3-40g一餐
有冇多啲資料
家居清潔係點,食咩嘢有冇轉過
周圍環境有冇轉變

一般飲食正常有精精活力,大多數都係腸道越菌太多
試咗食益生菌睇吓有冇改善
而家幾歲幾重?
食濕糧唔會明顯肥得好勁
多數係肌肉結實型
無所謂,有得食好過無
而且街貓多數食得好多味精(因絕大部份都係餵平糧,食慣咗)你俾天然嘢佢反而唔多肯食
上次開左個新罐屙爛屎後就keep咁(只係食左一次)
但佢繼續好生猛同好食得
已經差唔多日日比益生菌佢食啦
會買貓奶粉

想飲奶粉主要想加少d海藻鈣粉,鈣粉我睇落唔好味

想佢食好d
放長糧個問題係食無定時,你好難預佢食咗幾多
定時定候食你會知佢實際每日食咗幾多同點控制分量
同樣分量肉醬卡路里高過肉絲,食量少嘅或唔肯食肉醬可以加一茶匙椰子油喺肉絲罐,高卡路里又有益

另外貓本身如果身體有病嘅話,可以配搭益生菌同消化酵素,消化好啲會易啲長肉
睇貓夠唔夠水睇佢屙幾多尿準啲
每日起碼3次大篤嘅尿

我自己全濕餵,尿量多,所以知佢哋夠水分

至於貓飲水問題,千古難題因為身體構造問題貓嘅口渴機制唔發達,佢唔識本能咁飲好多水保持身體水分足夠,要直接食濕糧吸收水分,佢飲水等於已經非常口乾嘅情況

所以鼓勵飲水方法有限,被動,都係喺唔同地方放水碗-提佢飲水,用唔同裝水嘅器皿-引起興趣,水機,煮湯水/肉汁,最理想都係全濕糧
我嗰隻肥到7-7分 比醫生叫要轉食罐減肥
Mon petit會唔會好差
幼貓?
只係for參考用,佢都話實際要每隻貓調整屬於佢嘅食量
有貓大食細食、活躍與否都有影響
由於唔係全濕食,你要諗點補多嗰一半因為食乾糧而無咗嘅水分
嗰啲尿道補健品只係類似酸化劑,令尿液酸啲,防止鹼性結石形成,但對酸性石無效,甚至加惡化
或者用嚟減低某重膀胱細菌引致發炎嘅機會,補充水分先係最有效

魚油對貓身體好,但主要唔係for結石
啤酒酵母主要益處對人ok,對貓未有詳細研究話好
佢係釀酒產生嘅副產品,係製造過程會唔會加咗啲令貓狗有毒成份無人知,如果貓對酵母過敏,食佢會有過敏反應,或者因為發酵令腸胃氣漲影響消化

不過大部分情況下加喺貓糧嘅分量都唔多,影響唔大,所以都好多貓狗糧有加啤酒酵母
補充品的話睇你加幾多、牌子口碑、貓身體反應等等,不過想消化好直接食益生菌應該更有效

另外亦聽過話佢可以作為增味劑吸引貓食嘢,不過口味呢家嘢隻隻貓唔同
病咗無乜食慾都正常嘅
你好難質佢係咁食,或者佢乾糧食夠晒,所以罐頭食少咗,佢體重有增加嘛?

試吓益生菌先,打好個底會易啲吸收營養
吞拿魚上癮好難搞所以唔可以試第一次

Cut 吞拿魚唔好再俾,將佢鐘意嘅乾糧磨粉灑喺雞柳上誘食

BTW剩係雞柳副食嚟,一星期唔多過3餐
我隻貓都生過梨型蟲,好難根治,但抵抗力好就唔會復發,乾糧罐頭又食過,而家食緊生肉
食得健康夠營養又吸收好就得,其實食咩都可以,只係食物愈天然新鮮,營養吸收得更好,抵抗力自然高,所以我先轉生肉。你search 「生肉 梨型蟲」會有好多分享

I/d罐主要for腸胃唔好嘅貓,佢聲稱高消化(係肉都易消化我唔知你嗰罐係咪一樣,網頁寫主成分係豬肝即係肉少,節省成本做法)

水溶性&非水溶性纖維(作用係令大便成形,好多罐都有加纖維,或者我成日提嘅洋車前子粉都得。非水溶性纖維係增加大便體積,食太多會便秘)

omega3(有魚油就有O-3,又係好多罐都有,另外自己加又得)

電解質(長期屙嘔身體脫水先需要)

B雜(隻隻罐都有,驚唔夠就自己買嚟加,一粒50mg分10次俾,水溶性,多咗會排出體外,唔好一次過食大量就得)
Hello肥美斯!
貓貓宜家5個幾大,一路食緊hills乾糧,追post後知道成分唔好,黎緊打算同佢轉wc/thrive,請問益生菌係咪唔可以直接加落乾糧?因為怕佢會軟便!同埋如果佢軟便但精神各方面都冇問題就可以繼續慢慢轉?如果預1個幾月既時間幫佢轉應該夠?
重有,之前追po見到話最好3-6個月轉一轉乾糧牌子,轉既過程都係要慢慢溝?
另外,想比貓貓試下罐罐,佢冇食過,係咪比少少佢試下先?如果有軟便應該即刻停轉牌子比佢食定點?
最後,我買左啲鮮食包比貓貓試下,如果便便軟d係咪正常?係咪又要少少咁比?
對唔住,真係好多問題🙈我係新手貓奴,所以重係努力學習緊,希望唔好介意!我
平嘢無好
乾糧性價比好嘅就wellness core,applies, solid gold indigo moon又再平啲
罐頭fussie cat 金罐,有時啲大罐糧18-20$除開2餐都係平嘅
蛋白質唔會肥,只會長肌肉碳水化合物同食太多先肥
有吞拿魚我一定ban
試新食物有機會影響腸道菌叢平衡
益生菌係咪每餐有俾?食緊咩牌子?
屙得太爛可以喺餐與餐之間俾益菌加水,等多啲益菌落到腸道(好多菌喺胃已經死咗,實際落到去腸唔多)
另外加啲水溶性纖維例如洋車前子粉,可以包住大便吸收水分,屎會無咁爛

轉食屙爛屎好平常,都係keep住益生菌調理同幫佢補充水分,除非屙到好無精神就要睇醫生食止屙藥
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞