貓糧資料庫(7)

1001 回覆
24 Like 2 Dislike
乾糧罐頭生肉都有,如果有新出牌子無加到請講低

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1hjy163OufDpiu5Y1VlN1ATCVcehya2t2Xmu3_lKnJak/edit?usp=sharing
佢唔肯食罐啊,就算食都係lam哂d汁就算,唔食肉。d湯包勉強肯飲,但好似好唔健康,另外aixia隻濕糧軟包都勉強肯食(好水既mousse狀),強調腎貓岩食,咁腎無事係咪都ok?

而家試下搵多d mousse罐比佢試,kakato佢唔食,seeds dr wish餓半日勉強可以

唔鐘意食罐又唔點飲水既貓真係好煩,之前針筒餵過一輪但佢超掙扎又精神緊張,仲lam到自己甩毛,所以放棄左,唔餵之後明顯開心好多

你買啲罐牌子唔多好餵罐要主食罐先夠營養
試吓肉醬主食罐,比肉絲易食,口味都多好多又有油脂香氣
屋企食唔到咁多蛋

之後都係繼續買海藻鈣粉

其實除左蛋殼粉同海藻鈣粉,重有咩代替品?

骨粉粉嚟補鈣佢最好,因為骨頭除咗鈣重有其他礦物質
想問下wellness core果隻買原味 因為見佢包裝寫for街貓唔係室內貓
簡唔中脫水肉零食就冇問題

好鬼怕佢成日唔飲水
做咩wellness core kitten 成日都斷貨...個代理做乜
貓貓一隻2個幾月 一隻3個幾月
我一餐餵75g罐頭 2隻貓貓分
一日餵5-6餐
一餐隔3個鐘左右
但佢哋每隔1-2個鐘就企係廚房門口喵喵叫
想我整嘢食
係哋我一餐餵太少
但佢哋腸胃唔好 唔敢餵好多
又成日唔痾屎 淨係放屁
我貓貓10歲 想畀D營養豐富又質素好D罐頭佢食有咩選擇
因為我去左3間寵物店 間間都話款款差唔多

另外,係咪要乾濕兩溝先夠營養

b jai食主食罐 間唔中會痾軟便!點算好
洋車前子殼粉要落幾多?每餐落?
[[url]網址[/url]quota]長期食乾糧食咗十幾年,腎功能係咁上下了
2期未係好差,罐頭要注意磷含量,問醫生比降磷藥,即使食物磷略高都控制住,另一種降磷方法係熟蛋白,呢個比較適合溝成分唔係咁好嘅處方罐,可以俾到隻優質蛋白質

另外肉醬罐有足夠脂肪比較易飽肚,變相唔會食得太多蛋白質,thrive呢啲肉絲罐脂肪低,要食多啲先飽肚。試吓溝啲肉醬罐等貓習慣下,買前留意灰質會唔會太高,例如ziwipeak 罐好高礦物質,唔適合腎貓食,wellness divine duos係少數低磷成分唔錯嘅肉醬罐,可以試吓

如果貓目前只肯食thrive,除咗加南瓜蓉,重可以加椰子油(如貓唔抗拒隻味)一來天然又提供多啲脂肪

同埋記得每日食魚油,對腎病有幫助
B雜都係,因為係水溶性腎貓會因排尿而流失,影響食慾同導致貧血,可以買人食膠囊裝,1粒分5日灑喺面[/quote]

唔該晒肥美絲試下溝divine duos俾佢食先!想佢開開心心,唔想佢食藥食處方糧食到無晒心情

其實佢三歲就已經轉左全濕糧了,不過佢係由細到大都唔點飲水,試過幾隻飲水機佢都唔肯飲,咁多年都係靠餵罐頭時加水迫佢飲嫁咋⋯ 便秘就餵下乳果糖咁。

Btw 有關魚油會建議俾深海魚油 還是淨omega3果種? 同埋聽講餵魚油的話,要間唔時餵下維他命E?同埋佢呢排屙爛屎,但又隔兩三日先有屎屙,如果餵洋車前子粉係咪要灌佢飲多d水?定係餵益生菌會好d? 
唔好買任何indoor cat 配方嘅糧,減肥/老貓都唔好,正常即可
零食唔會影響,分量少
成貓都得,無乜大分別,本身佢嘅成貓糧都好營養過其他so call 幼貓糧嗰啲牌子
腸胃唔好食益生菌吧,好過佢餐餐都唔飽咁,太多餐未必好,試問佢腸胃邊有時間休息?啱啱消化原上一餐又到下一餐要消化
就係想無縫連接wellness core kitten 去adult,家下除左餵乾糧外,就另外煮雞柳俾主子
上網訂多款揀,最好買肉醬主食罐,營養平均啲
如果貓太肥就肉絲罐,脂肪無咁多
主食罐本身就有齊營養,唔使再食乾糧,如果budget 有限另計

竉物店通常賣零食罐,營養單一,嗰啲真係隻隻差不多
益生菌
佢同我講係主罐
請問有冇牌子介紹
我好懊惱
budget可以高啲都得 如果唔食乾糧
可唔可以你介紹我 謝謝

請問邊款較好
洋車前子粉撈濕糧食,膠質包裹大便,幫助腸道蠕動
慢性便秘多數係腸唔多郁,得閒搓下佢肚仔,玩多啲郁動下
爛屎就食益生菌,年紀大消化酵素都少左,比埋消化酵素可以輔助下腸胃,食物喺胃得到正確消化
食魚油都係想要佢嘅DHA同EPA(omega3),1粒計2者加埋不多於300mg就得

反而乳果糖唔好再食,始終係人工合成嘢,藥物類,會有依賴性,佢重會阻止腸道吸收水分
啱使無縫,食物要多元化,不能食死一個牌子一種肉,食完呢隻一排要轉下其他牌子
樓主有冇聽過 josera幼貓貓糧?
見個表冇 係寵物店介紹 唔知好唔好
我隻貓又好肯食 諗緊買多包定轉牌子
唔該晒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞