貓糧資料庫(7)

1001 回覆
24 Like 2 Dislike
會加多啲餵罐
但日頭自己唔係屋企要靠屋企人,所以都要有乾糧準備定
咁我研究下邊款脂肪低d既一般糧先
Core罐頭定乾糧?如果係乾糧咁係即刻轉糧定慢慢轉?
食得急唔急?罐嘅話除咗core有冇試其他?
嘔得嚴唔嚴重先?即嘔嘅次數係咪一日幾次,持續性,無精神
貓會清潔身體已經食咗毛落肚,定期食排毛粉幫佢清咁啲毛球,唔會容易積埋一舊

乾糧本身係難消化話濕糧,而每隻乾糧成分都有分別,消化程度都唔同,嗰隻唔嘔或第二隻牌子會嘔
試吓分兩次隔一陣咁餵,如果咁都無改善就轉第二隻糧了

佢唔係有病而嘔咁絕育無影響,加上手術前禁食,無機會嘔
Sorry 講到一舊舊
未真係幫佢轉糧ga...本身食緊hills 但佢一日食得應該食既分量一半左右 所以諗住幫佢轉wellness core乾糧 等緊貨到
而家要用副食罐溝乾糧先肯食多啲 之前俾日本罐 而家就applaws, canagan..
佢會一星期間中兩日夜晚嘔1-2次 但日頭又無事
都係黃色一撻 入面有啲毛咁 諗緊要唔要去睇多次醫生驗下血
食咩都要刷牙唔好迷信咬糧=對牙好
貓係會用脷奶起食物再用牙咬入口,佢應該係條脷運用得唔太叻我有隻貓都係食得好笨,無其他貓咁叻一奶起即放入口
雞乾係一舊仔咁加上又乾又輕,好易奶起擺入口,同肉醬唔同
如果係一舊舊嘅肉佢都應該咬到

你可以打爛啲肉醬再餵(但唔好加水)最多係有牙無得用台灣嗰邊興餵搞爛晒嘅生肉醬,都係唔使點咬就吞
3歲左右短毛有無推介乾糧啊
貓女開始發情,有無咩方法舒緩到佢,見佢好似好辛苦咁樣
同埋,有無絕育診所介紹,perfer新界區,方便複診同拆線,感謝。
屋企隻新黎既主人2個幾月大 一開頭黎食野都識咬 但而家淨係奶 唔咬 會唔會有咩問題
有無巴絲隻貓都係好中意玩糧?

我其中一隻貓每次食乾糧, 食到1/3 就會用手"了" d糧落地, 一粒粒拎黎玩(好似捉蟲咁, 推黎推去跑住去追), 搞到成屋d窿窿罅罅都係d貓糧…

請問有咩辦法解決? 佢一玩就收糧?
我其中一個主子都係咁.一開始食就玩
乾糧係咪有分大細粒? 發覺我隻貓鐘意食RC細粒糧,但唔鐘意食wellness core大粒糧。
我老豆日日餵佢食蒸雞柳 搞到佢唔鍾意食乾糧
隻貓唔食濕糧係咪要慢慢加
唔使低脂,貓唔夠脂肪抵抗力會差
乾糧唔使點轉,重點係你有俾濕糧
Wellness 只有core 系列ok,可以揀 grade B以上
咁唔算嚴重,嘔毛都正常嘅,最好係屙屎嗰陣排埋出嚟,無毛塞喺胃就唔會嘔,食排毛粉啦
BTW唔好乾濕糧撈埋食,對胃唔好,要分開食,起碼相隔半個鐘
我推介都係grade A以上
好多糧都細糧,大粒糧買少見少噙得出名嘅得core. Thrive canagan
餵主餵罐
副食唔可以當正餐
貓貓把聲沙沙地 會哈會同佢食啲吱吱cream有關架? 2個半月大
有喂,依家已經慢慢成翻形
我屋企隻肥貓反而我自己蒸雞柳焗雞乾都唔係好食 有罐頭同乾糧揀 一定揀後者 雖然佢都幾鐘意飲水 但想佢食罐頭就好似要求佢食咁 對罐頭嘅喜愛度 ciao大部分味>monge蘆薈>thrive>wellness core
我又怕ciao唔係好健康 真係頭都痛 仲要咩先肯食多啲另外仲想問下有餵開村屋附近嘅貓 能力不大但如果想佢食好啲啲 乾糧廿幾至三十鬆啲一磅有咩推薦
連續兩日嘔都係正常?因為VET話正常應該一個月嘔3-4次only 同埋佢話咁細個唔好俾化毛膏佢食 大概八個月開始先食排毛粉係5個月都可以食嗎?
但唔撈濕糧佢就唔肯食...食得個幾粒有無咩方法令佢肯食我多啲乾糧?
萬分感謝
轉食不外乎嗰幾招,佛系轉食就每餐都放少少喺乾糧隔離,唔撈勻,等佢習慣呢個食物存在,主動去食,過程浪費食物,但唔使迫佢令佢有壓力

或者餓佢一、兩日再餵,快狠準,但失敗率幾高吓屋企人要配合只有一個人餵食,夠狠心,除咗濕糧乜都唔俾食

但一隻唔肯食濕糧only食乾糧嘅貓,轉食時一係轉全濕,唔再食乾糧,否則好難成功
係咪ciao?同食無乜關係,不過咁細就食呢啲零食......吞拿魚上癮會好難搞
零食揀啲天然健康嘅脫水肉粒好啲
我從來唔建議俾貓食化毛膏
排毛只需要水溶性纖維,粉狀無膏咁多添加劑,健康嘅嘢嚟,無話一定成年先食得

你話一星期間中2日嘛嘔又嘔毛,正常咁諗都係太多毛塞住唔舒服而嘔
貓又日日都清潔身體,嘔完又奶翻啲毛落肚

同埋要留意餵食時間係咪定時,如果貓習慣咗餵食時間,佢差唔多到食嗰陣胃開始分泌胃酸準備消化食物,過咗時間都未有嘢食就會因為胃酸過多好易嘔黃水

你等新糧返睇吓肯唔肯食
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞