有無巴絲打鐘意玩P社喲戰略game?(3)

1001 回覆
24 Like 2 Dislike
係真係會出咁多定mod/console command?

真係忍唔撚到,原來我一直follow開嘅果個「香港」玩eu4 youtuber,原來係個親中垃圾嚟,成日喺佢自己個圍爐discord散播啲fake news/親中角度嘅抹黑片

小弟英文差,好難以一敵十,
我可以做嘅只可以提大家咪撚follow佢個twitch/youtube channel

有時喺youtube search eu4都會搵到佢啲片,咁唯有喺到提大家咪撚follow/sub/like佢啲片
有無siuking親中的證據?想睇睇
唔撚係掛, 連佢都係藍絲
求其喺discord搵咗陣

明明先24歲,估唔撚到去咗德國讀書,成個人仲可以咁奶共,會唔會喺啲蝗二代?

佢好似仲講過佢寧願支持共產黨,都唔想喺香港住。

有冇巴絲可以識佢,可以爆佢老味大獲
nathan rich又係個被共產黨收買既鬼佬,內容偏頗到
unsub 得,屌佢老母
香港人都可以咁奶共

屌你似足啲支那人成日講,哎呀西方成日用假民主點點點,又洗腦啲人點點點

然後就吹奏支國嘅領導人有幾勁,下面又幫佢哋打j,話老毛老鄧有幾勁,又識得幾個語言點點點,成地都係精

--------------------------------------------------------

真係睇到想作嘔,我真係覺得呢條友係啲腥香港人,用香港人個名喺到呃食

邊有24歲嘅香港人,啲思維會咁撚親中反西(自己仲要住係德國讀書)
講返正題算,eu4 1.29 今個月底應該就出

今次輪到滿州主題,加咗啲地俾滿州/蒙古,仲加咗幾個新女真部落/國家,又加咗新嘅任務樹俾大清帝國(改咗滿州文化,佢重新under返中原文化組)/瓦勒(蒙古文化都係同一任務樹)

又有好多歷史event,例如真係會重演返土木堡之變、清軍入關、三藩等等

今次免費更新嚟講都算正,
最重要都係可以再睇返明爆,見到班百度皇漢果堆支那人激到札札跳都興奮
P社亡我大明之心不死

利申:咁多個朝代最鍾意明朝
我覺得春秋時期係中原歷史最好嘅時代

其他帝國我都唔鍾意,我唔係啲皇漢撚

p社咁撚咪好囉,次次1821都見到明帝國仲生存緊,真係有啲怪

如果佢可以模擬返明帝國末期嘅環境,例如氣候點影響生產之類,有幾多天災,咁應該幾正
上回提要:1941年來了,德蘇戰爭還會遠嗎?

經過左七七四十九個月,德國終於平定左歐洲所有敵對勢力,勢力北至挪威、西至西班牙、南至北非、東至伊拉克,無人能擋
之但係,有一個勢力隱隱然地對德國構成威脅,佢有廣大既領土,連果個無人能敵、拎住個爛轆既拿破崙都打唔贏;佢有無限人口,史實中德國喺1941年殺左300萬士兵之後,佢居然可以重新召集300萬以上既士兵再反攻德國;佢實行共產主義,扼殺人類既自由意志,要求所有人只服務國家,而不是由國家服務人民,佢就係大家都認識既蘇聯

玩得HOI 就會玩德國,玩得德國就一定會打巴巴羅薩作戰,亦可以話要用德國打贏蘇聯,先至稱得上掌握HOI既遊戲機制,完成新手教學

要打蘇聯既方法有好多,為左令黎緊既戰爭更加單純同提高小小難度,會有以下既自我限制
1. 禁止由芬蘭、伊朗方面發動攻擊,除非蘇聯主動入侵伊朗
----咁做係為左依照史實打德蘇戰爭,同時令AI既兵力集中返去東歐
2. 禁止空軍使用地上攻擊指令,只能用阻止攻擊炸組織度
----由於24架編隊既戰術轟炸機可以蒸發任何移動/撤退中既陸軍,變相等於平推都贏到唔好玩
3. 禁止指定空軍空襲province,只能以區域為最小作戰範圍
----正如一開始解說mod所講,super none既空軍可以指明要炸邊一格province,係就係幾方便但都幾屈下,所以今次跟住DH none既機制,空軍既活動範圍係某個區域,增加空軍會炸唔關事既province既機會,提高難度
4. 禁止打登陸戰
----由波羅的海或者黑海可以喺敵後登陸包大餃子兼切斷前線補給,但咁就唔好玩

喺HOI2入面,德蘇兩國既互不侵犯條約喺1940年5月左右就會到期,你隨時都可以主動向蘇聯宣戰,之前都提過1940年打蘇聯係簡單到平推都贏,咁去到1941年,又會幾時先開始開戰呢?
要真正掌握HOI 2既戰鬥系統,你除左需要學識睇地形,重有一樣野一定要識,就係天氣

正如史實,蘇聯大地喺冬天會大範圍積雪,就算去到春天開始溶雪,亦都唔會即刻變得風和日麗,而係變成一大片泥濘地帶

依到以裝甲師為例子,喺雪地上作戰的話,進攻方會-60%攻,但防禦方會倒轉+10%防,如果係步兵師的話會+20%防,一來一回就差左70~80%攻擊力,就算係打得贏都要消耗極大量既組織度先勉強推到一格province,根本唔化算
重有唔好忘記成個蘇聯基建差,佔得多地之後TC又會見紅,組織度越回越慢,會嚴重地拖慢進攻步伐,甚至導致蘇聯AI會反敗為勝

另一樣野要留意既係泥濘地,上面張圖可以見到攻擊方會減75~150%攻,防禦方會加0~20%防,等於係攻擊果邊9成會打輸,所以唔好咁傻去打有泥濘既province
一般而言去到4月就會溶雪,直至5月D地就會開始變返乾地,所以5月1日宣戰就剛剛好

(除左溶雪之外,落雨都會變成泥濘,不過持續時間會比較短反而唔太需要在意)

依個時候黎講解下德國既佈陣

由於我地同羅馬尼亞係同盟關係,一開戰之後所有同盟國都會同蘇聯進入戰爭狀態,所以唔好忘記喺羅馬尼亞配備軍力,一開戰之後就將南部蘇聯軍隊包圍殲滅

首先集結喺舊立陶宛邊境、東普魯士至華沙北部既軍隊係步兵師同山地師,開戰之後依邊採取守勢,直至中部、南部戰線處理完邊境既蘇軍,向北旋轉既時候同步向東完成餃子皮及向北推進,最終目的地係列寧格勒;

其次係華沙至匈牙利既中部戰線,依到集結左少量步兵師及絕大部分德國已有既裝甲師 (四個有配備司令部既裝甲師,下面再附十幾廿個2中坦+1摩步組成既裝甲師),開戰後第一目標係撕開正面防線推進至基輔,再分為雙箭頭分南北作戰,南部戰力將羅馬尼亞邊境既蘇軍全殲於基輔以南;北部戰力喺繞過波蘭東部濕地後以蘇聯中部城市明斯克為目標,並將蘇聯中部地帶既蘇軍一舉包圍、殲滅,最終目的地係莫斯科;

最後係南部戰線,前面講過羅馬尼亞邊境配置左一定數量既德國軍隊,主要目標係協同中部德國軍隊完成南部既包圍圈,喺處理完蘇聯軍隊之後,繼續向東推進,以史太林格勒同巴庫油田為最終目的地

喺唔同既HOI 戰記入面我都多次強調,打仗最重要既係殲滅敵人既有生力量,一次又一次包餃子之後,敵人就會唔夠軍隊抵擋你既攻勢,結果由一開次細細啖食幾個師,食下食下就可以吞得落幾十個師
而佢老毛都講過:存人失地,人地皆存;存地失人,人地皆失。地圖上既province只係比係畫包圍圈既畫紙,重要既已經唔係佔左幾多個province,而係你圍殲左幾多個軍隊,所以切忌打陣地戰、平推向前,而係要不斷地側翼攻擊、滲透敵後、包圍敵人,將佢地通通繳械

1941年5月1日上午5時(日出後),巴巴羅薩,正式啟動!

907 機場攻略正式出爐,唔使再驚大逃走!
https://lih.kg/1544251
開戰之後,首先由中部裝甲師發起進攻,將戰線推進至蘇聯既基輔一帶,將蘇聯軍隊切斷為南北兩部分

可以見到東歐既地形絕大部分都係平地,非常適合裝甲師左穿右插整餃子,一般步兵師喺平地根本就推唔住裝甲師既攻勢

中部既裝甲師好快已經兵勢基輔城下,但唔好忘記裝甲師不適合打城市戰,上策係繼續深入敵陣,小部分裝甲師渡河以切斷基輔既補給線,另外依照開戰前定下既戰略,分成兩股戰力畫出南北兩個包圍圈,至於基輔就交後後續行緊上前線既步兵師處理

北部戰線行軍時一定要睇地形圖,波蘭東部既濕地係新手打德蘇戰爭時既一大難關,除左因為濕地有嚴重既進攻方debuff之外,重會嚴重拖慢行軍速度,必定要避開濕地,反過黎將蘇軍推入濕地,再配合傘兵師空降落去,用「撤退先殲滅」戰術將佢地全部殲滅
當裝甲師向北推進既時候,集結喺東普魯士既步兵師亦係時候開始推進

南部戰線如無意外如包已經可以整出餃子皮,今次包左22個師,將佢地全殲之後南部將無軍隊可阻德軍深入蘇聯腹地

咁我地其實唔洗逐格逐格咁打,可以一口氣打晒包圍圈入面3格province,只要當敵人完成撤退既時候果一格有自己軍隊駐軍,就可以將佢地繳械,所以可以只留低一個師企定定等佢地黎就得,其他軍隊繼續向前推進,務求速戰速決

鏡頭返返去波蘭東部,依個時候德國沿住濕地邊界向北進軍,將蘇軍反推入濕地之類,再派出傘兵佔領無人駐守既濕地province

要用傘兵其實好簡單,就好似將軍隊放上運輸艦咁比佢上運輸機,不過唔同既係要等運輸機回滿組織度之後先至可以空降某個地方,同時亦記住運輸機有航程限制,超過作戰半徑係空降唔到
用依個方法可以快速佔領冇人看守既省份之外,重可以快速完成包圍圈

傘兵最屈既地方係可以即時完成佔領無人區,極速整出餃子皮
當然依個時候基輔已經被完全包圍,被5面進攻既基輔軍隊無力回天,馬上向德軍投降

依個時候北部戰線再拆分為雙箭頭,大部份繼續向明斯克推進,目標係將德國邊境既蘇軍包圍;另一邊只需要拆分出幾隊獨立既裝甲/摩步師不斷地喺莫斯科南部、基輔東部填顏色,絕不攻擊/防守,由於蘇聯軍隊已經被分割為南北兩部份,中部係完全無人看管,唔好咁傻企定定等蘇聯重新佈防,要極速地擴大佔領區

依邊最大既目標係鳥拉爾山以東既葉卡捷琳堡

點解葉卡捷琳堡咁重要? 咁係因為蘇聯既投降event係德國要佔領基輔、明斯克、列寧格勒、史太林格勒、莫斯科、巴庫、葉卡捷琳堡 (假如日本不參戰的話),所以要喺蘇聯既軍隊仍然集中喺波羅的海 / 烏克蘭一帶,未能夠生產出新既軍隊做防守之前就不斷深入蘇聯心臟地帶,慳時間慳力水

(切記要佔完葉卡捷琳堡先好打莫斯科地區,將來再講點解)

依個時候南部戰線都已經差唔多到左收尾階段

為左進一步減少向東推進時遇到既阻力,記住畫個大小小既包圍圈將蘇軍向南推到克里米亞半島,甚至係殲滅於該地以北,否則將會花非常大人力物力同時間先攻陷到史太林格勒

再返返去北部戰線,沿住濕地前進既裝甲師應該已經到左濕地既北面,協同北部既山地/步兵師,輕鬆完成有記錄已來最大既餃子皮

約40個師被重重圍困,蘇軍一方面被斷補給,第二方面組織度低根本打唔穿餃子皮,第三方面亦打唔贏德國既裝甲師,可以確定佢地全部都已經死亡

1941年5月,德國向蘇聯宣戰既同時以迅雷不及掩耳之勢,從中部撕開蘇聯既防線,既取得蘇聯南部重鎮基輔,亦將蘇聯大部分集結喺邊界既軍隊分割、包圍、殲滅,其數達80個師以上,可以肯定既係蘇聯至此已無阻擋德國既能力
到底蘇聯黎緊重會面對咩難關,又有冇獲勝既希望? 欲知後事如何,且聽下回分解
有冇 gundam mod
https://youtu.be/iQ1rKB16dD0

Make Hong Kong GREAT again
eu4 1.29 韓國buff 得好勁
Eu4 擴張流個節奏好難捉摸
成日去到1821都係做到洲長就止步

點解啲人可以擴張得咁快
你可能會奇怪,係咪有D野唔記得左?

冇錯,我地其實重有一個對手,就係海獅作戰後撤退左去印度既英國

由於蘇聯已經投降,本身打到去巴庫油田既軍隊可以順便南下佔領伊朗,其他地區既德國亦經由鐵路慢慢集結到裏海,準備由伊朗向東進攻印度,收拾最後一個同盟國勢力

當德國連有幾百個師既蘇聯都打得贏,又點會怕依D弱小國家

打完伊朗之後重新集結軍隊,今次目標係深入印度,英國陸軍不值一提

或者話你覺得殺雞焉用牛刀? 咁就將一半軍隊集結喺土耳其以東,將土耳其消滅,再扶植親德國政權

1942年1月,已經佔領大半個印度既德國收到英國既投降申請

如果同意投降的話,英國就會重新控制英國本土大部分地區,亦代表你會少左一截IC,而且亦唔會成為你既傀儡國

到底應唔應該接受投降視乎你想要IC,定係想省麻煩結束戰爭,如果要吞併英國的話就要打堆東南亞同非洲
我自己就唔會接受英國投降,反正英國早就冇能力佔領英國本土,而英國皇家海軍亦早已覆滅,非洲又有意粉幫手打,自己當然繼續向東推進,染指東南亞既希少資源產地

遲至1942年2月底,終於等到日本向同盟國宣戰

順手將印度變成傀儡國之後,再同日本拉入軸心國陣營,正式同美國宣埋戰

其實我自己就冇打算同美國打仗,不過由於打東南亞想有日本幫手探路,加上將來如果要再同蘇聯開戰的話都有日本由滿州國出兵,就跟史實同日本同盟

就喺德國不斷搶佔馬來亞同印尼既時候,美國居然想投降

打都未打就已經想將珍珠港割比德國,可惜對於德國黎講太平洋乃鞭長莫及冇肉食,都係繼續開拖

1942年中完全佔領東南亞地區,順手將荷蘭吞併

由於東南亞係希少資源既產地,而非core province既資源產出較低,為左有效地取得當地資源,當然要重新成立傀儡國吸血

成立左德屬馬來亞同德屬印尼之後,德國完成最後一塊資源拼圖,本國有非常高既能源產出,再配搭斯堪地維亞同法國既鋼鐵、中東及巴庫油田既石油、東南亞既希少資源,德國從此以後都唔再怕冇油冇資源,想點玩就點玩

由於已經奠定勝局,就算重有美國可以打都只不過係繼續屈機廢事再打了,HOI 2德國戰記到此為止
總結成個過程,揀1936年開局的話可以有理冇理整工廠,去到1938年擴軍,運用包餃子戰術將波蘭、法國收拾之後已經無人能敵,剩返既係登陸英國解決反顧之憂,以準備同蘇聯開戰

打蘇聯最重要係點樣消滅敵人既有生力量,正如我一直所言,一開始細細啖咁吞幾個至十幾個師,敵人就慢慢失去反抗力量,咁你就可以開始變得貪心,大大啖咁吞幾十以至百幾個師落肚
玩得HOI最忌係無腦平推,特別係蘇聯爛地太多會影響後勤補給,影響軍隊既組織度,一去到冬天因為debuff既關係推唔到戰線,比蘇聯有半年時間重新集結軍隊,到時就要用更多時間先至打得贏,甚至一個唔好彩被蘇聯反敗為勝

(不過HOI 4既雪地debuff冇HOI 2咁重,玩HOI 4果時根本唔會理冬唔冬天,總之一路推到底迫蘇聯投降就得,所以點解我會覺得HOI 2好玩D就係咁解)

-HOI 2 德國戰記 完-
congratulations
跟住玩邊隻game?
暫無計劃
Eu4 買empire bundle是咪夠
殖民地初期唔夠收入,唔夠錢就唔會自動殖民
如果唔夠 淨+2 月 入你就提供subsidies
然後會自動殖民
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞