有無巴絲打鐘意玩P社喲戰略game?(3)

1001 回覆
24 Like 2 Dislike
戰記我寫過非常多,你試左一次教學模式之後自己慢慢睇
據點sor
新西班牙內戰打到人都癲
玩開英文版唔清楚,可唔可以cap幅圖嚟睇下
我玩完意大利教學之後,跟住唔知點入手要做咩,又唔敢打法國,怕唔夠打,我想問兵仔個d 係咪裝甲一定打蠃步兵、炮兵?
有啲懷念以前西班牙一打完內戰就可以順便吞埋葡萄牙法國
好吸引
通常只要template唔太差同地形正常啲裝甲就絕對打得贏步兵,如果有埋mobile doctrine重可以學德國玩blitzkrieg

btw推薦新手玩希特拉,易玩過意粉好多
點解嘅,東西都有強敵wo,仲要其他盟友好似靠唔著
完全無頭緒既可以開一兩場英國/加拿大過下手先,了解下隻game D制係點禁,點樣生產,過程係點樣,等美帝王師上岸救世畀就得
基本上玩中國(海空軍可以唔理)打贏日本就陸戰合格,等到識埋其他兵種點控就可以玩下德國
hoi4新西班牙好好玩
eu4 主角係土耳其,hoi4 主角係希特拉

不過土耳其係一開始勁,跟住越黎越弱

希特拉係由頭壓到落尾都係咁勁
意大利我亦都寫過戰記,可以參詳下
單機game唔需要怕輸,輸左可以再黎過,只要踏出第一步肯學一定會handle到隻game

單純想知點操作的話,開局英國再等到39年德國開拖就end game已經熟左基本操作
Thx 巴打我會去試下
內戰七國咁亂 好在一早解左用共產西班牙打贏佛朗哥個成就
Anarchist first try
eu4貿易玩左一個下晝,最後發現要賺最多錢其實同連連看差唔多,鬥爭點連得最多=貨物增值最大
話說今日跟focus tree玩咗次democratic France,發現德意弱咗唔少,41年2月輕鬆打完二戰。
未出DLC之前唔理德國既話可以喺45年前推贏蘇聯
而家好似要到48年先推完
有冇人知eu 4 1.30patch幾時出好期待
好似主題又係法國
改左唔少野,好似幾正
CK2 EU4 HOI4 四隻都玩過
時間都係前者最多 後者最少
ck2感覺似做緊一個人 RPG 都係我玩得最耐既原因
eu4感覺似做緊一個國家 個人係 前期搞外交 後期都係填顏色 所有野都好宏觀 系統複雜
hoi4 所有野都係for war 目的=winning a war 雖然EU4都可以係 但EU4 有更多strategy 有更多building/developing元素
stellaris無玩過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞