有無巴絲打鐘意玩P社喲戰略game?(3)

1001 回覆
24 Like 2 Dislike
不過個人覺得eu4易上手,但好作業式填色
你玩民國打晒日本係中國嘅地應該有個event停戰 和平期起海轟 唔夠工廠就同德國打俄佬分地

冇海轟拎控海權你冇可能登陸到 比你好彩登到都斷補給
只起海轟就夠?
海軍有冇話優先發展邊樣
你個情況係太遲起海軍 唔會有能力靠海軍打贏對家
海軍你剩係起潛就夠

海轟已經夠轟爆日本全部船 記得配埋雷達站同偵察機
我得waking the tiger dlc,冇偵察機玩
同埋想問下呢招(海轟+潛)係唔係用黎只能打日本
如果用德打英/英打德work唔work
海轟萬用 低成本又有效率 潛係比非海軍國用

除非你玩美國依d 可以整航母群 可以整少d海轟

德打英特別d可以唔起海轟 一開戰立即登陸霸住倫敦就冇必要擔心斷補給 如果你跟歷史玩就要起 因為你一開戰冇機會偷到雞登陸

英打德唔使諗海轟 起多d戰機同dd拎空權同反潛
hoi 法國Ai 真係廢到震
玩英國39年10月打完非洲
諗住即刻調兵上法國
但南法已經唔夠意粉打
自己又衰手痕起左戰略轟炸機
唔夠陸軍填埋南法
最後都係跟史實等老美參戰
開戰前用印度起5寬填線師

24個企比荷盧 24個企南法 加多幾個企馬奇諾防線
hoi 法國Ai 真係廢到震
玩英國39年10月打完非洲
諗住即刻調兵上法國
但南法已經唔夠意粉打
自己又衰手痕起左戰略轟炸機
唔夠陸軍填埋南法
最後都係跟史實等老美參戰
開戰前用印度起10寬填線師

24個企比荷盧 24個企南法 加多幾個企馬奇諾防線

再試下唔起戰略轟炸機
allin 陸軍裝備先
隻game 真係好有創造歷史feel
行錯一步 一個國策
要重頭來過
整好d空軍 我自己玩皇室法國就算可以1938吞併英國都冇咁做

有英國空軍唔起堡壘係平地都守到德軍
eu4 好多野我覺得整得唔好

好多野RNG得黎又控制唔到

advisor嘅monarchs point加成太少
君主質素係最主要 完全靠運氣
好嘅heir成撚日死

唔同宗教 文化嘅國家玩法大同小異

係啲有特別event同mission tree嘅國家比較好玩
貪monarch point可以轉共和,永久6/6/6
新手eu4玩米蘭幾強
前幾日玩出到個6/6/6好開心
買曬ck2 eu4連全dlc咁滯,但仲係玩hoi4 only hoi4 之後有個The New Order mod睇落正到仆街,仲大型過kaiserreich
我有個問題
我叫我既墨西哥殖民地同louisiana殖民地一齊去圍毆西屬北美既殖民地
但墨西哥殖民地食晒d地又唔還返比louisiana
又唔肯嘔返d地出黎建立中美殖民地
點樣可以做?
佢依家已經就快1000發展度

Load返之前嘅save,趁未打完將全部地轉返晒畀自己先再議和。
不過如果唔想save-load嘅話你只可以當睇唔到算,或者你可以realease完之後再打佢
我叫殖民地對其實殖民地宣戰
我自己無參戰所以唔係controller
我無得議和同埋改佔地權
因為得殖民地自己一個做controller
咁除咗own_core之外諗唔到可以點
唔知係咪中bug
我見墨西哥自己殖民殖到落巴拿馬
佢仲有選項可以對法屬colombia宣戰
cls依家做殖民政府做到咁無法無天
唔知以為佢係列強
殖民地經濟許可的話可以多兵過宗主國
到時好易會打柒返宗主國求獨立
eu4殖民地不嬲可以喺其他colonial regions殖民,而可以打French Colombia應該係因為有claim。

曆史上嘅殖民地有好多種,有啲的確係無法無天,但係eu4嗰種政府派人去殖民同西班牙類似,殖民地係唔應該有咁大權。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞