有無巴絲打鐘意玩P社喲戰略game?(3)

1001 回覆
24 Like 2 Dislike
個人鐘意CK2>EU4>HOI4
唔知其他巴打點睇
HOI4我好快玩厭左
HOI4會厭係正常,唔解成就=冇目標/單純個人挑戰,但要打贏AI實在太簡單太公式化,易玩過HOI2太多,我玩得長都係因為之前寫戰記拖長晒
FYI 記錄上HOI 4玩左320個鐘、HOI 2 200個鐘,但後者我用MOD玩最多而steam計唔到時間,懷疑上到400~500個鐘
btw 我都係鍾意玩HOI 多過其他,只差在HOI 4相對於經典HOI 2黎講都重係差幾皮,恨鐵不成鋼
hoi4有咩mod推薦 我次次start new game 但一諗起自己摸熟哂最佳解法
又無左動力push
快D出CK3
CK2忠實fans表示好撚興奮
KR囉
玩法國冇得唔理德國
終於有人講ck2 好感動
ck2 1570 hrs
eu4 872 hrs
hoi4 644 hrs

打完仗之後有兩個民主法國+自我放棄殖民地係咩玩法
AI仍然有待改善
啱先玩大明諗住轉revolutionary empire, 點知而家要有一半development喺歐洲先俾人轉首都入去
hoi iv
有冇英國初期種田教學
開過幾次局硬係覺得唔順
想跟足歷史 39先開德國波

唔知點解呢個post無人講
好爽,我玩austria pu咗 bohemia同 bradenburg,跟住我發現有某個小國轉左habsburg家族趁佢沒繼承人封佢選帝侯再聯統

Pu埋,宜家有三票鐵票在手,永遠唔驚因為絕罰跌皇位
即刻打教皇搶埋剩低的venice貿易區先
新手揀Castile或者ottomans都得,側重點唔同
鄂圖曼學打仗丶擴張,早期周邊無對手打起嚟應該好爽
西班牙就學殖民流、同點樣管理財政、貿易

我都係玩西班牙起手,基本上唔好撩法國就冇事,你肥咗之後再打柒法國都冇問題
呢隻game最煩之一就係進攻太快(尤其係手動包抄、搶victory point)包餃子嘅話一個軍團會分咗幾條前線,跟住就會開始亂配啲兵

有啲需要推進嘅地方就唔知點解冇兵喺度,要包圍殲滅嘅就唔知點解唔夠兵
咁你而家諗住點算
咁你Austria攞唔攞到荷蘭塊地
沒,大概四場先有一場會出嗰個事件,而且我沒特登打burgendy。
如果我有荷蘭就唔洗攞venice貿易區
直接同England搶English channel
利申:新手
啱啱揀England開局,冇諗住PU法國,不過開局聯同Castile,Burgundy同Austria打巢法國,順便食Scotland 同Ireland 既地。(不過唔知點解竟然係Castile繼承左Burgundy)

另外開局特登唔同其他人聯姻,等War of the Rose 爆換走個冇三圍既皇帝

而家搶先殖民加勒比(Castile未見蹤影,Portugal 殖民南美),短期目標係將北美+加勒比全殖民

歐洲大陸啱啱出左Protestant ,我諗Reformed 同 Anglican 都差不多出現了(行貿易流應該揀Reformed ?)
後來有個liberate egalite fraternite嘅event我仲要手殘揀咗加8 national unrest嘅option

宜家已經棄咗save
玩咩國家都好轉orthodox就啱㗎喇
新教全部都係垃圾嘢,好地地Catholic冇必要轉啲爛鬼教
War of rose有好多負面事件,幾時先會完?
我冇記錯有繼承人就會完,所以一爆左就即刻同其他國家聯姻,冇幾耐就有繼承人了
不過個繼續人係廢既,最尾會變左Tudor做繼承人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞