有無巴絲打鐘意玩P社喲戰略game?(3)

1001 回覆
24 Like 2 Dislike
但唔驚細兵俾人一下掃哂咩
之前買咗hoi4係度揮手

有冇邊個mod值得推介
你一開始要滅左對面戰力先然後佔siege同附近一格城
eu4玩開軍事強國:波立,普魯士
所以我傾向咁打
玩到1738 已經差唔多做球長lu
可以睇吓之前呢個post 我貼過嗰條 eu4 wiki link

Mongolia 比 瓦刺做多一步獨立,一開波搵 oirat 嘅 rival (通常係chagatai, 有時有埋Uzbek) support independence, 跟住搶錢同埋攞走Karakorum 就算。之後再跪低做大明隻狗打建州同海西女真 embrace feudalism, 然之後跟mission tree 送嘅 perm claim 同埋 general oirat 嘅 expansion strategy 就大致OK

(當然你想玩得進取啲嘅可以係不斷 truce break 大明直至佢 Mingsplosion 為止,不過風險比較高)
呢兩個唔係強國

係 space marine
明朝啲叛軍仲勁過啲官兵
煩到仆街
hoi4就梗係玩kr
其實小馬都整得唔錯
Invite->畀地->打(但個 claim 嘅 title 唔可以高級過你)
同明打一場都夠,你守死踩住華北等地方可以不斷loot錢
呢招多數我玩女真開局打大明既手法
咁女真有feudalism 又易搞啲嘅
我記得p社有整過太空類型,跟住有人係咪整埋gundam mod出來?
寫下hoi iv 英國
想睇
果個係家園
P社係群星
都係果句抽殖民地人力整5步師填滿法國、比利時邊境、北非用本國人力整主力師再守實北非,end game
冇野好寫
Hoi4防守比較有利,好似打緊一戰咁?
Tengri 冇second religion可以100% cavalry ratio
有你都養唔起啦
HOI 既世界入面防守方既buff比進攻方多同高,不論係將領或者地型加成
Homeworld 正呀
P社全部都係防好過攻
stellaris唔係
如果你當要塞都係守既一部分的話咁就冇錯既
Kaiserreich一定要試吓
其餘玩過覺得ok 嘅 :
Road to 56 (vanilla+)
Endsieg (有啲難)
The Great War (一戰)
x10 mod (鳩玩jeng,好似停咗update)

Player-led peace conferences 同埋 Expert AI 都經常用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞