有無巴絲打鐘意玩P社喲戰略game?(3)

1001 回覆
24 Like 2 Dislike
出BB之後再改武器用X級,根據對手防laser定係防實彈去改用乜,或者萬用d用100%穿盾穿裝甲果款(要打宇宙生物先研究到)
之後一係混魚雷艇一係出另一隊全部魚雷艇先手接敵tank alpha,再由2-3隊滿編BB艦隊硬上,打贏兩次大會戰就收到FE皮
Stellaris之前我寫左篇戰記,我認為已經包括左最basic既玩法同建議,雖然已經out dated (先驅者任務變左隨機唔係開居母星所在位置,再加nerf左都市星冇得好似以前咁早期量產合金),不過基本野都差唔多既
好想開場HOI4聯機同大家玩,但依家bugs太多都係等等先
當等到debug 差唔多時,就會出大update

跟住又loop 多次
其實就咁改呢啲內容都改咗成年佢都搞得幾耐

係咪擺晒啲精神落去研究歷史做新嘅Mission tree
睇你同對手兵力如何
如果夠人嘅話就打柒對方等佢撤退都冇雷公咁遠之後就分兵佔地(當然要留一支主力睇實佢幾時返嚟)

自己唔夠兵力嘅話就唔好咁大貪,最多分3、4隊1-2k兵就咁喺附近佔地就算
我通常會分咗啲殘兵嘅部隊去佔地,因為殘兵部隊打仗嘅時候會有debuff,倒不如調佢哋去佔地順便回下兵力
都唔明佢點解大眾臉都唔畫多幾幅
明明佢話過畫一幅都唔係用好耐時間
我唔係好鍾意佢個機制一個將軍帶25隊兵囉
但係如果俄佬肥咗嘅話呢兩個國家夠唔夠俄佬人海打?
至少現實好似唔夠打
1打1打到佢訓地
電腦AI蠢姐
如果人同人打嘅話應該好難同肥咗嘅俄佬打

不過普魯士好似真係好勁
人像變咗3D
仲有rpg咁點技能樹
兵種差太遠
東方兵真係弱
現實既話,1戰咪打到收左沙皇國皮
Corruption高係因為你仲未將啲地變core?
咁嘅話你要減慢擴張步伐
消化左你手頭上佔領左嗰啲地先
太多自治地,行政跟唔上
身邊堆國家無咩推行政
我玩左場俄羅斯知佢問題係邊頭100年打到9百幾發展度
手撕包圍網真係好攰
啲小國每個首都都有城堡
打完呢塊地就嗰塊地出事
兵力會唔晒好快就俾人車輪戰打到冇晒人力
進攻時盟友幫唔幫你會考慮好多因素,好多藉口唔落場幫你打
如果佢唔夠錢還債你又好多錢嘅話可以考慮送錢比佢幫佢還錢
如果佢人力值太低或者同各個國家有和約嘅話都唔會幫你打
仲有就係佢幫唔幫你要睇favour(即係人情),favour有10嘅話你宣戰戰時禁個剔佢就會幫你打

相反如果你俾人進攻你係防守一面嘅話盟友就會自動落場幫你打
以下呢啲全部都係托手踭唔幫你嘅理由
Have a truce with the AI's war target
Have a royal marriage with the AI's war target
Make the AI's war target have a high opinion of the player. This is typically the easiest to achieve of all options.
Have low trust of the AI
Be in another war
Be far from the war target
Be in debt
Have low manpower
Have occupied or besieged provinces
Have high war exhaustion

強烈建議你入去wiki望一望,call of arms嗰度有寫https://eu4.paradoxwikis.com/Alliance
呢個網站好有用,好多唔識嘅嘢都可以喺度查

另外你都要學下點樣控制aggressive expansion
https://eu4.paradoxwikis.com/Relations#Aggressive_expansion
就咁講可能唔明,你入去睇吓有乜參數會影響ae
唔想一次過睇咁多英文字嘅話就翻譯做中文係咁以望下都好
咁1戰沙俄本身都有內部問題內戰先至退出1戰(雖然佢本身都輸緊)
2戰蘇聯企穩腳之後人海戰術真係無解

同埋亞歷山大打柒拿破崙果下真係咩彩都攞晒
明明先前先俾人殺到莫斯科
跟住就一路追殺佢返巴黎之後仲好風騷咁帶幾十萬軍隊去維也納開會

仲有7年戰爭差啲滅咗普魯士,俄國突然換咗個崇拜Friedrich嘅皇帝真係救返佢偶像一命
https://zh.m.wikipedia.org/zh-hk/%E5%8B%83%E8%98%AD%E7%99%BB%E5%A0%A1%E7%8E%8B%E5%AE%A4%E7%9A%84%E5%A5%87%E8%B9%9F

其實俄羅斯對近代歐洲史都影響幾大
佢初期好似周邊冇乜對手夠佢打?
係中期鄂圖曼難搞左啲
自治領地太多
我果個save,波立結盟奧斯曼
而加準備all in西歐同uk
博佢啲地夠肥cover番條數
你應該要跟你條TRADE ROUTE打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞