有無巴絲打鐘意玩P社喲戰略game?(3)

1001 回覆
24 Like 2 Dislike
搶刧大明
最好Ottoman 就一早開佢波
咁既話就唔洗爆兵防佢
有冇人想開場mp?(eu4/vic2/hoi4都得)
呢排解成就開始解到悶悶地
HOI 4冇玩過連線,一場其實要玩幾耐?
要夾時間
正常3/4速冇lag大約5-6個鐘
先了解AE同包圍網的機制。包圍網出現既條件係4個國家或以上對你有-50AE+負關係。解決方法有幾個。
1.開間諜理念
2. 長期派外交官同周圍國家改善關係,將負關係且AE超過-50既既國家減到少於4個 (多數會負關係既都係RIVAL,所以RIVAL以外既都要拉翻正數)
3. 搵勁既盟友,電腦關戰會將盟友既實力都評估埋,如果你同盟友既戰力高於包圍網咁就細機會開戰
4. 唔好只向一面擴張,兩邊輪流打防止爆AE
答埋你另一個問題
拎地跟住戰後分比附庸一樣有AE,你咁樣只能減少overextension
ae 係和約果刻已經決定,而且無論對方係割地比你定係你既附庸既AE應該都係一樣。
加多一點,和約附庸敵國比起割晒佢既地AE會較低,所以咁都係一種方法降低AE,不過玩呢種附庸流要小心外交點數唔夠
咁有d宣戰講緊幫附庸收復失地得25%ae 但和約係我拎地 依種計25%定100%
應該係100%
reconquest講既25%ae只限你個附庸有permanent claim既地
如果你割其他既地係100%AE
但我唔清楚你割個附庸有permanent claim果塊地係100%定25%,你可以自己試下
有種有用既玩法係你收個有大量permanent claim既附庸,咁就可以低AE拎地,例如阿拉貢比人打殘左或者直程滅左國,你吞左佢然後放翻出黎做附庸/打仗強行附庸,咁就可以低AE拎阿拉貢範圍既地
嫌慢可以不斷輪流向大國宣戰,因為加入包圍網條件係無和約。只要你國力唔細+唔同時同兩個以上非盟友/朝貢大國無和約,就應該無包圍網。就算有都可以用各種方法打散(例如宣對方盟友
我成日玩非神羅國想入神羅先發現自己改革揀咗state general入唔到結果次次都解散神羅算數
Eu4咩國家成立羅馬最容易依家我用ottoman轉orthodox 打爆兩次包圍網(其實係咪有時投降割下地仲好,好似會出一啲buff)食到意大利、埃及、小半個法國,東邊就差啲掂到波斯灣,但已經啟蒙都出埋
法國一定最易
Tengri no syncretic faith -20%regiment cost 同埋+25%cavalry to inf ratio, 而regiment cost唔止減造兵cost亦會減maintenance, cav to inf ratio 等你可以利用遊牧騎兵/平地優勢砌多幾隊騎兵用shock stackwipe人, 變相減 reinforcement cost
AE仲有一個mechanic係同宗教有關
簡單嚟講你嘅割地對象嘅state religion group(muslim/eastern/pagan等大group)而佢地係discover咗你國土嘅,會對你有多比其他異教國家多三倍左右嘅AE

所以擴張要優先殲滅一個religion大group
有冇計仔可以令到個國王快D死

玩緊Castile想一開波死國王變皇后主政 然後PU阿拉貢 已經叫佢做將軍打仗 開左幾局都做到60幾歲

另外發覺向北非擴張代價好大 D地高叛亂 要轉宗教又要轉直屬又要刷夠傳教力量 又貴
叫佢退位
退位難搞D 如果後繼人係仔都係PU唔到
逼住要皇后主政
你頭兩個idea揀咩?
打明都唔夠?我都未玩過oirat 諗住搵日玩mongolia form 元朝解成就
話說有個叫Isabella of Castile嘅event
有冇人玩 Magicka

手指抽筋game
有冇拎咗北京
其實蒙古人力好夠,無限開戰都得
同埋大明呢個version係一定自爆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞