有無巴絲打鐘意玩P社喲戰略game?(3)

1001 回覆
24 Like 2 Dislike
食都食Genoa node啲地
eu4 新 estate 系統好似好複雜咁
EU3 果陣都係咁,要一口氣儲夠100連過兩個reform,唔知而家EU4仲得唔得
唉 激死我
冇save?
ironman 啦
ironman都有得save
有得save,不過ironman mode load 唔番未做決定前既save
冇得S/L大法
手動Backup加Ctrl+Alt+Del
你唔係唔知呀…
我都無諗過咁做
點手動backup 試過話個save corrupted
留定名先
打開documents > pdx interactive > (game name) > savegame之後copy個file去第二度

eu4同hoi4都冇問題,ck2, i:r好似唔work,未試過stellairs。
Vic2玩家笑而不語
hoi4有冇咩網係新手教學,教包餃子/微操作/編制陸軍?
我睇左好多教學片,但好多都只係教最最最最最基本既操作,例如要丟D兵去Front.line, naval invasion係咩黎, 又或者只係教打仗要畫offensive line,但冇解釋點先畫得好條offensive line?
又教左design division 入面各個數值代表咩organization 最重要,但冇教點樣design division 先係最好,唯一知係最好有combat width 20
見人編陸軍support 好似話要有engineer, 但又冇解釋點解
海軍咩dd,cv,ss,bb完全冇教比例要點排,又唔知要放幾多用黎巡邏

白睇成日youtube頂唔順上黎問

同埋我只係玩過eu4,概念仲係停留係地多=軍隊多, 完全理解唔到點解自己玩英國加埋法國會唔夠德國打
教學片一係DUSTINL796一係就FEEDBACK GAMING
包餃子:
最簡單咪你2側用裝甲師去攻 然後2個裝甲師會合咪包到餃子
例子你睇返#2POST法國戰記 係海邊登陸直沖瑞士包死晒意粉係阿爾卑斯山D士兵

Division design:
其實冇最好既DESIGN 只有最適合既DESIGN 例如你打非洲冇理由用40WIDTH OR重坦師去打 同理你法國守阿爾卑斯山用10WIDTH步就已經守得住 20炮步只係最穩定既組合但唔係最好
如果你真係要搵最好既DESIGN一定係12步5炮1防空重坦 / 40坦師
至於Engineers係加DEFENSE+戰壕另外幫你修正地形影響 基本上必備
講多小小 SUPPORT多數工程/偵測/補給依3個必備 其他按需要配 EG打德國放AA SUPPORT 打其他就放炮SUPPORT

海軍:
以前係1:4 依家好似要1:3咁配 我自己習慣2CA 4CL 10DD做巡邏
https://www.youtube.com/watch?v=5lDnuoOJkAo

至於英國睇你點玩 你走法西斯線係屈機到一個點 38年就可以打齊法美墨同低地國 然後你大把資源點打德國都得 走正常路線就好睇你空軍準備成點
依隻GAME空軍比既BUFF好影響陸戰
#2我寫左唔少戰記,相信可以解答大部分問題
包餃子:基本戰法由填線師做皮,由主力師去搓皮,睇地型同戰略目標做人,一般而言以非參戰國國界或者海岸線做目標,咁就唔洗兩隊主力師做包圍,但如果打蘇聯的話就要用幾隊主力師甚至好似羅馬尼亞戰記咁,用傘兵強行整餃子皮(高風險)

編成:基本只會用10寬5步填線、40寬主力師,只要信不要問(想知去Ptt 既paradox版詳細睇)
12步5炮1重防空坦係39年既萬金油,40-41年時36式重坦會比人花式穿甲冇金盾,所以一定要提早換41式,甚至改裝甲確保全程金盾
另外大國玩法係全中坦或者多多少少塞自走炮,跟國力同戰略需要做人

打聯機係第二種玩法,單機咁玩一般冇問題
我通常打到前排無晒就撤退
殘兵部隊直接合併
然後量產傭兵補充前線
真頭地都廢事佔
直接打城堡
所以好鐘意玩意粉國呢d
打電腦空軍做戰機同俯衝轟炸機就得
準確小小講係輕型戰鬥機同CAS(俯衝式轟炸機)
重型戰鬥機喺單機黎講效率唔高
eu4啲ai閪到喊出黎 見你啲兵勁少少就係咁走
你打緊座城佢地就兜大圈地毯式佔你啲地
要有壓倒嘅兵力優勢先對付到呢班煩閪
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞