有無巴絲打鐘意玩P社喲戰略game?(3)

1001 回覆
24 Like 2 Dislike
https://www.crusaderkings.com/?ref=3d79bf580c82
唔該幫手用條link入去subscribe
仲以為係自己開post 諗緊點解自己會變P牌
原來仲有送pagan fury music, 都幾好

有無人有買portrait 同shield pack?

諗緊買唔買好
有冇四個人sub咗?我想要免費嘢
要refer 四個先有? 都幾麻煩
Refer two people that complete the sign-up process and receive a free wallpaper and forum icon.

Refer four people that complete the sign-up process and receive the Pagan Music pack for free.

其實我主要想要wallpaper同icon,但係如果有四個就順便攞埋首歌。(其實都唔係好麻煩,只要夠五個人互相refer,就五個都可以有齊。)
呢個年代要subscribe newsletter 真係幾令人抗拒
反正佢有咩news 都會出twitter
我又唔覺喎,反正又冇損失
越玩越複雜
好似HOI2咁咪算,core game play整得好根本唔洗用依d野吸引人玩
HOI4個core太差
搞到出極DLC都有種失衡既感覺
其實我覺得出多幾個開始時間(e.g. 1945/1950/1989)+if 歷史 同埋冷戰focus tree 已經多好多content同變化 除非hoi淨係主打1936-1945嗰段時間
ck2都未玩厭就ck3
出番HOI3個44年Götterdämmerung都好
HoI4個National Focus Tree限死咗個game嘅自由度,除非佢delete個focus tree system,否則冇乜可能出到ww2以外唔同period嘅starting date
法西斯英國真係勁到痴晒線 1939年已經可以打齊德美法
hoi4 focus tree系統反而增加左自由度,比多左唔同path玩,不過我同意應該要出多D劇本
不過班仆街developer好似話過唔會出新劇本,將個波交比mod creator做
點會係自由
根本反而係定死左你得幾個方向下
仲要原版個D幾乎冇咩分支可以㨂
佢唔update原版個垃圾focus tree既話 遲早無人玩其他小國
無focus tree系統既話德國就無得變返第二帝國、美國無得變邦聯
我覺得focus tree比多左代入感落隻game度,好過想玩ahistorical 既時候請內閣透過generic event政變,然後justify war goal,咁樣太生硬、太無代入感
focus tree 4條 1條民主線,1條共產線,1條法西斯線,1條中立線,基本上都已經包含哂你會揀既path,而且又唔係好似kaiserreich咁逼死你去揀某幾個特定既focus,好少話會set死哂D方向
民國冇得同日本合作、德國玩唔到共產、蘇聯意大利到目前為止都冇轉ideology嘅選擇……Focus Tree係可以有幾條paths,但係並唔代表一切嘅可能性。HoI4嘅玩法始終限死咗喺嗰幾條paths,而且對於用generic focus tree嘅國家嚟講,個系統難免太簡陋。個人認為寫幾套mechanics畀所有國家共用會係一個更好嘅方式,一嚟唔會得某啲國家有內容玩,二嚟又可以玩得天馬行空。
老實講 就算你有幾多focus tree你得一個劇本真係好快玩到悶。仲有好多系統真係好嘥,例如個border conflict同美國國會(?)都唔系所有國家通用。 冇Mod 真係玩唔耐。
買左lithoids 個dlc
屌原來連default 種族都無,有無咁偷工減料呀
要自己砌個出黎

relics 個dlc ok
做完任務可以殖民fallen empire 個聖地

以後都係等特價先買新dlc
一向都係等特價
最近直接買係mega corp,有同冇差太遠
諗以後expansion 先會俾正價買

其實pdx game 香港steam 個正價都算抵買既, 不過真係太多dlc
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞