有無巴絲打鐘意玩P社喲戰略game?(3)

1001 回覆
24 Like 2 Dislike
差好遠
好懷念hoi 2用民國打到日本落日

係咪逼我重開
咁要研究咩科技好

步兵必然係每個國家既主力,無論你拎黎填線又好拎黎進攻都好都一定要有,所以步兵師一定要研究
另外下面既自動車化兵即係HOI 4既摩步,你玩裝甲師的話就會用到
兵站果欄全部都好重要,因為可以加快修理速度同增加TC,特別係「後方地域集積所」,研究左之後先可以做戰略調遣,快過你隊軍隊慢慢行好多 (將來解釋)
特別小小既係HOI既三種特種兵:山地師、海陸師、傘兵師
HOI 2唔似得HOI 4有特種兵編成上限(雖然我喺羅馬尼亞戰記已經教左點樣突破),所以HOI 2既特種兵既生產IC同人力需求會比普通步兵師高,相應地佢地既能力係貨真價實
如果你玩既係日本或者美國,一定要生產D海陸師黎登陸用,相反玩德國既話就唔洗啦
如果你玩德國,想打巴巴羅薩打得順小小的話就可以選擇整十幾個山地師出黎,冬天時候既攻擊debuff會比較細,否則的話去到冬天你唔洗旨指推得到任何一格province
至於傘兵就非常睇你識唔識用,識用的話同出cheat冇分別,依個同殲滅師團既機制有關,去到德蘇大戰既時候再講解
不過傘兵所需要用既IC非常高,同等既IC你可以整多兩隊裝甲師出黎,唔用都冇所謂

之後係坦克同大炮,坦克的話記住只有中坦師依個選項,要先研究改良型輕坦先研究到基本型中坦,發展型輕坦會變左做加強旅,而且輕坦師係可以透過改良進化成中坦裝甲師
重坦同HOI 4唔同,HOI 2既重坦全部都係加強旅,正常而言唔會用得著,但如果你玩美國的話可以選擇喺太平洋小島上面既守軍加晒重坦,包保日本唔會打得贏

大炮的話玩得大國基本要研究野戰炮,玩裝甲師就會研究埋自走炮
其他野基本唔會用得著唔洗理

海軍的話只有三種要研究,CV、CA、DD,咁係同海戰機制有關
因為CV既接敵距離去到100km以上,BB係完全冇用,頂多用黎做CV肉盾,但要做肉盾直接用CA,成本低維修時間短,完全冇研究BB既需要
至於DD都要研究係因為需要維持主力艦數量 = 輔助艦數量,否則的話會食debuff,所以直接量產DD就夠
咁如果你玩小國玩唔起CV的話,咁你先至再考慮其他啦
(註:依個係DH none既玩法,其他版本請自行查閱邊款最OP)

空軍的話,只打AI只需要研究戰術轟炸機同護航戰鬥機就得
HOI 2既世界入面冇空優既概念,只會睇係咪比敵人戰機攔截,過得到就拓海,過唔到就填海
加左護航戰鬥機attachment既戰術轟炸機係有一定水準既防空值,假如你一口氣用十幾廿個轟炸機炸人的話,由於AI唔識得將空軍集中運用,用果幾架戰機黎攔截你反而係佢輸
咁所以新手打AI的話唔洗研究咩戰鬥機 / CAS之類,用戰術轟炸機就夠

產業的話上面果D全部都係重要技術,生產技術可以增加生產力,下面果D係建立組裝線,可以大大縮短軍備既生產時間,例如研究造船生產線的話CV可以縮短109 日生產時間
農業係增加人力(manpower)收入,除非你玩蘇聯或者中華民國,否則係最優先研究既科技

右上角既暗號技術就比較複雜,同HOI 4既電子科技一樣,你可以增加科研速度,亦可以研究加密/解密技術
加密技術最重要既地方係避免比敵人「破譯」你既密碼,而造成敵人有攻擊 / 防禦力buff;解密技術除左可以破譯敵人密碼,重有可以睇到敵人喺某一格province放左幾多個師

情報 / 解密技術唔夠就睇唔到人地有幾多個師,頂多可以數旗仔數到有幾多個軍團

去到陸軍doctrine就奇特小小

HOI 2既陸軍doctrine可以話係佢比HOI 4出色、好玩得多既一個原因
原因在於,HOI 2世界入面,陸軍既組織度同士氣(回復組織度既速度),非常受你採用既陸軍教條所影響

明明每個國家,唔同年份既軍備既數值一致,點解德國軍隊咁好打,而蘇聯就好快比人打低,但又好快回滿組織度? 因為佢地採用左唔同既doctrine,提供的組織度同士氣加度唔同,甚至會影響發動戰術既機率
你會見到採用電擊戰既德國,組織度上限係全部國家之中最高,但士氣係最低,代表德國軍隊雖然組織度高,但一旦比人打到冇組織,就要用較多既時間回復
如果係蘇聯用人海戰術,去到41年之前都係廢到癲,但士氣係所有doctrine之中最高,士氣高代表組織度回復得快,咁你就每次都要同滿組織度既軍隊打,就好似史實既德國咁打極都殺唔晒蘇聯人咁

另外,唔同doctrine會有唔同既生產加成同攻防加成,例如你用電擊戰的話,整裝甲師會用少D IC;而你用滲透強襲同縱深滲透的話,會有50%夜戰加成,夜戰既攻擊debuff係90%,你加返50%即係只食40%debuff,令日本變成夜戰最強

正因為咁多姿多彩既玩法,先至令到每個國家有唔同玩法,唔似得HOI 4咁變成優火雄心

海軍doctrine相對陸軍就削小小,因為CV最強,所以玩得海戰都要行CV線,會加得多D組織度同埋position值 (影響攻擊力之類既數值)

最後既係空軍doctrine,因為打AI只需要用戰術轟炸機,上線同下線既CAS同戰略轟炸機戰術可以完全無視,特別要提既係右邊果堆空軍doctrine係有研究前提,要研究「先制攻擊」需要研究CAS既「夜間攻擊」或者戰術轟炸機既「夜間機槍掃射」;要研究「周邊防禦」需要研究戰略轟炸機既「夜間爆擊」或者戰術轟炸機既「夜間機槍掃射」,咁所以你只需要研究戰術轟炸機既戰術就可以解鎖晒右邊兩條線,根本唔洗玩戰術轟炸機以外既空軍

科技既講解去到依度,明天休息一日,後日講內閣同政策,之後再講埋我用緊咩mod就可以正式開game

有無人同我一樣 好鍾意hoi2同3每個格都標有城市名
hoi4變曬victory points先有名 搞到打仗少左份佂服感
某程度上係因為HOI 4地圖變大左,P社廢事標埋咁多個縣掛
繼續黎同大家講解下HOI,今日既主題係內閣同政體

每一個國家都有佢既內閣成員,除左增加歷史感之外,佢地重會有唔同既效用

內閣有好多個職位,每一個大臣都可以換馬,冇用mod之下唯獨國家元首換唔到,只能透過event而改變,例如你玩美國的話可以比蘭登選贏總統而唔係羅斯福
每個大臣既詳細既加成效果請參閱datawiki : http://4gou.tank.jp/hoi2data/?%A5%C7%A1%BC%A5%BF%BD%B8%2F%C2%E7%BF%C3%C6%C3%C0%AD%B2%F2%C0%E2

咁多個大臣入面,可以直接加IC既一定係最OP,因為你會多左IC去整多D工廠,所以開局之後唔好懶一定要逐個逐個睇,揀啱心水就可以換

但要記住,每換一個大臣就會加1%不滿度,之前都講立過不滿度高會減少軍隊既戰鬥力同IC,所以千萬唔好一口氣換人,或者等到差唔多觸發會減不滿度event既時候先至轉人
舉個例子,36年德國開局後,只要有軍隊進入萊茵河地區就會觸發event,效果係-2%不滿度

正因為一開局就有得減不滿度,變相等於你可以無損地轉走兩個大臣,相信依個已經係玩過HOI 2德國既人既共識

至於政體就非常有趣,因為同政治學有關
建議一定要配搭wiki黎睇(http://4gou.tank.jp/hoi2data/?%A5%C7%A1%BC%A5%BF%BD%B8%2F%C0%AF%BA%F6%A5%B9%A5%E9%A5%A4%A5%C0%A1%BC)

政體由上至下分別係:
1. 民主 - 獨裁
2. 左派 - 右派
3. 開放式社會 - 封鎖式社會
4. 自由經濟 - 計劃經濟
5. 常備軍 - 徵兵軍
6. 鷹派 - 鴒派
7. 介入主義 - 孤立主義

喺政治學黎講,唔係左派就等於支持共慘主義,共慘還共慘,左派還左派,兩樣野黎

以HOI 2既分類黎講,極左既獨裁政體叫做史太林主義,而極右既獨裁政體叫做國家社會主義(例如納粹主義),兩者都係極權,差別只在於佢屬於左派定右派
屬於乜乜主義最大既影響,係影響第3、第4項既開放/封鎖式社會同自由/計劃經濟既上限可以去到邊到

此話何解? 依到以經濟體系為例

遊戲內,每一年可以更動政體一次,方法係喺政體既果條bar揀向邊一邊+ / -
數值係由1~10組成,每個數值都有相對應既加成
例如經濟體系偏向自由經濟的話,雖然會增加左民生消費品既需求,但與此同時會增加每單位消費品所帶黎既資金收入,亦代表左自由經濟體既國家會非常非常有錢,同時重有生產、改良所需既cost會下降
相反,如果你既政體體系偏向計劃經濟,由於國家經濟經過由上而下既計劃,有效地運作的話就可以妥善地利用每一種資源,帶黎既好處係IC加成最高去到25%,同時消費品既需求亦都會大幅下降,等於更多IC可以拎黎做生產
不過當然,代價係改良軍備既時間同成本會大幅上升,每一次研究完高階科技之後就要用大量IC黎做更新

咁你會話,咁某一邊咪好撚屈,例如我玩英國咪可以將經濟體轉做計劃經濟,拎好撚多IC加成?
Sorry,答案係唔可以,你身為民主既自由經濟體,邊有可以經濟轉向國家主導既計劃經濟體?
咁對照返上面果張圖,一個國家既社會開放/封鎖程度,以及佢採用自由/計劃經濟既程度係被規限住既,以德國為例,因為德國屬於納粹主義(國家社會主義),經濟體系只能夠喺1~6浮動,唔能夠改到7或者以上;相反,如果你玩既係美國,美國屬於自由經濟派,只能夠喺6~10浮動,只要美國一日仍然屬於自由經濟派,係冇可以將美國轉做計劃型經濟既

所以,政體既頭兩項,即係佢屬於左/右,民主/獨裁既功用,係限制左你社會開放/封鎖到乜程度,又影響左你經濟體係偏向經濟學右派既自由經濟,抑或係經濟學左派既大政府小市場學派

咁跟手講下咁多個政體有咩特別效果同邊個勁D啦

----開放式社會 - 封鎖式社會
可以話係封鎖式社會強D,因為有超高既防謀加成,對手既情報、解密能力唔夠高的話,會令對手睇唔到你喺每格province實際企左幾多個師,不過亦唔可以話封鎖式大晒,佢同開放式社會最大分別係影響遊擊隊既生成機率,開放式社會既core province會容易D出現遊擊隊,但none core的話最多會減50%遊擊隊生成率,大致就等於美軍輸出民主,大家自然會講美軍來了我來路

不過,遊擊隊只要企多幾個囤駐師就壓得住,唔算得上咩好/壞影響,何況AI係出cheat可以望晒所有野,Player遮唔住情報,所以封鎖式社會都係冇用,一般而言依一條bar係唔洗理會

----自由經濟 - 計劃經濟
各有各好,兩者都一樣咁勁,自由經濟的話你會好搭水唔怕冇錢,同時減20%生產時間同IC需求非常OP,依個亦都係美國點撚解去到越後期越好抽既原因 (其實減20% IC cost可以理解成+20%IC)
相對之下,計劃經濟多左20%實際IC,但同時會加埋改良所需既IC同時間,相對之下壞處其實比自由經濟大小小,不過又未至於自由經濟最勁咁解

一般而言,由於經濟法偏向邊一邊係睇你政體屬於邊一派,唔係話點就點,自己睇餸食飯睇下偏向邊一邊可以行多幾格就行果邊

----常備軍 - 徵兵軍
由依條bar開始任何政體都可以去到1 / 10,兵役法黎講只有常備軍一個選擇,因為去到10的話可以+10組織度同只+5%改良cost,徵兵軍的話要減組織度之餘重要+50%改良cost,冇野吓嘛

----鷹派 - 鴿派
玩HOI 2唔揀鷹派你就唔好玩戰略遊戲啦
鴿派雖然可以加消費品帶黎既資金收入,但你玩得HOI 2緊係為打仗而唔係種田,你想玩種田我玩cities:skyline唔好
咁所以一般而言一定要推鷹派推到盡,又減生產cost同時間又加人力,非常重要
一般而言有好多event都會自動向鷹/鴿派推,你玩德國的話幾乎係自動推去鷹派,唔一定要自己改

----介入主義 - 孤立主義
同樣都係果句,玩HOI 2為打仗,你行孤立主義就冇得主動宣戰,咁重玩HOI 2黎做乜
你玩民主國家的話勉強可以轉做介入主義令你可以宣戰,就好似HOI 4既標準玩法咁開局轉法西斯政體早戰擴張,視乎國家同情況而定啦,不過一般而言又係唔洗特別理會既野黎

總括而言,唔同國家唔同政體有唔同玩法,自己執生
玩德國的話開局先推計劃經濟推到盡,之後再全力推常備軍就得

HOI 2既遊戲機制大概講到依到,你依家已經識晒HOI 2既內政系統,包括點樣整野、點樣研究科技,同埋內閣大臣、政體有咩效果
下篇文我會講解埋黎緊戰記我用既mod同埋點樣裝,以及點樣學我咁加日文翻譯,敬請留意
介紹非常詳盡
「EU4」

無啦啦俾AI投左做神羅皇帝
而加重係前期 before1500
想問下係咪可以吹大雞宣一個國家

因為好想打鳩波蘭解放番東普魯士

利申 勃蘭登堡
做神羅皇帝唯一可以直接幫你吹雞嘅就係 +1 diplomatic relation(除非去到後期 Revoke The Privilegia 將所有成員國收做𡃁),不過有多啲錢、人力同埋 force limit 都幫到手嘅。

「喺皇帝有生之年,我都冇辦法俾人選到做皇帝」七美德之中有六項,但唔算太有耐性嘅希臘君主表示。

新任皇帝為生前同佢關係唔錯嘅皇帝舉行咗一場盛大嘅葬禮。
其實減20% IC cost可以理解成+20%IC
應該唔止+20% old IC cost = 1, new IC cost = 0.8
1/0.8 = 125% 應該係+25% 好撚屈機
好似神羅國比人打先吹到雞
打波蘭最好拉埋莫斯科/奧斯曼之類打
點解你地講到EU4好似有攻略咁
咁本身P社自己整既Game係出晒名難度高
唔上網睇攻略係有D難玩

btw,前期玩brandenburg 就先諗辦法拎Saxony同Silesia先
充實左國庫先再諗打鳩波蘭
eu4有冇人玩過First Empire of Taungoo 或者 Cotton Kandy?
玩咗/Restart咗十幾廿次都搞唔掂, 頭都大曬
今日繼續同大家講解HOI 2,今次主題係我用緊咩mod同埋點樣裝

HOI 2有非常多既mod可以用 (雖然有唔少已經消失喺網絡大海中)
我自己用既係由日本人所整既"super none" mod
http://starlit.daynight.jp/hoiaar/?DarkestHour%20SuperNone%BE%D2%B2%F0AAR
(全日文)

大體上而言,HOI 2 DH none比較似HOI 2既DD / DA,主要係P社整返好成堆bug,不過有部分機制例如自動upgrade生產線/修改生產線產量之類,喺none係唔存在
咁所以就有人整左個mod出黎整合依D方便玩家既機制,就係"super none"喇
http://starlit.daynight.jp/hoiaar/?DarkestHour%20SuperNone%BE%D2%B2%F0AAR%2Fnone%A4%AB%A4%E9SuperNone%A4%CE%CA%D1%B9%B9%C5%C0
具體說明上面條link有,不過就全部都係日文,好簡單咁寫super none同none既分別係: (只列出比較重要果D)

1. 外交
--非同盟亦可買賣藍圖、佔領地、軍隊
--有「領土主張」功能,可要求他國交出土地 (成功率會高於1%,即係你狂load save或者用cheat就可以吞晒人地既土地,如非必要唔會用)
--加入light既"dicision"機制,並且有一D方便你既決策,例如none如果你想將法國土地交比維琪法國有排搞,用super none既決策就可以一口氣移交
或者none有一堆非史實既德國將軍,用決策就可以清除晒佢地,增加歷史感
--陣營盟主同某國簽左互不侵犯協議後,同陣營國家不能對該國家宣戰,經常發生既事係你玩德國打完蘇聯,然後意粉/日本重新向蘇聯宣戰,咁唯有恭喜你又要展開西伯利亞之旅
--可更換國家元首
--將簽貿易協議同交涉後再簽新一份協定既等待日數變為0,none每次做交易都要on99咁等3日

2. 生產
--加入修改生產線生產數目及自動升級功能
--舊式軍艦可更換成護衛艦

3. 戰鬥
--空軍可指定province執行任務,HOI 2既空軍係以空域為作戰單位,例如你只想炸某一格,但空軍經常會走左去炸隔離唔關事果格
可以指定炸邊一格之後既空軍係非常非常OP,如果你嫌勁得濟可以唔用依個功能
--空軍堆疊數量增加至24架,依個係我點解想裝super none既最大原因
none既空軍編隊最多只可以編4架,咁如果你要派N隊空軍去炸某個區域的話,每次指派任務係要逐個編隊去落order,操作量大到會燥
咁所以直接可以疊24架飛機就方便得多,不過都係果句HOI 2既空軍好OP,24架一齊炸係可以平推任何一個國家,請自行留意
--海軍運輸不扣組織度,玩過HOI 4都知軍隊海運之後軍隊既組織度會降到極低,但HOI 2既機制黎講,DD / DA係有方法唔扣組織度,例如你既運輸艦load左軍隊之後,選擇改變運輸艦既基地,去到目標地之後再unload軍隊就唔使扣,或者對住友軍領土選擇登陸亦都唔會扣
因為咁樣,去到DH none既時候 P社有理冇理將所有上左船既軍隊,落船果下一律都扣50%組織度,而super none就變左做落船一律唔扣組織度,減少要利用機制漏洞而帶黎既操作量大增問題 (同時亦令登陸英國變得更容易)

4. 修理bug
--原版打巴巴羅薩打到苦澀之後,因為P社寫錯programme搞到匈牙利會搶左烏拉爾山以西而你又未佔領既province super none改返啱佢

咁到底要點樣裝呢
首先要去http://hoi-mod.paradwiki.org/index.php?Darkest%20Hour%20SuperNone,搵「ダウンロード」下面既"Darkest Hour SuperNone ver1.52",download最新版
之後再根據你自己用緊既HOI 2 DH係咩版本,再決定用邊個version既mod

依家既HOI 2 DH係1.05版,而依個mod只對應1.04或以前版本,所以要記得改左version先

之後去返本體game file既"Mods" unzip super none既folder

最後用一次launcher揀用super none黎開game就得

註:如果你想用windowed mode黎開的話,launch一次之後照改返setting.cfg入面既"1 # Display mode",再直接用.exe黎開game就得
你可以選擇沿用英文版黎玩super none,或者好似我咁轉做日文黎玩

如果你想用日文,請睇依條link:
http://4gou.tank.jp/hoi2data/?DH%2F%C6%FC%CB%DC%B8%EC%B2%BD%A1%CA%B5%EC%A5%D0%A1%BC%A5%B8%A5%E7%A5%F3%A1%CB

如果你既遊戲版本係1.04,請先download "EEP0.54",再download "クラシックα0.41(2019/02/24)"

打開EEP(Europe Engine Patcher).exe之後,將"Darkest Hour.exe"drop喺Europe Engine Patcher,再撳「開始」就會打patch,之後再將日文翻譯檔既"Darkest Hour"入面既全部文件喺HOI 2本體既game file果邊解壓倒性就得
(入面有Guides可以跟住做,用得日文mod應該識日文掛)
跟足步驟做,冇問題的話畫面係咁

HOI 2既解說去到依到為止,多謝各位支持
下一篇會正式開始玩
睇左巴大個教學, 試過裝返darkest hour, 玩左一陣真係好唔慣
玩完先覺得hoi4 係convenient 好多
其實都算係有
除非RNG好柒或者鐵人mode無得SL

就好似拜占庭破局
來來去去都係果2-3種方法
神羅七改都係

基本初期開局)好多野都可以透過簡單的刷開局同SL固定攻略
最多誤差少少時間,少少戰果,少少外交環境

至於開局完結後,之後基本無論任何國家都係一直吃地擴張直到1821
淨係玩過ck2 係任何強國都有機會隨時爆炸嘅世界入面 我覺得ck2好難有攻略 除左某幾個start
我依d古典派反而習慣舊UI
不過無可否認地HOI 2操作量幾大下
冇人玩Stellaris?

咁多年ck2都係鍾意玩, 但唔識玩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞