有無巴絲打鐘意玩P社喲戰略game?(3)

1001 回覆
24 Like 2 Dislike
Homeworld steam有
我應該買homeworld 還是 stellaris好? 目的想玩個mod
Homeworld都有高達mod,始終兩隻game係唔同類型

要睇你玩邊樣
有咩分別
多謝樓上咁多位意見

玩緊俄羅斯
西面基本上佔哂波羅的海個trade node
東面西伯利亞可以殖民既都殖哂
最大問題係佢corruption 因為too many territories 搞到每個月要扔70蚊落去root out佢 無底深淵
冇記錯steam個homeworld高達mod虧左玩唔到,某次update之後既事
就係太多垃圾地
Hw係即時戰略

Stellaris係4x戰略
咩叫4x戰略?
睇來我要等stellaris減價
Civilization果種
stellaris 同即時戰略係兩樣野黎

戰鬥佔既內容得兩成左右,睇你玩法
呢個遊戲識貿易同外交就可以了

圖中係我用滿洲(遜尼教)攻入歐洲存檔做埋一主一國既存檔(1698年)😂
同埋要識從貿易角度去睇仆從國,普魯士,威尼斯,波斯同尼德蘭絕對係好既附庸(後三者可以自給自足擁有70k-150k軍隊)

不過後悔左 我應該放拉古薩而唔係放塞爾維亞,同埋放多個熱那亞咁就prefect
點download 漢化版,down極down唔到
你俾tg我 我俾google drive link你

HRE 尾二 reform 原來d member 唔撐就會走
有冇考慮過搬 trade capital 落去 Baltic node?可能個 trade income 會好啲
有冇人可以講下eu4點搞外交關係

我玩葡萄牙 好快殖民左美洲 諗住夠錢就打柒castle
點知最近嘅英法都憎我 因為我食晒佢地想要嘅殖民地

開個coalition地圖望一望

成個西歐都想打柒我

相反我啲盟友由頭到尾得奧地利出兵幫過一次

火雞同其他人勁多負債唔肯幫 西班牙同佢啲盟友明明都打好多仗 又唔見有負債

最後發現原來計發展度我第一所以有coalition

但我啲發展度多數係殖民地入埋我數 西班牙 火雞嗰啲就九成係歐洲
我兵力只係多佢地少少 啲殖民地又幫唔到手
比你玩到第一仲想人地幫你打柒其他人
我都係新手 淨係識種田
依家半個歐洲都入左coalition 唔知點打好
唔好郁住 improve 下 relation 先

同埋係咪 ae 太高
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞