有無巴絲打鐘意玩P社喲戰略game?(3)

1001 回覆
24 Like 2 Dislike
btw 你應該挑戰吓
The penis mightier than the sword
除咗no body wants to die其他都有
講就咁講 Habsburg去到奧匈全盛有幾多地係打翻黎
睇你計唔計西班牙
有冇轉syncretic faith?age of absolutism之前轉可以等bankrupt
織田掃平各大名、上洛玩幕府政體,向大明朝貢再向朝鮮半島擴張,最後打大佬稱霸亞洲
Horde經濟真係好差要keep住raze 最好快啲打明朝拎啲高development嘅地
依家個version AI timurids 9成都form到mughals
歐洲遊牧就係早戰食騎兵優勢
瘋狂借錢打亞洲成立貿易公司
以前試過shah rukh開save一個月就死咗
宜家好似每個最少有80歲
一定係core 先 overextension阻礙擴張節奏+好多debuff
文化同宗教其實唔係必要改
我自己既話宗教有能力改就改 因為個人好少前中期開宗教或人文理念 但新版傳教要既錢多左(發展度高既十幾蚊一個月)所以睇你果期有無錢 無既話無必要強行傳教
文化基本唔洗改 可用accept culture 搞掂
玩法國拉選帝侯關係+結盟其實唔難做神羅皇帝 到時任玩都得
Victoria 神作
玩過晒歐洲大國可以試吓亞非既中等強國同歐洲既中/小國
匈牙利、拜占庭可以反Cup Ottomans
荷蘭成立尼德蘭
薩伏依、米蘭成立意大利
非洲可以玩摩洛哥、ethopia、馬里、songhai,都係比上不足但比下有餘,唔太難但有挑戰性既地區強國
中東白羊同黑羊係最易果2個
印度就Vijayanagar、Bahmanis、孟加拉、德里幾個地區強國可以成立Hindustan或者Bharat
越南泰國幾個國家都可以一試,唔太難,日本可以玩大名
遊牧就oriat同幾個滿洲部族
想問有冇小技巧可以降低AE

玩緊西班牙全任務成就 要打意大利又要打神羅

我一開波打爆法國先 但每次打都剩係拎幾塊地 意大利更加唔使講 拎多一塊地都入包圍網

想問如果我拎多D地入硬包圍網 然後即刻分比附屬國 係咪唔會入包圍
agger

好想佢出Vic3
可以長期搵一個diplomat improve relationship,同埋搵幾個大國結盟
玩西班牙一開波就會PU阿拉貢 那不勒斯 葡萄牙
最多搵埋奧地利結盟 冇咁多位
over limit
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞