有無巴絲打鐘意玩P社喲戰略game?(3)

1001 回覆
24 Like 2 Dislike
駁五刀
我可唔可以咁樣理解
有A>B 2個點,我派商人去A點轉移到B點係可以增加B點收入?
咁會唔會對我喺A點既貿易有任何影響?
對你黎講B係HOME NODE 姐係收錢既地方
其他NODE對你黎講只要跟到你條路線將最多既錢轉向B就OK
Thx
如果我控制左一個node所有省份,係咪代表我佔有率100%,可以慳返唔需要再投資升佔有率?
順便問埋我食左塊異文化異教既non core地,第一時間核心化/傳教/改文化先好?
我自己會核心先 盡快降低AE同叛亂
直接ally哂全部electors再宣皇帝就解散到hre
法國點會唔夠仲可以ally ottomans
解散係講緊成個神羅系統冇左定打到皇帝比細國做

玩左咁耐都未見過神羅冇左
https://eu4.paradoxwikis.com/Holy_Roman_Empire

Dismantle HRE: If the Emperor's capital is controlled and the electors either have their capitals occupied or are allied to the nation attempting to dismantle the empire (almost always the player), it is possible to dismantle the Holy Roman Empire and disable the HRE mechanics permanently for 100 prestige.
咁癲隻GAME真係多野玩到痴線
拿破崙:
依家仲玩緊葡萄牙練手,期待熟左之後玩法國橫掃歐陸
玩 PLC 易打爆 HRE
Timurids 或者 Austria
見過有人一攞Lithuania PU 大約1450就收咗HRE 皮
等皇帝打贏宗教戰爭
慢慢得返兩三個天主教選帝侯
可以輕鬆打
Austria個玩法真係好特別
玩Sweden 地上第二強軍隊
應該去玩Oda 或者玩great horde
輕鬆snowball
個人認為織田先係第二最強
Horde真係好好玩科技一定最先進
Mughal 仲癲真正定義咗咩叫steamroll
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞