有無巴絲打鐘意玩P社喲戰略game?(3)

1001 回覆
24 Like 2 Dislike
你有冇dlc
sunni會-2%local missionary power, non-accepted culture再減2%,之後再跟development減, 而由於base missionary power 得3%,冇decision同idea/其他modifier唔會convert到sunni

西方兵去到20lv mil tech之前都冇明顯點數優勢

北非地有額外coring cost(冇mare nostrum dlc)

結論: -0-0
有兩種做法,一係開局專注殖民,起完power base 再翻嚟收拾Castile 同 Morocco,開局殖民嘅話冇人快得過你

高難度玩法就開波vassalize Granada 叫齊 ally 閹咗 Castile 跟住成個南美都係你嘅

開波唔好介入北非事務,religion 同 culture 都唔啱,coring cost 又多50%, 即使要食都係放俾vassal
mare nostrum<呢個? 有
一開始係儲點升科技>解理念先比較好?
總嘅嚟講 admin dip 係 idea 大過tech, 而 mil 就係相反

Exploration 頭三個要出先,第四個因為你係 Portugal 所以唔使太急。反而係dip tech 7 比較重要

過咗 admin tech 7 之後會開埋expansion 嘅, 咁就睇住個tech progress 唔好落後太多為前提,盡快搞掂個idea group
如果玩葡萄牙嘅話Golden Century嘅mission tree可以guide到你,不過個人建議新手可以ally Castile/Spain之後focus喺colonization。Btw Arumba之前做過個eu4 Portugal嘅tutorial,強烈建議去睇下

其實個人認為新手最好係揀Ottomans
Ottoman 應該一開game點玩,利申新手
跟mission將小亞細亞、埃及、阿拉伯、波斯灣盡收囊中
一路打到印度大陸、中國super region全部插新月旗再揮軍歐洲
處理完Byzantium轉過去清理Anatolia啲minors,之後繼續左右兩邊輪流打,慢慢你就會發現自己基本上無敵。如果係新手記住唔好太急,開頭搵啲小國嚟開刀,打完抖一年半載先打第二場,遊戲初期唔好急住打大國。外交方面,初期行遠交近攻,正常嚟講唔難ally PLC/Castile。

個人建議:如果無意做wc,中後期可以去搶下殖民地,如果有Wealth of Nations DLC,極度推薦去set up trade companies

最後附上eu4 wiki link:https://eu4.paradoxwikis.com/Europa_Universalis_4_Wiki
eu4打仗目標放喺殲滅敵人有生力量穩陣D,定抑或佔領敵方領土穩陣D?圍城下下都要成年,成隊兵壓喺到郁唔到,分兵又唔夠敵人主力打,唔圍又唔夠分割地(同埋睇wiki要3倍兵力先圍到城,不過無寫清楚,放多D兵會唔會加快圍城進度?)
個獨立decision揀完唔會獨立
視乎你 war goal 同 casus belli 係咩
hoi iv 有冇得set 邊個戰區自動打
劃線守就識 但攻係咪都要手動較
玩英國打緊北非 冇睇歐洲
德國冇打比利時 經意粉打到法國投降
都係劃線儲滿planning再攻
再手動微調
劃線,set攻勢線再click執行就可以等佢自己打
箭咀有兩個,一係全條戰線咁推,一係好似箭頭咁局部推,睇你戰略係點
平推的話依代AI都做到包餃子,不過都係偶爾手動效率會高D
唔該樓上兩個手足
圍城最少兵力係跟fort level, 每一level要用3k人

例如一個首都有一座castle係上面, 就係1+2fort level, 要用9k人

步/騎嘅多少係唔會影響攻城進度, siege ability同siege bonus係決定因素

siege ability多少決定幾多日為一個攻城round, 而siege bonus決定攻城起始狀態係幾多. 例如一座castle要roll 12 total siege status, 我有一個 4 siege tips leader帶領攻城, 有10k artillery, 咁就係9/12 開始, roll到2-3次好嘅攻城progress就攻完

另外就係artillery bonus 係會跟fort level 變
講漏咗上述只係starting status, 仲有dice roll嘅mechanic, 不過複雜好多你可以去wiki睇下
玩神羅隔離啲國家一啲都唔好玩

btw 玩到殖民,諗住對原住民好D政策set共存,結果比班土著攻擊,嬲到我行鐵血政策殺無赧
不過玩下見到自己個殖民地慢慢變大幾有成就感
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞