有無巴絲打鐘意玩P社喲戰略game?(3)

1001 回覆
24 Like 2 Dislike
Coalition 應該關ae事唔關development 事
宣殖民戰爭避到AE網戰爭
ae太高基本上呢個情況要load save
如果你係法國, 普路士/ 意粉都仲有得打
但你提子牙仲要係法國飛地飛到咁
守唔到
放棄本土
係美洲立新國
睇見你咁食法國d 地就笑咗
唔好食死喺同一個religion 啲地你咁嘅 ae 都係save load 算啦

同埋進攻同防守call ally 嘅factor 有啲唔同, 睇你呢個樣應該係防守 ally 全部應機所以先未死得住
我諗佢係咪一次過食晒
食地前咪有AE網睇囉
你走去食番殖民地咪相安無事
其實我有發展啲地 同埋瘋狂起野 我歐洲咁少地但有160k limit
我睇人教學開左defensive idea

好彩西班牙係係我開左好多殖民地之後先opinion插水 冇人打過我 開局同西班牙好frd
你係咪冇理過 treaty of tordesilla 就瘋狂colonize 如果想當教宗透明就不如轉新教

宜家呢個樣又唔係tall 又唔夠wide 夾喺中間半桶水,同樣amount 嘅 monarch points 我相信有更加好嘅用途
你個外交問題基本上唔save load無得搞
唔save load你就手撕包圍網(唔係無可能既,但需要技術)或者拉盟友等AI唔敢開你拖
EU4外交第一要點:唔好爆AE,要爆都唔好比4個或以上國家對你負關係
新手玩左一星期心得,出外靠朋友,至少要keep到一個great power做ally,對外擴張就幅射式、唔好向死一個方向打,遠交近攻,就最穩陣生存到1800
你玩普魯士,波立,奧斯曼,意粉既話,呢種包圍網食生菜
仲學緊點玩
普魯士呢種事司空見慣
玩人類,一開波要做d咩好?
一開波係咪派科技船去其他星系殖民?
我唔夠失落文明打
點解決
冇為意 唔怪得同西班牙啲關係扣咁多

葡萄牙揀咩idea好
我開局跟人玩係 exploration > expansion > economic/trade > defensive/quality 跟住唔知點揀
diplomatic idea 有得扣20%war score cost 可以食多啲地好似幾吸引

有冇咩方法可以令啲vassal唔好咁on9
我食左北非 自己keep左海岸線 其餘俾左個vassal 佢乜都唔做
又唔convert 結果係咁出叛軍 都係要我自己打返
vassal 通常都淨係幫你打仗同整core, 想食多d地就要善用reconquest cb 打人

因為北非啲地應該多50% coring cost, 所以你最好將嗰堆地交晒俾個vassal 打理然後再annex 佢

多叛軍嘅話就用humanist 或者 用religious 直接convert 佢等嗰度啲unrest 低啲,用diplomatic 食地唔係咁啱你玩,嗰個group通常係俾 von Habsburg 搞下半身擴張用多啲

不過如果我係生果牙嘅話,反而會同西班牙搶cape town ivory coast 同亞洲,開完trade company 你就真係fat fat 啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞