有無巴絲打鐘意玩P社喲戰略game?(3)

1001 回覆
24 Like 2 Dislike
拎大同+北京+500 ducat可以喺簽完truce內一個月直接embrace feudalism
原來都有人鍾意玩pdx 既game 等我仲好似孤兒仔咁問親十個frd 十個frd 都話冇聽過

我一開始接觸for the glory 先既,覺得依類game 幾啱我之後就留意依間公司出既game
玩過既有for the glory, east india company,當然仲有經典既HOI 2(未有機會玩HOI3,4)CK2,Victoria 2, EU3,4。 個人最鍾意EU系列同埋Victoria 2(PDM)
美股post巴打
我都係起你底先發現依度
this is so gay
btw 我係美股post 存在度接近0,你咁都認得我
點會唔記得,有留過言既多多少少都會有印象
搞到我有d想今晚收工番屋企開EU4 玩
btw 好似冇乜討論Vic2 既
同一樣horde 玩法但係要配合Tributary 上貢機制啫

而家1.29 Mingsplosion 易咗好多,應該唔難玩,你可以參考吓我同個friend 寫喺eu4 wiki 呢段great Khan 攻略:
https://eu4.paradoxwikis.com/The_Great_Khan
你有冇mandate of heaven dlc先?
有應該可以trigger 土木堡之變捉走皇帝再佔北京
如果明mandate低過50, 好難抵擋騎兵衝擊
試下唔攻堡壘住,佔地搶錢去降低佢天命值
再用騎兵比例優勢係平地決戰
土木堡之變只可以由也先統治下嘅瓦剌先可以trigger變相用mongolia去攪明爆要用unguarded nomad frontier嘅mechanic
冇㗎啦,開波獨立完就去瀨鞋底上貢啦
有個Crisis of the Ming Dynasty 嘅 Disaster可以降明士氣
一拎拎曬成個燕國唔係啲rebel cross border又要做義工
要等到age of discovery完咗之後mandate低過50先會progress到呢個disaster.
不過之前見啲Ming AI好似都handle到,冇pdx forum啲人講到咁屎
但係呢個時候開大明波一定輕鬆好多
要以戰養戰,你一停就會好麻煩。同埋如果你想form 蒙古帝國嘅話,就記我千奇唔好解散天命,因為你要有天命先可以form到元 -> 再form 蒙古帝國

建議你食曬滿州先,食完啲地,core之前就燒地拎錢(順便可以save adm point),咁所以你就要做住明嘅朝貢國先。到你發展度夠300,再睇下你實際情況(eg: 明打緊中南半島果陣),先決定脫離朝貢圈。

一旦你脫離咗,佢好快就會迫你join返,同埋佢會宣你戰。但同時地佢都會開始累積邊境disaster, 到差唔多你就拉埋盟友(察合台)打佢老母。衝旖去佔佢首都 都會加快個disaster進度。 一旦佢爆disaster,佢啲兵就會好廢(morale 扣一半) 第一場你盡量拎爆錢同埋拎返你果兩塊core地。

之後佢應該就會自爆,記得盡量控制到個天命唔好俾其他國claim到,最好你包圍到個天命國,因為之後有用。其他地你有得食咪食,食唔到就俾vassel。

記得要盡快整死佢,一旦過咗1600後,佢啲科技/思潮就會開始catch up返,到時就好難打。
呢個係 mode 定點有埋中國地圖既
屌 原來係eu 4 我以為係ck2 黎
自隊一打
eu4新手,有無葡萄牙既開局發展心得
塊非洲飛地教又轉唔到,文化又轉唔到,眼白白睇住佢叛亂上升,想蝦班非洲土著結果被摩洛哥打到仆街,艦隊被人打到沉哂(唔記得拉維護費),殖民都未開始就已經輸晒D家當
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞