有無巴絲打鐘意玩P社喲戰略game?(3)

1001 回覆
24 Like 2 Dislike
題外話,真心:請問你有冇將個community發揚光大嘅方發呢?

始終pdx啲game太小眾,就算同啲fds介紹都冇人有興趣
玩家基數少
同埋又唔似手機game online game 咁成日有更新同event
玩家都係玩返自己個scenario, 個討論熱度一定唔夠其他game 咁多
開group 都唔會增加到幾多討論, group chat 一少人講野顯得冷清就好快收皮
而家forum 集中一條thread 咁樣討論, 個人黎講覺得其實剛剛好
但係一日講得幾句,我驚過幾日又沉
係咁少人同話題, 咁group 都唔見得會令到討論變得好熱烈
你有你嘅道理

(話時話你玩開咩game,好悶呀)
vic唔太鍾意佢對社會主義同資本主義個區別,社會主義太輸蝕禁廠禁到手軟
eu4我都係跟成就玩
近排搞掂阿茲特克落日入侵 cusco印加太陽神 同迦太基之子 同埋大清成就
而家玩緊大明和諧成就

睇下仲有咩成就可以解
又要講多次,多人寫故咪有人睇post跟風玩,講到依家都係得我寫教學同戰記,依家日日冇時間打機咪收左皮囉
總覺得hoi4個設計有啲先天不良
唔知點形容,但總係覺得國策樹唔係一個好嘅機制去代表ww2時局變化
有冇人有挑戰hoi4成就 一齊討論吓
點解唔form GB
成就要係用Scotland?

有冇殖民地啊,可以加軍隊上限
你乜都冇好難打俄佬+法國喎
肥左嘅俄佬人海戰術根本極OP
個人覺得可以同究極體俄佬抽過嘅剩係得火雞🦃️
你試下有咩方法可以撇除俄佬單挑法國仲好啦

就算係鐵人模式
你都可以copy一個save檔
跟住用Save/Load大法
Auld Alliance Reversed 唔可以變身
Eu4已經係最簡單
新手嘅話用西班牙同鄂圖曼
乜都試吓
好快摸熟個系統

另外有地方唔明嘅話可以上https://eu4.paradoxwikis.com/Europa_Universalis_4_Wiki
唔同機制都解釋得好清楚
岩岩終於打爆左法國,要解成就係唔係要係1820之前
但係佢有好多colonies
地又多又遠,
唔岩夠唔夠時間
Cancel Subject其實值唔值得做
會唔會隔幾年又ally咪得個吉
解緊sun tzu reborn 打羸埋軸心都差3X%先升到9LV將領 真係屌一聲 又要再開一局
立傀儡國->解放->宣戰得唔得
民主政體 玩到做埋同盟國大佬
轉法西斯打內戰/打美國,但要留意打內戰時自己練緊果個將軍會唔會屬於對家
民國冇法西思想嘅內閣係比較想知點樣有效率升將領
冇,要解成就要全部仗都用晒佢黎打
完全認同
十分認同。 都係德國打贏一戰個個 mod 更合適 呢個系統。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞