有無巴絲打鐘意玩P社喲戰略game?(3)

1001 回覆
24 Like 2 Dislike
我都想知
搶灘又唔講有限制
搞到我on99查左好耐
我教學應該有提過要先拎制海權......掛
太耐冇寫唔記得
目前版本(連mtg)海軍其中一個玩法主要用submarine,因為所需嘅資源唔多而且production cost低,配合魚雷同埋中間嗰個naval doctrine差唔多無敵,btw youtube有個叫feedback玩得唔錯。
日本就砌2隊航母群同一堆dd反潛

島同本土起好雷達站同準備好海轟

打贏美帝海軍冇難度
冇睇過
有無巴打教路 英國點由land西西里 再打上德國
Land 西西里唔難 但意粉好快集到兵過黎守海峽
過到海峽都卡死個係角位
我已經盡量推前登陸時間
法國一輸 分成兩邊 立即海上封鎖 1個月左右佔晒非洲 就準備登陸

有諗過等意粉一打南斯拉夫/希臘就登陸 但佢地輸得太快
借返黎班雜牌軍 非洲就夠打 上到歐洲變肥料

我諗主要問題係裝甲師唔夠
可能要1938就要出到churchill
40應該生產到10個裝甲師

目標42年搞掂德國
英國既策略係將意大利同德國踢出北非,唔需要落埃塞俄比亞,守住開羅近郊就得,或者你唔鍾意的話照掃平非洲都得,不過花多D時間囉
西西里過唔到意大利本土係因為果一格係隔海戰鬥,除非你塞兩粒核彈落去或者用海陸師,否則正常條件下過唔到海因為你冇辦法多方夾擊
倒轉黎諗,又有冇需要由西西里登陸? 點解唔直接登陸安齊奧一帶?或者話由威尼斯同熱那亞一齊登陸,挾完北意大利之後再向南掃? 反正要意大利投降盡量搶佢既VP就得,你做英國有晒制海權,地中海只要你有直布羅陀點玩都得啦

再抽離一步黎睇,又點解要捨易取難由南歐登陸,而唔係先解放法國再向東擴? 只留足夠兵力駐軍北非港口,主力先調返本土再由法國登陸都得
再再抽離一步黎睇,點解唔喺1939年就直接幫荷蘭、比利時、法國守住西線? 以英國+傀儡國既人力,就算係民主政體都可以守到美國參戰再反推

最後係師團設計,打電腦1939年用12步5砲1重坦AA(1936年版)可以掃平所有國家
想玩裝甲師亦唔係玩重坦,打AI用中坦就夠
感謝各位 睇完人玩總算明小小海軍點玩
不過海軍個投資回報都幾低 用咁多時間研究科技又唔係好有用
Btw有無人知國共內戰點觸發我用中共同民國推完日本落海仲係維持盟友
用民國嘅建議抗日前盡快剿匪,唔好同中共合作;至於中共……見到毛賊個死人樣已經唔開胃,但係好似可以經focus同decision觸發內戰。
我玩民國幾次都無內戰劇情 次次都係我手動打佢地
另外真要屌屌盟軍好撚廢玩左咁多盤都無見過盟軍贏歐洲戰場
試過開spectator mode 睇電腦打
屌你十次有八次係axis 征服全世界
秘魯成撚日加入大東亞共榮圈
英國唔夠man power可以點做?點拎陸軍經驗最快?
咩年份先得架
開戰前無解,用傀儡國整5步師填線,本國人力留黎整40寬主力師,陸軍經驗唯有靠陸軍顧問同訓練慢慢拎
開戰後改動員令,EXP因為狂打仗唔會缺
依個冇計,39年德國9成9可以掃平法,而AI打登陸戰係柒到喊
你開右上角個獎盃啦可以睇哂你有咩valid既成就,可以再禁個description,睇到條件仲會幫你係地圖highlight啲所需省份
36開波
搞掂左了
英國focus 有個要你兩年decolonisation係點操作?
Release哂d地?
你喜歡或認為冇必要可以唔揀果個national focus
有冇人記得me?
vassal swarm 真係好正

巴打用咩國家form?
如果轉埋支旗就好
有冇HOI4成就撚 做緊battlecry要用warlord食晒日本同全中國
但我食晒全部地包埋香港澳門廣州灣都做唔到

佢講既conquer係指和平條約食晒D地定打緊仗佔領到都OK
有一達地比同盟國puppet左 係咪要打贏埋同盟國食左達地先當完成

humble 出左eu4 bundle

上個月先買齊左dlc
幾抵玩
大哥可唔可以拍片教小弟點玩,eg玩奧斯曼帝國/提子國
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞