有無巴絲打鐘意玩P社喲戰略game?(3)

1001 回覆
24 Like 2 Dislike
想問EU4玩西班牙D經濟點搞 做緊成就要全清任務+神羅皇帝

一開波已經強宣愛爾蘭小國再打過去英國本土

發覺玩到前中期D經濟增長唔大 一直保持95%士兵上限 保持2/3個殖民(用緊屠殺原住民個政策) 已經殖緊中美 南非 但感覺貿易收錢好少 每月都係得2/3蚊賺
另外已經成日打仗 陸軍傳統都係我3X左右 唔靠數量都會打輸比威尼斯
點解唔喺38年Sudetenland直接開佢波?
1.29Catholic咪重廢
搶到教監唔同D
要玩普魯士,一定轉教
我唔信你次次都搶到
純粹中意跟歷史 39年開波
我玩左好多年aod
而家玩 iv感覺iv 系統改得好好
可能我玩英國 民國
aod 玩英國唔改basis ic 起隻艦仔都起唔到
跟歷史係好玩啲
好多時玩德國明知一早開拖最易
都想等耐啲先開
標準答案整民工到38年再整軍工
抽殖民地兵力使5步填線師,本國人力整40寬主力師,39年完成埃及部署,開戰即推平非洲戰場,再幫法國守住北非,done
一定係英國國教做pretender
英國國教不如留番係天主教?
打錯 係Defender of faith先岩
英國本身有seat of parliament ,development 可以更低
想問下走集中工業定分散好d
今集d 空軍學說分左三條,英國係咪玩最右條制空線最好
同埋基建洗唔洗起
google 唔到英國d 開局 sorry
只有集中一項選擇
有冇人分享下今集SPY玩法 玩左陣發覺好複雜
一個禮拜打完Spanish Civil War
要係法國點到第二個national idea之前消滅佢
pyrenees以北左拎一塊gasony右拎一塊toulousse
release vassal就可以冇ae咁食哂法國南
戰前堆decision點set法
都係eu4,一般玩西歐國家大家點處理文化宗教?可接納文化太多,唔知set邊個好唔搞debuff又好重
Expel minority
btw 岩先碌achievement list有個琉球world conquest
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞