有無巴絲打鐘意玩P社喲戰略game?(3)

1001 回覆
24 Like 2 Dislike
莫斯科發育正常的話,1454就可以直接宣戰立陶宛。立陶宛同波蘭軍事科技長期落後,絕對唔夠打
波蘭如果要打贏俄佬,只可以靠一開始就聯盟Novgod保護佢
你自己主力佔大城/打對面主力軍隊
踩廢點/掃散兵靠ai隊友
用ai對付ai
btw又要再求其寫一次英國點玩,冇記錯上星期定前星期都講左次
玩英國我當你跟史實行民主政體,咁你又有兩種玩法
一係喺39年整一大堆5步填線,人力全部由殖民地抽取,然後填滿比利時~南法邊境等德國同意粉盲撞,撞足半年左近守得住的話後面都冇咩問題,詳細玩法可以參考#2既法國同荷蘭戰記,北非戰線就用主力師掃蕩,然後要守住北非同班加西,我以前中過一次伏北非冇人守,結果比成堆德國人衝左上阿爾及爾搞到頭都癢

另一個玩法係跟足史實棄守西歐,但都係一樣要掃蕩成個北非,同樣地你可以選擇掃埋東非既意粉領地,不過唔掃都冇咩所謂,但掃左之後連埃及都唔洗守,可以再free人力出黎守印度

兩種玩法都要留意既係41年日本參戰,你要兼顧埋東亞戰線,海軍的話你有改下船+派大量空軍支援的話應該唔難打,但太多離島實在好麻煩咁解,唔怕成本高的話可以量產插滿高平砲既DD,有AA又可以打海戰就唔怕制空問題
同時要留意日本AI好鍾意打登陸戰,泰國、孟加拉、汶萊等地要留兵力守港口(主要係防自己海軍唔夠打,或者手殘/海軍修理緊果時冇左制海權)

個人經驗係東南亞用5步填線會比日本手撕成條防線(因為開戰時間遲,AI都會出20~40寬師),同時因為後勤承載量低,冇辦法放大量軍隊防守,你喜歡可以整20/40寬黎守(總之大前提係唔好比人破防),記得預先起好晒補給線,必要時可以考慮固守印度放棄緬甸,但代價係成個英屬馬來亞既橡膠會比日本搶走
我果邊波立一開始就聯奧斯曼
有無人等緊surviving aftermath
新版HOI4D叛軍其實點壓 打贏都一堆叛軍 靠5騎憲兵都壓唔住
冇理由長期搵間諜壓
仲閪啲嘅係已經佔領左嘅敵國領土可以出敵軍嘅叛軍 結果你要幫手打埋先可以贏到
叛軍本身就係你要考慮埋啦
面對大國一係自己有壓倒性優勢先開戰
面對小國就速戰速決,
速戰唔到又唔夠優勢,咪乖乖議和/或者試下避開叛軍等佢地鬼打鬼
唔係historical rivals咩
好ON9
我都係第1次見
唔係,我都試過聯盟,不過好快斷咗。當ottoman對你d領土有興趣就會主動斷你
戒嚴
隻game係唔係呢個版本有bug?定不嬲都有?
紅圈果個位填唔到front line
打毛魔果陣條front line又係咁食一格地就不斷變黎變去
搞到d兵走來唔去
on9左
當我無講過
ai逼你起城堡姐
呢度應該大把人爆晒ae停戰5年又比人宣過
嬲嬲地無限傭兵無限打算數
打ae網係中後期唯一娛樂
就咁1打1會好快滅對面
但係愈打個ae網愈大, 大極都唔完呢
一開始神羅法國, 打打下又多個ottoman, 打打下又多個英國西班牙俄國
cls
唔使壓,最重要係compliance,嗰三五十percent最多淨係識破壞下啲工廠
唔知之後空軍會唔會好似海軍咁,有得砌飛機
我都想,不過下個dlc最少要半年
hoi4 想問一下空軍密接支援作用大唔大?好似贏輸都唔係好關佢事

仲有到底幾時密接支援先會攻擊
到底係飛機派遣到既區域有敵方陸軍就會自動攻擊
定係要該區域內有己方與敵方陸軍交戰密接支援先會攻擊

講得好累贅 希望你地睇得明
所在空域發生戰鬥時幫你炸敵人組織度
想問下樓主,UK d 燃料 係咪冇得搞,一開戰就倒水
eu4中後期開始悶 基本上打咩都輾壓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞