慎入 [全劇透] 復仇者聯盟 4 終局之戰 Avengers: Endgame 全劇透 11

1001 回覆
84 Like 2 Dislike
所以先話唔想同falcon講
Pure heart嘅嘢你識閪咩
同埋SJ35歲啦
仔到生埋

最後一套前傳就退場
皆大歡喜
女權西累全家
其實大家有冇諗過 最後老ca 出現
呢個已經係另一個平衡世界

首先大家諗返古一同hulk 仲有hulk 同wm 所講既野 即係改變過去發生左既野,都唔會改變 "現在"已發生既事實

例子 現在既Nebula殺左過去既Nebula 現在既Nebula唔會死 殺左baby thanos 唔會令到呢個世界因為thanos 彈指而化灰既人復活

由此可以推論 一個宇宙已發生既事實係唔會因為改變過去已令到現在改變
而古一同hulk 既對話 亦都直接指出佢唔還石會造成一個新既支線,而還石就可以維持返原來既時間線
即係改變過去 唔會令本身個宇宙現在唔同,而係出現一個新既平衡宇宙

咁依家既ca 返去過去變老 係唔會令現在出現一個老ca
呢一個道理等同 現在既Nebula殺左過去既nebula 現在既nebula 係唔會消失
因為係唔存在蝴蝶效應 只有多重宇宙

所以結尾老ca 出現而且同佢條女結左婚 其實已經係另一個平衡宇宙
依加有兩個解釋都接近合理
A:同一CA 穿梭完去另一個平行宇宙生活到老 再傳送返黎交盾

B:個老ca 係第二個時空既ca 黎 佢喺佢本身個時空發生左一模一樣既事 佢都喺佢個時空穿梭還石 之後就一直存在於mcu時空但唔露面 去到原本個ca 走左 佢先出黎交接

但因為交盾動機問題 同埋 似係同一個ca 所以A比較接近合理
如果隊長係用番裝置番黎,又會有另一問題,2014年產生左一個無Thanos嘅分支,即最少有兩個版本嘅2023年,咁隊長係點番去自己原本嘅宇宙?而唔係去左無infinity war嘅平衡宇宙?
Cheese burger 個致敬位其實除左cheese burger 外
仲有Jon Favreau (Happy) 係 im1 im2個導演 某程度im個角色係佢「湊大」而家im唔喺度 佢又去照顧埋im個女
同埋雙重Easter egg 嘅係cheese burger 就係嘅出自佢執導嘅im
追番post
講左n次
我覺得ca只係喺平行時空過完人世之後返mainstream,佢地去偷石都係用材料一來一回之嘛,佢去還石都會預材料比佢返先出發,咁佢咪過完人世先㩒掣返歸
最終戰個樣真係好似豹頭
佢係另一個平行宇宙過完平凡人生再靠量子手錶早少少時間返黎呢個宇宙咪得囉
We all know who is in charge
佢剩係可以係同一主線跳時間點
跳唔到去第二個時空?

姐係佢跳唔到入2014年之後無thanos既世界
我都覺得呢個先係正確
一直有兩個ca、peggy嘅老公其實係ca嗰啲我覺得複雜化左
屌你
Ironman 搞到loki走甩都做左新時空,但佢都返到黎呀
點睇都係A合理D
由鳩班撚樣啦
佢地唔係睇戲係鐘意駁戲
仲有條友講咩最佳選擇
屌你最佳選擇係
奇異果睇完未來知星爵會搞事
先打撚暈佢 再圍抽搶手套
咁咪最佳選擇囉
點解唔問阿 你班撚樣
Thor呢段戲做到好似個女人同條仔嗌交但又嘈唔贏咁,好正
WIKI UPDATE 得好快, 好痴線
佢係跳左去主線1970既世界
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞