慎入 [全劇透] 復仇者聯盟 4 終局之戰 Avengers: Endgame 全劇透 11

1001 回覆
84 Like 2 Dislike
咁你睇既結局咪平行時空囉
主線peggy原有老公係點都唔會變
kill baby thanos 唔會改變現況
但係美隊最緊要係個精神
唔係佢強唔強化個/好無打
唔係既話 搵gg俠/hulk做都得啦
話搵到一堆屍體
估計係hawkeye殺嘅
跟住bw未話要估佢跟住去邊
Ca 拎鎚嗰幕起左雞皮
鷹眼殺左好多人 好多屍呀
佢唔係知道未來被殺 係佢知道咗就算消滅一半人 宇宙所有人都仲係無進步 同佢預期有出入 假設2018 thanos嘅使命係消滅一半人 咁time travel去2023嘅thanos嘅使命就係集齊6粒石消滅宇宙 再創造合乎佢理想嘅新嘅宇宙
cull一開波比drax騎住 雙刀狂插背隻
但冇強化過你拎個盾有乜用
個精神就係點都唔好放棄
比Im撚狗串柒佢
其實去到最後都係打唔贏thanos 係要啪手指先死
Tony講明只准令消失嘅人番嚟,佢唔想冇左個女。
呢個位全場得我一個笑個大隻佬D動作而家次次睇都覺得好ON9
應該係因為見到未來既自己即使贏左,都有班人復原佢所做既野所以先下殺機清理所有對佢有威脅既人
其實都好既,睇到兩個版本既滅霸
佢唔放出去既話,就唔會睇到最尾咁大規模既大戰啦

2014果個滅霸話你知,佢想死你就一定會去做,唔會留手
同GOTG1威脅羅南果時一樣性格
中間可能有事發生令佢性格轉變成2018既滅霸
睇雜誌訪問Chris Hemsworth講過佢好鐘意拍喜劇,我諗佢仲留係MCU咁Thor仲有排肥
美隊一樣可以係離開左MCU-Main過完平凡人生自己再用個傳送器返黎MCU-Main交盾比Sam?因為主角光環關係冇脫離到MCU-Main time line我覺得點都說不過去,我唔覺羅素兄弟會冇諗清楚點解釋,只不過控制film time關係冇解釋清楚,黎緊官方一定會交待返
Strange想暗示俾im聽今次係個1/14000605機率 所以個陣寧願俾time stone Thanos 都要留住佢條命 因為一定要im戴手套先成功 im見到即刻狗衝去搶手套戴
我硬係覺得dr strange唔肯劇透係唔信im會犧牲自己
係好撚好笑,見到又會諗起gotg 2 跳入隻怪體內狂插塊皮
thor 係gotg肯定片頭出黎搞gag
一出主線故事就唔知去左邊/受限
例如偷酒飲 醉撚左 俾人控制住等等等等
到最尾緊要關頭出黎幫拖 再搞gag

客串性質
唔係既gotg好難拍
佢一個夠打哂
始終呢集大結局係想交返比元祖6成員,三巨頭做主場
而唔係要拍cm2 cm係勁 但唔可以比佢騎劫元祖等咗十年嘅結局㗎嘛
所以其他返嚟嘅英雄都一樣 回歸返 曬完冷我覺得已經夠
其實最後老CA 個位 我自己感覺上係BUG 咗

因為成套戲都講緊你Time Travel 去到點搞都好
都唔會有因果影響你嘅現在
只會令比人搞過嘅時間線向第二個方向發展

如果會對現在做成影響 咁就會陷入時間悖論
即係我返去亂黎>影響到現在嘅我>咁仲有冇人返去亂黎>咁成件事係咪一開始就唔成立
所以先話同Back to future 果類time travel唔同
因為呢種time travel 唔需要理會歷史錯誤

所以今集嘅time travel 應該當佢係去咗一個已有發展同現實一模一樣嘅平行時空嘅選定時間點
但唔係同一個時空嘅過去

咁問題黎啦
現實CA 經Quantum Tunnel 還石
結局想表達就應該係CA 還完石決定留係過去同Peggy 白頭到老

還石之後留係果條時間線
根據返上面個理論
唔會影響到現實架
即係現實冇可能會見到老CA
因為現實嘅CA 始終都係入咗去未出返黎
而且佢同Sam 對答表示佢係同入tunnel 果個係同一個CA

如果佢係返去留到現在出現係河畔
咁即係現實會因為你係回到過去時做嘅事而改變
否決咗平行時空論
但係咁樣就陷入返時間悖論
1970---------2010--2014-------2023---MCU-1
| | |______________MCU2
| |___________________MCU-3
|______________________________MCU4

MCU1 主線

MCU-2 Thanos去左MCU-1全滅

MCU-3 洛基走甩

MCU-4 CA(MCU-1)還石後一直生活,直到2023返MCU-1交盾
chris最撚勁係佢拍搞笑好得之餘, 可以幾秒內由搞笑MODE變到悲劇MODE
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞