【金庸世界大戰】究竟玄鐵劍法定獨孤九劍勁啲?

1001 回覆
332 Like 817 Dislike
睇到破綻唔等於夠人快或者破到
九劍既前設係要夠對方快同埋內力夠雄厚
一係就係清楚對方招與招之間既練接痕跡
做到料敵機先
落雨天空一定有雲
咁有雲就一定落雨?

容易傷人(你估)就一定會傷錯人?

你解左點解由無招變返有招先啦
玉女素心劍法第一要旨就係快

佢紮根基功夫由天羅地網勢練起就係講快

你用獨孤九劍要快過佢

唔係咁易喎
明明九劍就係BUG,金庸講乜劍都破。

在同等內力時,
玄鐵劍法只係小朋友揮劍。
泰山劍法都打贏佢啦
令狐沖一呆,低聲道:「啊喲,天亮啦。」風清揚歎道:「只可惜時刻太過迫促,但你學得極快,已遠過我的指望。這就出去跟他打罷!」令狐沖道:「是。」閉上眼睛,將這一晚所學大要,默默存想了一遍,突然睜開眼來,道:「太師叔,徒孫尚有一事未明,何以這種種變化,儘是進手招數,只攻不守?」風清揚道:「獨孤九劍,有進無退!招招都是進攻,攻敵之不得不守,自己當然不用守了。

言念及此,不由得背上出了一陣冷汗,眼中瞧出來也是模模糊糊,只見岳不群長劍一橫,在他自己口邊掠過,跟著劍鋒便推將過來,正是一招「弄玉吹簫」。令狐沖心中又是一動:「盈盈甘心為我而死,我竟可捨之不顧,天下負心薄倖之人,還有更比得上我令狐沖嗎?無論如何,我可不能負了盈盈對我的情義。」突然腦中一暈,只聽得錚的一聲響,一柄長劍落在地下。

旁觀眾人「啊」的一聲,叫了出來。

令狐沖身子晃了晃,睜開眼來,只見岳不群正向後躍開,滿臉怒容,右腕上鮮血涔涔而下,再看自己長劍時,劍尖上鮮血點點滴滴的掉將下來。他大吃一驚,才知適才心神混亂之際,隨手擋架攻來的劍招,不知如何,竟使出了「獨孤九劍」中的劍法,刺中了岳不群的右腕。他立即拋去長劍,跪倒在地,說道:「師父,弟子罪該萬死。」

獨狐九劍有進冇退同劍塚對利劍期凌厲剛猛,無堅不摧既描述相類近,令狐沖誤傷岳不群亦都解釋左點解求敗利劍期會誤傷義士,就係比劍嗰陣九劍冇得留力,招招都係攻人要害攬炒,做唔到收放自如

再睇下玄鐵劍法:
尼摩星半邊身子酸麻,一條右臂震得全無知覺,但他生性悍勇無比,大吼一聲,左手鐵杖在地下一掌,躍高丈餘,跟著劈了下來。楊過心想我劍上剛力已然試過,再來試試柔力,重劍劍尖抖處,已將鐵拐黏住,這時只要內力吐出,便能將尼摩星擲出數丈之外,若是摔向山壁,更非撞得他筋斷骨折不可。他見小龍女如此傷重,滿心怨苦,這一下出手原是決不容情。正當臂上內力將吐未吐之際,只見尼摩星身在半空,雙腿齊膝斷絕,猛想起自己也斷了一臂,不禁起了同病相憐之意,當下重劍不向上揚,反手下壓,那鐵拐筆直向下戳落,塵土飛揚,大半截戳入了土內。

尼摩星握著鐵拐,想要運勁拔起,但右臂經那重劍一黏一壓,竟如被人點了穴道一般,半點使不出勁來。楊過道:「今日饒你一命,快快回天竺去罷。」尼摩星臉如死灰,僵在當地,說不出話來。

好明顯玄鐵劍法比起獨孤九劍比較可以收放自如,隨心所欲。
你用東方不敗做例子就咩都唔洗講
重劍都唔會打中佢 咪一樣死
你可以話內力可以爆嬴 唔通東方不敗內功會差過你?
葉問打金山找好例子
個前設係要比對方快
好似王語嫣咁,佢夠睇到喬峰,睇到喬峰點出招但唔夠快,有春用
令狐沖都睇到東方不敗點出招,一樣破唔到
Sorry, 覆錯左
玄鐵劍係練內功法門
書入面有幾多個練到楊過既內勁霸道無匹
啦啦啦搞清楚先,無劍勝有劍應該唔係獨孤九劍講嘅嘢喎,佢講嘅係無招勝有招先啱,兩者嘅境界好唔同。

無劍勝有劍係講緊內力強大,唔再需要用兵器都可以傷敵,草木石頭都可以成為利器。

無招勝有招係講緊唔再拘泥於招式套路,冇任何架式就冇人破到你嘅招,你完全係睇餸食飯,睇人哋點出招先至再作出應變。

兩種係不同嘅境界。

我又覺得暗然銷魂掌唔係垃圾喎,睇返啲描述先。

他由此深思,創出了一套完整的掌法,出手與尋常武功大異,厲害之處,全在內力,共有一十七招。

楊過抬頭向天,渾若不見,呼的一掌向自己頭頂空空拍出,手掌斜下,掌力化成弧形,四散落下。周伯通知道這一掌力似穹廬,圓轉廣被,實無可躲閃

楊過手臂下垂,絕無半點防禦姿式,待得周伯通拳招攻到近肉寸許,突然間手足齊動,左掌右袖、雙足頭錘、肘膝臀肩,連得胸背腰腹盡皆有招式發出,無一不足傷敵。

呢度睇得出楊過繼續係貫徹始終,走返內力路線。佢啲所謂「招式」全部都係同一般招式大異其趣,非常難捉摸(同招式簡單化不同,又係第二種路線)。

你覺得佢有破綻會漏出,但其實佢都講到明,用強大內力做back up,破綻就不成破綻,因為你都唔得閒去反擊,一定要去避開,甚至乎呢個招式係被稱為無可躲避添。

我覺得你個講法有個bug,就係如果你話係有強勁內力嘅獨孤九劍玩晒,咁仲係咪獨孤九劍嘅精髓呢?

獨孤九劍從來都唔係鼓吹用內力傷敵,頭八式都係參考晒人哋啲招式,諗到晒破法,先至用速度,用對應方法搞掂對手。呢個先係精華嘛。

調返轉頭如果你有強勁內力,係咪仲需要揣摩佢嘅第一步?隔幾丈遠一掌打去已經完game。

破氣式從來都冇乜講過係點樣出招,笑傲江湖好似都冇出現過,可能就係獨孤求敗鑽研研落去就發現,強大嘅內力先係最終答案。然後佢就開始練重劍。
無招唔係唔郁
而係無劍意,無劍理
https://kknews.cc/zh-mo/culture/gz9bk59.html

每日頭條
獨孤九劍那麼強,為啥楊過都不用?聽了金庸的解釋,大家恍然大悟
分類\文化
時間\2017-12-05

【思品時間(武俠時間)侃金庸第1164期:獨孤九劍那麼強,為啥楊過都不用?聽了金庸的解釋,大家恍然大悟】

文/江湖百小聖

大俠們好,本期話題我們來侃侃金庸筆下的一套強大劍法——獨孤九劍。我們都知道獨孤九劍是劍魔獨孤求敗所創,這套劍法的宗旨就是要破掉天下的所有招式。獨孤九劍的最後一招——破氣式,看似專門對付氣功、劍氣等絕學,實際上更是一種無招境界的描述。但是關於這套絕學,在金庸武俠中卻是一個話不完的謎團。

金庸武俠劍魔獨孤求敗的傳說只出現在《神鵰俠侶》中,但是關於他的生平,竟然只有楊過和神鵰知道。獨孤求敗的無敵劍招到底有多厲害,從沒有人真正見識過。獨孤求敗的傳人,除了《神鵰俠侶》中的楊過,還有就是《笑傲江湖》中風清揚和令狐沖。儘管都是獨孤求敗的傳人,楊過所學的劍魔劍法和風清揚、令狐沖所學的劍招卻完全不是一個路子。

我們都知道楊過打的是玄鐵重劍,「重劍無鋒,大巧不工」,玄鐵劍法對招式的要求非常簡單。而獨孤九劍對劍招卻非常重視,既然要破盡天下武功,那麼自身當然要超越天下武功,否則何談破掉對方?因此,獨孤求劍的修煉,對主角的悟性要求很高,而玄鐵重劍則側重在內力上突破。那麼問題就來了!既然都是獨孤求敗所創,那為何神鵰在傳授楊過獨孤劍法的時候,完全沒有獨孤九劍的痕跡?就算劍魔自己,也沒有在劍冢中留下任何關於獨孤九劍的隻言片語!劍魔沒有說,神鵰也完全沒有涉及,獨孤九劍自然而然地成了金庸武俠一個大謎!甚至有人懷疑獨孤九劍並非劍魔所創……其實這個問題已經是老梗了,當年清華大學和金庸茶館組織了一場名為「金庸100問」的直播節目,其中就有這個問題。最後我們來看看金老怎麼說?

主持人很忐忑的問金庸先生:「請問金庸先生,楊過到底練成了獨孤劍法沒有?他的武功境界到底如何?」這個問題看似簡單,其實暗中藏了很多陷阱,表面是在問獨孤劍法,實際上是在問獨孤九劍到底是不是獨孤求敗所創,還有更一層的陷阱就是在試探楊過的武功境界到底有沒有達到無招的境界,如果金庸給出了回答,那麼《射鵰三部曲》的第一高手到底是誰,也會迎刃而解!大家都以為金庸先生會打太極,不想他竟然回答的非常坦然,金庸說:「有一部分因為獨孤求敗傳下來沒這麼完整,所以他的劍法沒有很強。但他的內力強過令狐沖,因為十六年在山崖對着瀑布練習,內力甚強。 」大俠看清楚了嗎?金庸的回答已經非常明確,獨孤九劍確實是獨孤求敗所創,但是在劍冢中的劍法並不完整。換言之,獨孤九劍它實際上包含兩部分,一部分是楊過修煉的那部分,這部分注重內力;還一部分是《笑傲江湖》中風清揚和令狐沖修煉的那部分,而這部分注重劍招。

綜上所述,我們可以得出一個結論,楊過和風清揚、令狐沖所練的獨孤劍法都是獨孤九劍,但是卻都是不完整的獨孤九劍!這就是金庸的意思。大俠對本期話題有何觀點,不妨在評論區點評,多謝您的閱讀。
東方不敗?
咁快, 楊過打都未必打得中佢啦

但九劍睇到破綻,風清揚練左十幾廿年話唔定贏到。
正解
太極劍都俾佢破左啦
睇到咁多嘅段落 更加覺得玄鐵劍只係用黎增強內力嘅一樣野
未去到一種劍法可以去拎到黎比較
用另一種講法就係 用內力依附係劍上可以草木皆劍
咁我用果種內力出十八掌咪更勁?咁又算唔算係'劍法'?
所以到最後大家都內功勁到一個地步
大家都到無招
咪好似風清揚講勝負難料
玄鐵劍法從來都係練內功法門
去到最後係無劍,而唔係重停留係攞住把重劍斬黎斬去
執著有招無招根本係文字遊戲
武術最後都係鬥快鬥大力
九劍打法劍走偏鋒,只攻唔守
好多時所謂嘅料敵機先,一估錯/殺唔到人就比人一擊反殺
情況就好似李小龍打泰臣一樣
唔同磅數(內功)一樣無得打
人地重劍一下轟落去你閃又閃唔到 擋又擋唔到
到無招勝有招喇
咁你估天下高手無學過獨孤九劍就唔識洞察弱點
教科書咁打出嚟比你破咩
蕭鋒都教咗你睇咗睇穿咗又點 一樣防唔著
落英神劍掌
你舉起左手,右手邊已經係破綻。
你右腳踏前, 左腳重心腳已經係破綻。

佢就係睇你每一個微細動作, 先去預測你下一步嘅招式, 喺你未招嘅時候已經打去你個破綻度。叫料敵先機
幾時開返套
金庸大俠聯盟
左右互搏玉女素心劍法vs九劍就真係變咗鬥快,九劍快就九劍贏,不過玉女素心劍法本身殺傷力低,玉快過九劍都未必打得低九劍
所以去到最後 玄鐵劍法仲係咪劍法?
我用果種內力去出十八掌會唔會比左右嘅郭靖更強?
去到尾原來玄鐵劍法只係單純係增強內力並唔係一種'劍法'
真係世界大戰
btw覺得九劍係用劍嘅境界高啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞