【金庸世界大戰】究竟玄鐵劍法定獨孤九劍勁啲?

1001 回覆
332 Like 817 Dislike
你破綻都出左黎點會無跡可尋啊師兄
照你咁講風清揚企係度拎住支骨都會有破綻,風,令狐兩個濕鳩都唔識破
好主要係楊過所謂既隨手一揮
係真正無招定係有目的既一刀
風清揚講如果個人想斬你左臂而劍係加左方就要拎起再斬
咁簡單既提劍已經係有招可破
楊過第一次用重劍打金輪都係刻意提起重劍屈長
其實呢下已經唔算無招
佢如果敢出招 實有人破到
拎住企係度確實破綻較少
但一出手就會放大
就會比九劍打到
你地講到咁,九劍出招一樣有破綻,一樣會比人打到
揮劍就係破綻, 飛針就係破綻
獨孤求敗一生經驗總結。
做到一生不敗。
就係因為盡破所有人
等對手出手有破綻之後搵最快最有效嘅方法破除佢咪真係九劍精要
如果唔係咁勁點會獨孤求敗啊
真正不敗戰神
風清揚道:「要切肉,總得有肉可切;要斬柴,總得有柴可斬;敵人要破你劍招,你須得有劍招給人家來破才成。一個從未學過武功的常人,拿了劍亂揮亂舞,你見聞再博,也猜不到他下一劍要刺向哪裡,砍向何處。就算是劍術至精之人,也破不了他的招式,只因並無招式,『破招』二字,便談不上了。只是不曾學過武功之人,雖無招式,卻會給人輕而易舉的打倒。真正上乘的劍術,則是能制人而決不能為人所制。」他拾起地下的一根死人腿骨,隨手以一端對著令狐沖,道:「你如何破我這一招?」
風清揚答左你
林家辟邪劍法雖然號稱七十二招,但每一招各有數十著變化,一經推衍,變化繁複之極。

重劍個幾下根本唔算係招,有咩先兆可言?

敵人要破你劍招,你須得有劍招給人家來破才成。一個從未學過武功的常人,拿了劍亂揮亂舞,你見聞再博,也猜不到他下一劍要刺向哪裡,砍向何處。就算是劍術至精之人,也破不了他的招式,只因並無招式,『破招』二字,便談不上了。
金庸寫完神鵰俠侶, 未寫完獨孤求敗呢個人
用笑傲江湖補充獨孤求敗下半生, 如何一生不敗,笑傲江湖。

我唔覺得有幾難去理解金老思想。
時間隔耐咗, 咁都冇辦法, 歷史一路推進。
鬼叫佢寫倚天屠龍記冇提咩。

何況寫笑傲江湖,一直都跳過時間,亦冇打算講個歷史時代背景時間。

好似再後面鹿鼎記先講番佢係前朝。

時間隔耐咗少少,咁樣都冇辦法,佢又唔算係乜野BUG,所有野都可以自圓其說。
用翻風清揚講法
「那麼他也是一等一的高手了,二人打到如何便如何,說不定是你高些,也說不定是他高些。」
咁打乜鬼
眼神對決?
料敵機先點解呀
求敗四十之後就係山洞同巨鵰终老
反証出風清陽只係學到求敗四十歲前既武功

九劍破招即係後之先

玄鐵劍攻敵必救係先之先

高下立見
咁你就要審下題啦
而家係玄鐵劍法對獨孤九劍
玄鐵劍法就係講「無招」
獨孤九劍就係講「破招」
所以玄鐵劍法>獨孤九劍
攻敵必救都係九劍
一直都想講,一個同楊過內力相若嘅人學過九劍嘅話
應該贏到楊過。

兩個高手,如果內力一樣,
就算唔識獨孤九劍
重劍就可以被輕易格走
就唔可以持強凌弱。
我驚恆山劍法都打得贏你玄鐵劍法
獨孤九劍意境乃跟隨中國哲學莊子,以無用之用乃為大用為原則,並非亂砍(風清揚強調過此點),而是仔細觀察對方招式,迅速找到破綻,攻其所必救,而攻擊之法沒有一定,完全視獨孤九劍之使用者的意向而定
獨孤九劍意境乃跟隨中國哲學莊子,以無用之用乃為大用為原則,並非亂砍(風清揚強調過此點),而是仔細觀察對方招式,迅速找到破綻,攻其所必救,而攻擊之法沒有一定,完全視獨孤九劍之使用者的意向而定
我要再重申一次
玄鐵劍唔係無招
係用最大嘅內力用最簡單嘅劍招
係大道至簡
唔係無招勝有招
唔好唔讀
唔該
都話冇招
又點「仔細觀察對方招式」
你出手咪有的觀察
玄鐵劍唔係無招
重睇
大家一齊唔救或大家一齊救
即係你想同玄鐵劍硬撼一野?
田伯光那廝的快刀是快得很了,你卻要比他更快。以你這等少年,和他比快,原也可以,只是或輸或贏,並無必勝把握。至於我這等糟老頭子,卻也要比他快,唯一的法子便是比他先出招。你料到他要出什麼招,卻搶在他頭裡。敵人手還沒提起,你長劍已指向他的要害,他再快也沒你快。

後發先至囉垃撚圾
田伯光那廝的快刀是快得很了,你卻要比他更快。以你這等少年,和他比快,原也可以,只是或輸或贏,並無必勝把握。至於我這等糟老頭子,卻也要比他快,唯一的法子便是比他先出招。你料到他要出什麼招,卻搶在他頭裡。敵人手還沒提起,你長劍已指向他的要害,他再快也沒你快。

一係風清揚垃圾,你係金庸寫錯
你既意思係求敗棄用横掃江湖高手既利劍
之後就係轉用最大內力最簡單嘅招?
你諗定係書有講?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞