【金庸世界大戰】究竟玄鐵劍法定獨孤九劍勁啲?

1001 回覆
332 Like 817 Dislike
你拎金輪法王比

金輪法王本身已經係天才中嘅天才,龍象練到11層,周伯通身為現存最強嘅正道高手同佢對掌都熬底縮手,setting入面佢每一擊嘅力都成噸重,連城墻都打得穿,如果唔係班所謂嘅正道鑊鑊玩圍毆又放暗器,邊有可能輸,根本金輪法王先係神雕最強者,可能金庸都覺得佢太勁,就劇情殺寫佢救人而死
玄鐵劍冇破綻
九劍都破唔到
原文都冇講過九劍係求敗畢生精華,九劍撚咪一樣喺度腦補
我要證明咩想法?
依家係你要找到原文證明獨孤求敗隱居後無見過任何人無傳劍。你只係找到原文講佢隱居同以鵰為友

同樣都係隱居。我已經證明到風清揚隱居避世後一樣有傳劍。你就證明唔到獨孤求敗無傳劍
唔好再瀨尿牛尿啦好嗎 點鬥呀大佬
應該就係拚內力同速度掛
風清揚拍手讚道:「對,對!孺子可教。『料敵機先』這四個字,正是這劍法的精要所在,任何人一招之出,必定有若干徵兆。他下一刀要砍向你的左臂,眼光定會瞧向你左臂,如果這時他的單刀正在右下方,自然會提起刀來,劃個半圓,自上而下的斜向下砍。」
就算你真係要分開 重劍每一下都一樣係有徵兆 咁九劍又點解破唔到?
如果你想純粹想比較令狐沖同楊過
咁楊過一定秒殺令狐沖
法王係on9,每次打都「以己之弱攻敵之長」緊係輸到甩褲
你講到咁好點解你話楊過好打呢
要係招先有徵兆
鳩劈冇
風清揚講到明鳩劈冇得破
依家就睇你視唔視重劍係鳩劈

不過我依家又諗緊另一樣野
就算玄鐵劍法當係有招
都唔代表九劍係後於重劍
因為可以話楊過領悟不全
就算九劍勁過玄鐵劍法
其實都好似證明唔到九劍係木劍個階段
好奇一問
2個九劍使用者既對戰會係點
降龍十八掌夠勁過太祖長拳啦
咁超級契丹人用太祖長拳係咪會輸俾史火龍用降龍十二掌?
提出傳人呢知假設係你,你都係冇證據去證明假設係正確,簡單啲講就係不攻自破

反而隱居以雕為友後冇下文,傳功又唔係我提出,傳功之說對我嚟講係毫無意義,廢話一篇,我證明唔到有傳功關我咩事
連登仔最鍾意實力討論post,仲要講到咬牙切齒好似有學過咁
風清揚都講到明九劍係用咩都可以係九劍, 木劍講草木石皆可為劍,其實好明顯啦, 只不過係楊過get到係內功勁到乜劍都得咁解,當然求敗都係覺得內力好重要, 但根本兩樣野就係合埋唔係分開
唔該睇返最頂,係有人先提出獨孤求敗隱居後無傳劍黎講九劍係20~30歲時用。我提出佢證明唔到獨孤求敗隱居後無傳劍所以說法唔成立。

照你既邏輯條友已經係不攻自破
---絕學外功系數---

野球拳:1-250 等級^2.8*0.77+1041 251-500為等級^2.5*0.8+3200000
降龍十八掌 等級^2.7*0.6+970
獨孤九劍奧義 等級^2.7*0.6+970
六脈神劍 等級^2.7*0.6+970
胡家刀法 等級^2.7*0.6+970
打狗棒法 等級^2.7*0.6+970
金剛伏魔鞭法 等級^2.7*0.6+970
黯然銷魂掌 等級^2.7*0.5+980
西毒杖法 等級^2.7*0.5+980
真.辟邪劍法 等級^2.7*0.5+980
金蛇劍法 等級^2.7*0.4+970

---絕學內功系數---
太玄經2.80+46260 先天功2.43+16078
易筋經2.71+33665 蛤蟆功2.33+23684
洗髓經2.71+33665 小無相功1.93+21703
神照經2.62+21069 龍象般若功1.93+21703
北冥神功2.52+28674 逆行經脈1.93+21703
九陽神功5.0+10000 葵花寶典4.5+10000
九陰真經:4.5

---特技武學系數---
乾坤大挪移:3.5+10000 斗轉星移:3.995+5000
雙手互博:3.0+10000 吸星大法:2.6+1000
金庸嘅武俠世界係內功玩晒
所以六脈神劍先係最勁
你當太玄經死㗎

又力場又反彈,最後連成個島都震冧埋

一班練武的非要跟修仙的打
破刀式打得快過田伯光大快刀。
求敗用咪痴線
呢句說話只証明到晚年傳功,唔足夠証明九劍係前期創立定後期創立
咁係你硬要將重劍九劍分開講先搞到我地話要證明姐,事實係求敗就係用九劍,而佢內力靠重劍亦練到好勁, 屈哂兩樣,你都識講佢後期傳人,後期仲係傳緊九劍,所以我咪講左,九劍係求敗既外功,而求敗既內功就係練重劍練返嚟
風清揚道:「要切肉,總得有肉可切;要斬柴,總得有柴可斬;敵人要破你劍招,你須得有劍招給人家來破才成。一個從未學過武功的常人,拿了劍亂揮亂舞,你見聞再博,也猜不到他下一劍要刺向哪裡,砍向何處。就算是劍術至精之人,也破不了他的招式,只因並無招式,『破招』二字,便談不上了。只是不曾學過武功之人,雖無招式,卻會給人輕而易舉的打倒。真正上乘的劍術,則是能制人而決不能為人所制。」他拾起地下的一根死人腿骨,隨手以一端對著令狐沖,道:「你如何破我這一招?」

令狐沖不知他這一下是什麼招式,一怔之下,便道:「這不是招式,因此破解不得。」
  風清揚微微一笑,道:「這就是了。
學武之人使兵刃,動拳腳,總是有招式的,你只須知道破法,一出手便能破招制敵。」令狐沖道:「要是敵人也沒招式呢?」風清揚道:「那麼他也是一等一的高手了,二人打到如何便如何,說不定是你高些,也說不定是他高些。」

楊過心知尼摩星武功了得,單用一隻空袖,只怕拂不開他剛柔並濟的一擊,這時小龍女全身無力,正軟軟的靠在他身上,於是身子左斜,右手空袖橫揮,捲住了小龍女的纖腰,讓她靠在自己前胸右側,左手抽出背負的玄鐵重劍,順手揮出。

楊過心想我劍上剛力已然試過,再來試試柔力,重劍劍尖抖處,已將鐵拐黏住,這時只要內力吐出,便能將尼摩星擲出數丈之外,若是摔向山壁,更非撞得他筋斷骨折不可。

楊過抬起頭來,向瀟湘子道:「上罷!」玄鐵劍指向他腰間,劍頭離他身子約有二尺,穩穩平持。瀟湘子見這劍粗大黝黑,鈍頭無鋒,倒似是一條頑鐵,心想:「這小子劍法迅捷,靈動變幻,果然了得,可是拿了這根鐵條,劍法再快也必有限。」說道:「那兒去撿來了這根通火棒兒?」說著便揮純鋼哭棒往重劍上擊去。

楊過持劍不動,內勁傳到劍上,只聽得噗的一聲悶響,劍棒相交,哭喪棒登時斷成七八截,四下飛散。

法王大聲酣呼,飛步搶上,左手在銅輪上一撥,抓住金鐵兩輪,向楊過頭頂猛砸。楊過逕不招架,玄鐵劍當胸疾刺,劍長輪短,輪子尚未砸到楊過頭頂,劍頭距法王胸口已不到半尺。

重劍都係無招,所有攻擊都係隨心所欲,順手一揮/一刺/一斬,甚至唔使打你,用柔勁痴住對方兵刃再震爛人地兵刃,亦可以持劍不動等你攻擊嗰陣先令兵刃相交,亦可以攻敵之不可不救去化解對方攻擊。

重劍同九劍都係無招,所以都係風老嗰句唔知邊個會贏。但問題係,九劍除左身體係破綻,把劍亦係破綻,把劍一比重劍掂到就gg,而重劍除左攻擊,亦可以持劍不動等你出劍再打爆你/用柔勁痴住你把劍。更何況,比重劍打一下同比九劍打一下根本冇得比,重劍撚視死如歸同你攬炒一樣係九劍輸蝕。

獨孤九劍對住重劍太多限制,根本就冇咩勝算
重劍未起手就俾九劍打左,點會破唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞