【金庸世界大戰】究竟玄鐵劍法定獨孤九劍勁啲?

1001 回覆
332 Like 817 Dislike
佢連金庸自己都寫到話冇破綻既玉女素心劍法都可以話用九劍破到

都唔知仲邊有討論空間

獨孤九劍係基於天下武功 任何一招一式必有破綻呢個前設而創 而家玉女素心劍法呢套劍法都唔係呢個前設之下 自然不被獨孤九劍所克制

獨孤求敗會咁講 只係佢冇想像過有人會識雙手互縛之術 將原本武功入面既破綻 可以同時同另一套武功補去姐

咁都好正常 天下武功高既人的確唔少 但好似周伯通呢d武功高得黎又異想天開既人 一百年都唔知出唔出到一個 係得佢先諗到d咁既武功 自己同自己打架
風清揚講求敗都叫佢老人家啦,咁肯定過咗40歲同重劍stage啦,所以我相信九劍係最終奧義既無劍境界。

中年仲可以以內力橫行天下,但年紀大點都打折扣,所以唔會老年都仲專研內力向。

至於你話草都可以作劍係因為有內力backup,咁佢曾經練出來既內力到老打折扣都唔會化為烏有架嘛,九劍講求效率,只要佢有足夠既內力驅動草劍就夠,唔洗去到玄鐵劍咁猛力
你個比喻垃圾到唔可以再垃圾

你都未答如果九劍個位有把同倚天屠龍同lv無堅不摧既劍會點?

你就淨係可以用火箭砲
人地就隨手可以用laser, 核彈,電池砲,點解一定要用手槍?

最撚搞笑係你話有玄鐵就無倚天
點解唔係有倚天時把玄鐵已經唔存在?
玉係防高攻低

金庸有係書入面講過林朝英當年創呢套武功果陣志不在傷人

不過打唔低都起碼唔輸先
獨孤九劍係劍法,有破劍式,破箭式等等"招式",至少有個名叫吓吖。咁講會唔會好啲?LOL
玄鐵劍只係劍,唔係劍法,有冇人唔同意㗎?
楊過自己領悟嘅"劍理",其實就係刺呀劈呀斬呀呢啲普通嘢,唔係啲咩"有鳳來儀"嘅定式同招式,咁又同意嗎?
重劍代表一個層次,一個境界,有咩睇法?
而且我覺得喬峰出手快還出手快,並不等於無招式,兩樣野其實無衝突
破氣式呢招金庸自己吹得太大,求其鳩吹幾字心法算數,都唔知可以點破
此刻堪堪與岳不群鬥到將近二百招,只見他一劍揮來,右腋下露出了破綻。岳不群這一招先前已經使過,本來以他劍招變化之複雜,在二百招內不該重複,但畢竟重複了一次,數招之後,岳不群長劍橫削,左腰間露出破綻,這一指又是重複使出。陡然之間,令狐沖心中靈光連閃:「他這辟邪劍法於極快之際,破綻便不成其為破綻。然而劍招中雖無破綻,劍法中的破綻卻終於給我找到了。這破綻便是劍招不免重複。」天下任何劍法,不論如何繁複多變,終究有使完之時,倘若仍不能克敵制勝,那麼先前使過的劍招自不免再使一次。不過一般名家高手,所精的劍法總有十路八路,每路數十招,招招有變,極少有使到千餘招後仍未分勝敗的。岳不群所會的劍法雖眾,但知令狐沖的劍法實在太強,又熟知華山派的劍法,除了辟邪劍法,決無別的劍法能勝得了他。他數招重複,令狐沖便已想到了取勝之機,心下暗喜。

岳不群見到他嘴角邊忽露微笑,暗暗吃驚:「這小賊為什麼要笑?難道他已有勝我的法子?」當下潛運內力,忽進忽退,繞著令狐沖身子亂轉,劍招如狂風驟雨一般,越來越快。盈盈躺在地下,連岳不群的身影也瞧不清楚,只看得頭暈眼花,胸口煩惡,只欲作嘔。

又鬥得三十餘招後,只見岳不群左手前指,右手一縮,令狐沖知道他那一招要第三次使出。其時久鬥之下,令狐沖新傷初癒,已感神困力倦,情知局勢凶險無比,在岳不群這如雷震、如電閃的快招攻擊之下,只要稍有疏虞,自己固然送了性命,更令盈盈大受荼毒,是以一見他這一招又將使出,立即長劍一送,看準了對方右腋,斜斜刺去,劍尖所指,正是這一招破綻所在。那正是料敵機先、制敵之慮。岳不群這一招雖快,但令狐沖一劍搶了在頭裡,辟邪劍法尚未變招,對方劍招已刺到腋下,擋無可擋,避無可避,岳不群一聲尖叫,聲音中充滿了又驚又怒,又是絕望之意。

重劍撚當胸疾刺,九劍撚料敵機先,看準對方右腋/左腰間,斜斜刺去,劍尖所指,正是對方破綻所在。重劍撚這一招雖快,但九劍撚一劍搶了在頭裡,重劍撚尚未變招,對方劍招已刺到腋下/腰間,擋無可擋,避無可避,

重劍撚腋下/腰間的破綻雖被刺,但被刺的不是要害,手中仍在當胸疾刺,九劍撚閃避不及,肋骨盡斷,完
其實唔理邊一個都好,幾萬大軍都屈死你,垃圾
玄鐵劍一送即收,楊過回劍向後,噹的一響,已將背後襲來的銅輪劈為兩半,銅輪尚未分開落地,劍鋒橫揮,兩半片銅輪從中截斷,分為四塊。

重劍撚隨時仲快過九劍撚,因為重劍法門宗旨就係要舉重若輕,而且金庸世界內力越強速度越快
9劍去到終極係草木皆是劍,爛鳩重劍點打呀?
咁咪即係武當道長個理論。
令狐沖學藝未精姐, 獨孤求敗就破到。

講到明話練成=破盡一切劍法呢個係金庸嘅設定。
獨孤求敗咪破到囉
吹水有有咩好討論
金庸自己寫出嚟, 獨孤求敗有呢個能力。
前面咁多招,所有嘢都做得到。
點解破氣式係假?
初學者都一劍刺盲14個高手。
點解覺得獨孤求敗係吹水

如果連呢方面都質疑嘅話就乜嘢都唔使講架啦。成套笑傲江湖都係假。
林平之吃了一驚,眼見四下裡數十名青城弟子撲將上來,雙腿力掙,卻掙不脫木高峰手臂猶似鐵圈般的緊箍,當即挺劍向他背上駝峰直刺下去。波的一聲響,駝峰中一股黑水激射而出,腥臭難當。這一下變生不測,林平之雙足急登,欲待躍頭閃避,卻忘了雙腿已被木高峰抱住,登時滿臉都被臭水噴中,只痛得大叫起來。這些臭水竟是劇毒之物。原來木高峰駝背之中,竟然暗藏毒水皮囊。林平之左手擋住了臉,閉著雙眼,揮劍在木高峰身上亂砍亂斬。這幾劍出手快極,木高峰絕無閃避餘裕,只是牢牢抱住林平之的雙腿。便在這時,余滄海憑著二人叫喊之聲,辨別方位,撲將上來,張嘴便咬,一口咬住林平之右頰,再也不放。三人纏成一團,都已神智迷糊。青城派弟子提劍紛向林平之身上斬去。

唔好當我鳩up,無論現實世界定金庸世界,打爛仔交都唔係咩新奇野,只要條友視死如歸唔介意同你攬炒,九劍就算吉到破綻都係要硬食返對面一野,睇木高峰食左林平之n劍照樣有力攬實佢就知

現實係唔會好似岳不群咁中一劍就尖叫絕望棄劍認輸。重劍就更加唔怕食九劍一野先,食九劍一野只係吉傷破綻,只要唔係要害就冇大礙,但係食重劍一野好大機會就從此收皮
明明係求敗自己一生所創立嘅獨孤九劍,輸比楊過自己創既玄鐵劍法
我真係笑左。
重劍內力勁過九劍,九劍劍法勁過重劍,依家咪就係討論緊combine埋一齊邊樣勁啲囉,如果我講到咁係話求敗既劍法垃圾,咁九劍撚踩重劍又係咪話緊求敗既內功垃圾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞