【金庸世界大戰】究竟玄鐵劍法定獨孤九劍勁啲?

1001 回覆
332 Like 817 Dislike
因為佢有招
先出招包含先出手
先出手不包含先出招
呢樣嘢好多人忽略咗
九劍係求敗架,唔係令狐沖囉
點可以用令狐沖既九劍同楊過比?

求敗破氣式一招就秒左楊過啦
你嘅理解係錯,九劍係求敗老人家作
點解會斷,求敗九劍舉輕若重
用木劍勝玄鐵劍
書劍係金老作既
呢句有冇錯
風清揚講,喐一喐,一個眼神都可以 洞察到你下一步。
因為佢有招
睇洪七公打歐陽鋒就知道喺比拼內力既時候根本就唔會有空間俾你鬥外功
我剩係聽過無招勝有招
未聽過木劍勝玄劍wor
不要質疑求敗啦
九劍完勝WO咁講
套用翻呢個境界理論落所有金庸小說其實都得㗎,仲可以客觀比較添。

無劍境,上限嚟。

木劍境,真·一流高手。

重劍境,一流高手。

利劍/軟劍境,同層次,側重點唔同,二流高手。

其餘咪啫三流或者叫不入流囉。

拎笑傲最勁嘅高手出嚟,東方不敗風清揚,兩個應該木劍境啦吓話。

咁神鵰嗰年代呢,新舊五絕,十個呀。

點解令孤沖一練九劍,明明成個金庸體系嚟睇只算二流,就打爆咁多人,係因為成個年代啲人都廢呀。 內功夠強,對攻防速嘅加乘根本可以無視低層次嘅九劍(冇/低內力)。 變招速度應對所謂嘅"攻敵所必救",接觸後內力震開把劍,刺唔刺得入都成問題,甚至傳翻過去震死你都得呀。

係咪長文冇人睇
點會冇:

歐陽克心中一凜:「叔叔傳我這套『靈蛇拳』時,千叮萬囑,不到生死關頭,決不可使,今日一用就被老叫化看破,如給叔叔知道了,必受重責。」想到此處,滿腔得意之情登時消了大半,向洪七公一揖,轉身出祠。 

這「靈蛇拳法」是歐陽鋒潛心苦練而成的力作,原擬於二次華山比武時一舉壓倒餘子,是以在桃花島上與洪七公檢拆千招,這路取意於蛇類身形扭動的拳法,卻始終不曾使過。蛇身雖有骨而似無骨,能四面八方,任意所之,因此這路拳法的要旨,在於手臂似乎能於無法彎曲處彎曲,敵人只道已將來拳架開,哪知便在離敵最近之處,忽有一拳從萬難料想的方位打到。要令手臂當真隨處軟曲,自無此理,但出拳的方位匪夷所思,在敵人眼中看來,自己的手臂宛然靈動如蛇。本來歐陽鋒在這緊急關頭怪招猝發,洪七公原難抵擋,就算不致受傷,也必大感窘迫,哪知歐陽克在寶應與郭靖動手時已先行使用過了,雖然獲勝,卻給洪七公覷到了其中關竅。那日他不赴黎生等群丐之宴,便是在苦思破解之法,這時見歐陽鋒終於使出,心頭暗喜,勾腕伸爪,疾以擒拿手拿他拳頭。這一下恰到好處,又快又準,正是克制他「靈蛇拳法」的巧妙法門。

如果高手比拼外功冇用。西毒唔會創靈蛇拳仲封為絕招啦
依家題目係講緊獨孤九劍同玄鐵劍法 邊個強
獨孤九劍盡破一切武學, 包括 楊過最強嘅黯然銷魂掌。

獨孤九劍絕對係可以戰勝玄鐵劍

啲人成日以為獨孤九劍冇內力。
佢哋講嘅只不過係受傷嘅令狐沖,初學獨孤九劍冇內力。並唔係攞獨孤求敗充滿內力嘅黎比較
根本係用玄鐵劍最強狀態打九劍最弱初學者嘅狀態

1如果九劍唔可以用內力同人打,咁樣講玄鐵劍法一樣唔可以用內力, 唔係點樣比較劍法???
如果唔係響同一個內力層面呢比較嘅話根本就冇得比。

2楊過有用神兵玄鐵劍, 求敗用垃圾鐵劍?
如果楊過用玄鐵劍,求敗可唔可以用削鐵如泥嘅倚天劍先?

3又或者試下只係用玄鐵劍出招方法,揸起把鐵劍同獨孤求敗嘅獨孤九劍打會點?
兩招就畀人削去手臂啦。

根本呢次討論,所有因素都要設定楊過優勢, 用獨孤九劍嘅人一定要係初學者令狐沖?? 唔可以係獨孤求敗??

依家只係講緊兩套劍法

要講楊過同令狐沖打就係另外一個討論, 你如果要講令狐沖內力就要講埋吸星大法易根經,楊過又要傾九陰真經學識未。有排講
根本上嚟力不相上下嘅時候,外功就係作決勝負關鍵。 好似降龍十八掌咁

獨孤求敗叻在直接可以搵到你弱點嘅地方。
木劍,草木竹石皆可為劍,
係玄鐵劍進階上去既境界。

由當初揸住玄鐵劍舉重若輕,
變度揸住木劍嘅舉輕若重。( 呢個係一個層次嘅分別)

楊過到結局仍然依賴玄鐵劍。
即係未達到木劍境界, 未能夠完全領悟舉輕若重。
外功決勝負例子可以睇遊坦之打蕭峰。或者狄雲打花鐵幹。

遊坦之同蕭峰內力差唔強。但外功極差。慕容復一唔幫手幾招下就被蕭峰打斷雙腳

狄雲練成神照功通任督二脈。但無學過外功被內功遠低於佢既花鐵幹㩒住黎打
以二人如此修為,若是偶一疏神中了對方一杖一掌,立時內力隨生,防護相抗,縱然受傷,也不致有甚大礙,此時比拚內力,卻已到了無可容讓、不死不休的境地。二人以前數次比武,都是忌憚對方了得,自己並無勝算,不敢輕易行此險著,生怕求榮反辱,枉自送了性命。那知歐陽鋒渾渾噩噩,數日比武不勝,突運內力相攻。
  十餘年前洪七公固恨西毒入骨,但此時年紀老了,火性已減,既見他瘋瘋癲癲,楊過又一再求情,實已無殺他之意,當下氣運丹田,只守不攻,靜待歐陽鋒內力衰竭。那知對方內力猶如長江浪濤,源源不絕的湧來,過了一浪又是一浪,非但無絲毫消減之象,反而越來越是兇猛。洪七公自信內力深厚,數十年來勇猛精進,就算勝不了西毒,但若全力守禦,無論如何不致落敗,豈知拚了幾次,歐陽鋒的內力竟然越來越強。洪七公想起與他隔著藏邊五丑比力之際,他足上連運三次勁,竟是一次大似一次,此刻回想,似乎當時他第一次進攻的力道未消,第二次攻力已至;二次勁力猶存,第三次跟著上來。若是只持守勢,由得他連連摧逼,定然難以抵擋,只有乘隙回衝,令他非守不可,來勢方不能累積加強,心念動處,立即運勁反擊,二人以硬碰硬,全身都是一震。
  楊過見二人比拚內力,不禁大為擔憂,他若出手襲擊洪七公後心,自可相助義父得勝,然見洪七公白髮滿頭,神威凜然中兼有慈祥親厚,剛正俠烈中伴以隨和灑脫,實是不自禁的為之傾倒,何況他已應己求懇而甘願退讓,又怎忍出手加害?
  二人又僵持一會,歐陽鋒頭頂透出一縷縷的白氣,漸漸越來越濃,就如蒸籠一般。洪七公也是全力抵禦,此時已無法顧到是否要傷對方性命,若得自保,已屬萬幸。
  從清晨直拚到辰時,又從辰時拚到中午,洪七公漸感內力消竭,但對方的勁力仍似狂濤怒潮般湧來,暗叫:「老毒物原來越瘋越厲害,老叫化今日性命休矣。」料得此番拚鬥定然要輪,苦在無法退避,只得竭力撐持,卻不知歐陽鋒也已氣衰力竭,支撐維艱。
其實好難討論

就好似討論緊迫繫炮勁定步槍勁
其實好多時金庸寫到要對掌鬥內功個時都係最危險
七公西毒鬥到死左
東邪鬥七子差d俾西毒暗算
張無忌聽到風聲,知道這一掌真力充沛,非同小可,有意試一試他的內力,右掌回轉,硬碰硬的接了他這掌,左足這才著地。霎時之間,苦頭陀掌上真力源源催至。張無忌運起乾坤大挪移心法中第七層功夫,將他掌力漸漸積蓄,突然間大喝一聲,反震出去,便如一座大湖在山洪爆發時儲滿了洪水,猛地裡湖堤崩決,洪水急沖而出,將苦頭陀送來的掌力盡數倒回。這是將對方十餘掌的力道歸並成為一掌拍出,世上原無如此大力。若頭陀倘若受實了,勢須立時腕骨、臂骨、肩骨、肋骨一齊折斷,連血也噴不出來,當場成為一團血肉模糊,死得慘不可言。此時雙掌相粘,苦頭陀萬難閃避。張無忌左手抓住他胸口往上一拋,苦頭陀一個龐大的身軀向上飛起,砰的一聲巨響,亂石橫飛,這一掌威力無儔的掌力,盡數打在亂石堆裡。楊逍和韋一笑在旁看到這等聲勢,齊聲驚呼出來。他二人只道苦頭陀和教主比拚內力,至少也得一盞茶時分方能分出高下,哪料到片刻之間,便到了決生死的關頭。

高手比拼固然可以比內功亦可以比外功。張無忌呢度就已經用乾坤大挪移外功黎反推范遙內功

洪七公同歐陽鋒比內功係純屬覺得自己內功比外功強,加上對方又係比拼內功,咪自然比內功。
你又要講內功相等又要拎段咁既野黎比
你唔好同我講你覺得范遙同張無忌喺同一個level呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞