【金庸世界大戰】究竟玄鐵劍法定獨孤九劍勁啲?

1001 回覆
332 Like 817 Dislike
點解睇小動作可以料敵
係因為果個小動作係招既徵兆
要有招先有得破
出手鳩劈同出招係兩個概念
張三豐話係有人假託達摩之名
後期修訂都好似有講係嵩中奇人鬥酒贏黃重陽睇完九陰之後自創
風清揚道:「活學活使,只是第一步。要做到出手無招,那才真是踏入了高手的境界。你說『各招渾成,敵人便無法可破』,這句話還只說對了一小半。不是『渾成』,而是根本無招。你的劍招使得再渾成,只要有跡可尋,敵人便有隙可乘。但如你根本並無招式,敵人如何來破你的招式?
新修版改左
九劍料敵機先,

你話劈一下比你反cup就係後發先至啦wo
連金庸都質疑,就冇野好講。
笑傲江湖
係用嚟補完神鵰俠侶講獨孤求敗呢一個人
一生點解可以不敗。

原因係因為有獨孤九劍, 盡破所有對手招式, 自然做到笑傲江湖,一生不敗。
但係鳩劈其實破綻仲多
你一刀斬落去其實全身好多破綻
只不過係玄鐵劍勢大力沈掩蓋左缺點
加上獨孤求敗同楊過拍浪練出黎嘅深厚內力
先減少左出招嘅破綻
如果先出手先輸
風清揚就唔會話兩個無招打要睇實際打成點
直接話先出手會收皮就得啦
其實我意思係點解會無端端有人學到獨孤九劍
知識斷層左百幾年突然重現
睇開舊版,老金越改越亂
破綻多但你防唔到
你更唔冇可能先發
因為你冇跡可尋
同等級之後你又點可能快過佢
破綻多唔代表你料敵機先,唔代表你做到後發先至
九劍所謂料敵機先係等你出招有破綻之後打你破綻
同後發先至其實一樣道理
唔出招唔會有破綻
佢拿玄鐵劍我拿木劍我唔快過佢? 前三句睇得唔係好明 解釋下
總訣找人背/抄低有幾難。
就算打後無人練成。背到總訣咪流傳到
可以咁岩有人將獨孤求敗故事流傳到咪得

神照經夠冇背景,無人知邊個創
九劍咪去學點料敵機先後發先至
東方不敗彈飛針都可以有破綻。
揮劍咁大動作竟然冇?

田伯光望一下個方向未出手就俾人打左破綻。
揮劍咁大動作竟然冇?

做人要變通,破箭式都可以當眼係暗器,一劍整盲14隻眼。
揮劍咁大動作竟然冇??
林家辟邪劍法雖然號稱七十二招,但每一招各有數十著變化,一經推衍,變化繁複之極。
唔係冇破綻
係冇跡可尋
兩個概念黎
9劍係因應對方有招先可以有跡可尋去先發
風清揚有講過鳩劈冇得破
呢個係邏輯既問題
你冇j你點切j
終於有巴打明我講咩
神照功前無古人後無來者 無必要去證明原作 反正得三個人學左
但係獨孤系嘅武功斷層真係好大
有鬼,明明係周伯通驚打傷楊過先用三成力同佢打,點知個仆街仔出盡全力打,咁緊係縮,然後周伯通見依套掌法未見過,就夾硬話自己打和,要楊過耍曬成套比佢睇

雖然東邪話掌法入面得降龍十八掌匹敵,但係龍象係心法,所以都無得直接比
葵花寶典咪又係斷層大。

講多次。無人練成唔代表個武功失傳。呢個世界有文字呢樣野
個人覺得
九劍應該係求敗一生以經驗累積得出嘅法門
內功個個殊途同歸
唔一定要個個跟佢咁練法(怒濤/山洪練劍)
係為左傳承佢套劍意

內力固然係佢地練武一定要練嘅野
冇返咁上下內功根底
連玄鐵劍都拎唔起
仲練咩玄鐵劍法

反而令狐冲就靠住九劍贏左好多內功比佢強嘅人

假設一個同楊過內力相若嘅人學過九劍嘅話
應該贏到楊過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞