【金庸世界大戰】究竟玄鐵劍法定獨孤九劍勁啲?

1001 回覆
332 Like 817 Dislike
1. 玄鐵劍法

玄鐵劍法招數簡單,講究的是:重劍無鋒,大巧不工。需以強勁內力配合重量十足的玄鐵重劍使出,威力銳不可當。但若非用玄鐵重劍使出,威力便大打折扣,因使用者內力必須極厚。

用其他劍的話,內勁未發出時劍已先行被勁力折斷。使劍者必需將內功練至登峰造極,收放自如,方能以普通劍而使玄鐵劍法而更勝於玄鐵劍。

楊過在東海之濱練劍七年後,似乎已達此境界,能以木劍使用玄鐵劍法,一燈大師也謂其內力之強從所未遇,而自忖內力天下無敵的金輪法王也無把握勝過楊過。

2. 獨孤九劍

獨孤九劍分做九大部分:總訣式、破劍式、破刀式、破槍式、破鞭式、破索式、破掌式、破箭式、破氣式,分別是依據不同兵器而生的對招方式,而就其本質來說,則可理解為「與八種不同兵器對陣時,所採用的攻防觀念」。

獨孤九劍無招,完全視對方招式而定,所以遇強則強。在笑傲江湖裡面,令狐沖曾多次被稱讚劍法精妙,包括東方不敗,原因是攻擊者自身武功高深。

獨孤九劍意境乃跟隨中國哲學莊子,以無用之用乃為大用為原則,並非亂砍(風清揚強調過此點),而是仔細觀察對方招式,迅速找到破綻,攻其所必救,而攻擊之法沒有一定,完全視獨孤九劍之使用者的意向而定,而令狐沖在書裡使用的,多半是兩敗俱傷的打法,甚或以出拳、以劍鞘絆倒對手的方式化解危機。

兩種都係獨孤求敗絕學,究竟邊個勁啲呢?

玄鐵劍法
獨孤九劍
push
講真金庸14本天書之中,令狐沖一定最屈  依家美國國防部都係參考令狐沖招破箭式製造愛國者導彈防禦系統  講降龍18掌佢又話有破掌式  講玄鐵劍佢又話有破劍式  講內力佢又話有破氣式  講鷹眼佢又話有破箭式  講ironman佢又話有吸星吸哂佢D能源 
講x博士佢又話令狐沖冇招冇式X博士都讀唔到佢心     
如果你以為磁力王應該贏既話,SORRY,你應該重睇一次笑傲江湖  根本冇得贏,你搵金屬掉令狐沖佢有破箭式  你開槍射佢佢都有破箭式  核彈佢都有破箭式  近戰佢有吸星, 一掂到你就玩完  仲有你冇以為生化武器可以搞掂佢,佢有易筋徑backup,一轉身咩毒都排哂出黎。 
咁你話襯令狐沖沖緊涼冇劍個時偷襲佢就OK,錯!!!!  令狐沖既外掛易根經練到登峰造極,應該有模枋掃地憎既身法同氣場等等  古時都係靠佢既氣場保護大家免受台風襲擊  李氏力場都係佢既弱化版 
令狐沖係唯一一個可以係20世紀生存既劍客,神盾局都發明緊時光機,番去古代搵令狐沖加入avengers 超級撒亞人孫悟空都要行埋一邊 
以後講邊個最好打post除左行運超人,叮噹,孫悟空,仲可以加埋令狐沖
暫時內力撚領先緊四比零,無招勝有招個派要加油
有冇問過siri?
其實都係睇人
九劍=搵破綻方程式
就好似做數咁
你識做數之餘都要解得快先夠人做
只要楊過既動作快過令狐沖解方程就贏
葵花寶典最勁
九劍快唔快得過Thanos 啪手指??好想睇令狐沖逆轉無限
玄鐵啦
一野扑落黎點破都死
根本比較兩者係唔可以放 '人'落去
一講內力就基本上係勁啲嘅贏
九劍其實冇可能輸比重劍
咁就變咗係兩個嘅修為問題,兩種武功無明顯高下?係咪咁嘅意思
又係正評領先
開到2記得調轉睇下
爭咩呀。溝埋黎做玄鐵九劍呀笨
重劍靠極強內力黎屈人, 基本上係大石砸死蟹
但九劍又有招破氣式

如果內力太懸殊就冇得講啦
但假設雙方內力都差唔多 九劍會贏?
我問你九陽神功勁啲定乾坤大挪移勁啲?

一招外功一招內功根本無可比性。
開唔到啦掛,好似冇乜人加入呢邊討論
2邊都無內功=獨孤九劍
2邊都有內功就唔清楚
因為笑傲江湖啲人內攻好廢 唔知獨孤九劍上限去到邊
我覺得係要睇埋內力性質,楊過內力剛猛同玄鐵劍物理攻擊性質好近,所以有好大加成
九劍要睇人破碇,
重劍係1劍band埋去
以打東方不敗為例,九劍唔夠快完全出唔到手
重劍硬併 1下東方不敗唔死都內傷
玄鐵劍一票
唔係九劍廢 但係玄鐵劍太屈
咩武器掂到一下都打爆
就好似+9武器咁
普通劍一掂就爛
重劍劈到東方不敗先講內傷啦
當年篇潮文係我激到對面寫。
我吹到令狐沖世界第一

佢駁我唔到寫篇潮文串鳩我
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞