【金庸世界大戰】究竟玄鐵劍法定獨孤九劍勁啲?

1001 回覆
332 Like 817 Dislike
咁我明了
九劍其實係唯快不破既例子之一
所以遇上東方不敗唔夠人快就收左皮
獨孤九劍唔係劍法係破法呀
太極都唔係劍法係破法呀

已經講緊無招無式,高玄鐵劍法一個層次。
奕劍術
弱冠之齡 研究以弱勝強
三十而立 先用自己內力優勢
各時期利用自己優勢 最純粹既技同力
後發先至係太極, 要等人打埋嚟先識。
獨孤九劍唔係, 比你出手更快, 而且仲要打你弱點
笑傲江湖係補完獨孤求敗呢個人點解可以一生不敗。
咪就係睇人破綻囉, 用強勁內力,草木竹石皆可破敵。
雙方都係無招就假設左雙方外功水平差唔多要鬥內功。

掉返轉雙方內功水平差唔多都係去返鬥外功招式
破法既劍法係劍法 重劍就唔係劍法簡單到心法都冇喎
點解要擋,你未起手,
獨孤求敗破箭式一粒石仔打盲咗你雙眼啦, 楊過要回手擋飛石。

OR破劍式打跛咗你隻腳/ 打斷咗你隻手骨,震跌咗你把劍啦。
雕兄傳唔到心法
只係因為呢個係楊過既重劍 佢冇看破能力亦冇人教到佢九劍劍意
如果你認為九劍係求敗早期招
咁點解你會認為求敗拎住重劍就唔識用九劍劍意
咁佢又問得無錯既
令狐沖真係擋唔到 不過題目都唔係比較令狐沖vs楊過
錯,九劍的確係劍法
而玄鐵劍法唔係劍法
只係一種練內功既方法
自己搵返洪七公都講
華山論劍唔係真係劍啦
根本玄鐵劍同九劍就無衝突
而且明顯九劍係求敗最後既武功
同時果時佢用玄鐵劍練內功都已經用到唔洗劍都可以用九劍既劍法(道理)去打
九劍就係要快過你出手WO,令狐沖出左咁多期都引證緊呢樣野。
係初學者都WORK

求敗唔WORK????
我覺得係心態問題
獨孤九劍係攻你破綻逼你防守
而玄鐵劍法就係有前無後勁霸道咁一野轟落去
所以應該係邊個忍唔住防守邊個輸
擋都係招式。
令生大把招係先用虛招斬人。人地拆招時就變招打人地拆招時產生出黎既破綻。但當內功強左。打人時對方可以拆既招就少左。因為對方根本應對唔切。

如果對方同你一樣無招就講究點樣攻擊對手破綻。令佢如果唔變招就會被你破招同時斬死佢/未攻擊到你之前已經被你斬死。

辟邪同葵花係講快。但除左快之外無咩特別。無左快呢個優點就輸。
求敗晚年去咗劍塚同雕兄過人世

求敗晚年到死前一定有試過對浪練功,畀雕兄見到先傳到畀楊過

九劍如果係求敗畢生精華,佢晚年無敵之後去劍塚避世,根本冇可能傳到畀後人
又搞錯野
對手未發,我就發左呀
點後發
係用唔到,你把劍老練咁重點用九劍劍招 (唔好問我點解內力咁勁點解拿把幾廿斤既劍都做唔到,呢個係書既設定來)
咁即係唯快不破?
一遇到東方不敗,唔夠人快就冇乎?
九劍劍招無限制。你用重劍簡單挑刺斬劈都可以破招。(令狐沖打人咪又係簡單挑刺斬劈無乜繁複變化)不過受重劍所限劍招唔可以太繁複咁解
點解有九劍劍意就要用 講緊最純粹係挺劍直刺只要勁力強猛 我理得你弱點係咩我就咁刺你 你只可以守
兩邊既速度唔可以爭太遠
因為九劍係做到「料敵」,但你知到對方點守唔等於你跟得上對方

東方不敗個lv差太遠,你諗下佢剩係一枝繡花針射出來,就算擋左隻手都係度震
既然你又信書既設定
咁點解書講九劍係求敗畢生精華又要唔信
書既設定黎
重劍只係D普通劈刺之類既「普攻」,雖然你可以話算劍招,但既然受重量限制即係有一大堆破招都用唔到,而且把鐵劍仲要係重7,80斤,剩係提一把劍,楊過已經要用內力第二次先拿得起,楊過都講咁重點樣使出輕靈劍式,可以睇到重量係一大限制來(書中設定)

所以劍塚就寫40於後不滯於物,草木階劍就係已經唔洗受玄鐵劍重量劍限制乜野都可以用劍招,同時又有內力兼備
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞