【金庸世界大戰】究竟玄鐵劍法定獨孤九劍勁啲?

1001 回覆
332 Like 817 Dislike
獨孤九劍係獨孤求敗一生經驗總結
金庸自己寫出嚟㗎。
講明如果

你咁講玄鐵劍法傳人同獨孤九劍傳人都無一齊出現過,比咩撚
令狐沖同任我行打,無內力比任我行震暈
咁你而家係想講邊個同邊個打
個題目講緊玄鐵劍法同獨孤九劍

獨孤九劍係咪要搵返獨孤求敗嚟打先有代表性。
根本獨孤九劍係超越咗一切劍術武學
我邊有講代表劍宗

我嘅意思係話一開始風清揚本身係劍宗嘅人,自然佢無練氣or唔會主修內功咁解,一個唔需要內功基礎嘅招式,點同人地有先置內功要求嘅招比較
你未揮劍嗰陣已經俾九劍斬左個頭喇。
但你未埋到我身破招,重劍夾住內力已經衝到埋身啦喎,咁我就算係有破綻,都變咗不成破綻啦。唔係咩

Again 我有兵刃嘅重量優勢,攻擊範圍大過你,把劍又長身過你喎,你點破呀

(點解講講吓好似變咗做,用玄鐵劍耍獨孤九劍先係最勁)
咁九劍用是旦一把同倚天一樣無堅不摧既利劍囉,會點?

一係一人一rd
下一rd 係九劍用倚天
玄鐵劍法用普通劍
簡單物理
假設內力一樣, 無論用咩劍, 個momentum都係一樣,
咁就一定利/硬個把贏
而重D個把就一定慢過過輕個把

自殺式將軍?
根本就唔可以用令狐沖去同楊過比。
內力已經有極大分別。
你唔可以用一條河嘅水去同海嘅水黎比。

得獨孤求敗既九劍先可以同楊過比。

同等內力先可以比兩套劍法高低。
其實真係唔洗執著玄鐵劍法呢幾個字,因為根本無玄鐵劍法呢樣嘢。
利劍,軟劍,重劍,木劍,無劍,講嘅係武學境界,唔單指劍法,其他武功都適用。
頭兩層著重物質上型式上,如神兵利器,巧招奇技。重劍境 ,不單指用重劍,更代表內力嘅強大,可以以力"服"人。咁足以超越招式同器具,能夠放低把重劍(意思係不拘泥於招式兵器),先至去得到木劍境嘅。
點解會咁㗎,又話內力一樣嘅,點解我反應反而差過你咁多 你講大話。唔畀我發內力隊中你先咩
一下唔中就玩撚完
重睇啦屌,楊過練成之後拎樹枝打人咋,邊有話要限死一把

玄鐵劍基本就係學習裝置,學完可以唔用,獨孤求敗就係40歲之後學成就變唔需要武器
咁用獨孤九劍嘅楊過勁嘅定係用玄鐵劍既楊過勁?
段譽一學完北冥就有人來比佢吸啦 點會冇內力

而且凌波都好食內力
咪就係,自己有好兵器,唔比對手有好兵器
我都想知削鐵如泥既倚天劍, 打獨孤九劍。
有邊個打唔到
獨孤九劍係劍法,玄鐵劍係劍呀,邊有玄鐵劍法㗎
個題目好似唔係講緊令狐沖, 講緊獨孤九劍
而家係比修練法門
玄鐵劍同獨孤九劍都係修練法門
獨孤九劍無相應內力輔助,根本贏唔到內功高手
而玄鐵劍就係練到內勁霸道無匹,簡單招式就摧毀一齊

空見練既金剛不壞體夠咩都打唔入
咁係咪我又要攞達摩出黎比
到時係咪又要話劍魔同達摩同一內力水平一野打爆達摩
邊個又搭嗲
要屈武器黎贏既劍法
高級過
靠悟性,理念,經驗既劍法

金庸聽到肯定激到彈返起身
兩個夾埋咪就係獨孤求敗
瀑布練功同玄鐵劍法無連帶關係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞