【金庸世界大戰】究竟玄鐵劍法定獨孤九劍勁啲?

1001 回覆
332 Like 817 Dislike
主要都係幾個因素姐
內力厚度(連控制力) 招式 武器
假設大家內力一樣咁厚 都一樣收放自如
比既就係招式同武器
法王武器好過把木劍 但招式可以輸俾楊過架嘛
個下就咁純內力互撼咋wo
一個斷劍一個金輪甩手
使唔使為左捧楊過到木劍之境要講到金輪都到木劍
事實就係楊過內功係勁但係唔足以去到草木皆可為劍既地步
如果咁都要當到木劍
咁即係講當年求敗既木劍之境根本就冇能力對抗到手毒神兵既同級對手
留低既木劍唔知係第幾個ver.
仲有一個可能就係法王都係木劍境既level
咁咪變左係武器上有分別
金輪自己個飛輪都甩晒手
如果木劍水平有埋兵器優勢都咁柒 真係唔知講咩好
主要都係幾個因素姐
內力厚度(連控制力) 招式 武器
假設大家內力一樣咁厚 都一樣收放自如
比既就係招式同武器
法王武器好過把木劍 但招式可以輸俾楊過架嘛
個下就咁純內力互撼咋wo
一個斷劍一個金輪甩手
使唔使為左捧楊過到木劍之境要講到金輪都到木劍
事實就係楊過內功係勁但係唔足以去到草木皆可為劍既地步
如果咁都要當到木劍
咁即係講當年求敗既木劍之境根本就冇能力對抗到手神兵既同級對手
留低既木劍唔知係第幾個ver.
楊過到左木劍境就係本書寫 我信佢架咋
木劍境=內力收放既控制力
同佢個下係咪互撼無衝突
大家控制力一樣 一齊放晒內力出黎互撼
一個斷劍一個只係甩手咪就係武器上既優劣表現
就算2個同量級既世界拳王隻抽 都會分到輸贏架
至於你話求敗既情況 無資料可以參考俾唔到意見
你點知佢個年代有無高手
咁書邊到寫 真心想知
春去秋來,歲月如流,楊過日日在海潮之是練劍,日夕如是,寒暑不問。木劍擊刺之聲越練越響,到後來竟有轟轟之聲,響了數月,劍聲卻漸漸輕了,終於寂然無聲。又練數月,劍聲復又漸響,自此從輕而響,從響而輕,反覆七次,終於欲輕則輕,欲響則響
依個係視乎對手既實力多過自身問題喎
求敗4把劍,講緊求敗4個階段既心境。
由利劍既年少輕狂>到木劍既與世無爭
金輪好明顯去到重劍階段,因為龍象般若功就係用內功力壓對手。
楊過就接近木劍階段,因為同金輪打嗰陣已經搵返小龍女,就算係黯然銷魂掌都廢左
個問題係佢既木劍只可以打垃圾/空氣 打唔到同級對手
咁又算唔算到左木劍之境

又或者如果木劍之境係硬食唔到同級對手既神兵
"這柄輕飄飄的木劍要能以輕制重,只有兩途:一是劍法精奧,以快打慢;一是內功充沛,恃強克弱。"
推論返求敗當年 一係到木劍時已經冇晒同級對手 即係當年已經一個五絕水平都冇
一係就劍法精奧,以快打慢 = 求敗用九劍
就咁有理冇理一招轟落佢
ching形容得好有型
法王咪唯一一個同級對手
但同級都會分到高低 無人講過到左木劍境就一定贏架嘛
所以我先估法王都係差唔多木劍境
有錯
重劍 木劍 無劍 係一個境界
木劍境界一定比重劍境界強
但唔代表木劍境界既人拎木劍比拎重劍強
呢到有d人都幾搞笑
好似玄鐵劍既獨孤求敗 =/= 獨孤九劍既獨孤求敗

下下令狐沖做唔到
就=獨孤求敗都做唔到咁

呢頭話玄鐵劍既獨孤求敗既劍可以快到無影
果到就話獨孤九劍既獨孤求敗出劍唔夠玄鐵劍既獨孤求敗快

搞到獨孤求敗好似精神分裂咁

再者史火龍既降龍十八掌夠廢啦
唔通就可以話降龍十八掌呢招廢咩
40歲重劍境已經橫行左天下了
40歲後木劍境就草木皆劍
之後再精修 先到無劍境界
不過無著墨太多
跟本就唔應該分開兩個獨孤求敗

可能由頭到尾條友都係用獨孤九劍既劍法(即係無劍法)
不過去到中間發現唔夠d內功高人打/ 手上無利劍就唔得
之後就練用玄鐵劍法既方式出獨孤九劍既劍法
再之後就是但拎樣野出獨孤九劍既劍法

時間線應該咁
利劍獨孤九劍>玄鐵劍法既方式既獨孤九劍>木劍獨孤九劍>草木獨孤九劍
我咪就係想講

令狐沖本身武功唔高,但出獨孤九劍一樣精準無比(只係冇獨孤求敗咁勁)
可以咁講 所以唔存在拎木劍比重劍強
根本拎粒石拎條草都一樣
唔知係反令狐沖反到唔講道理
定撐楊過撐到咁

成日都要獨孤求敗精神分裂
點解出唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞