【金庸世界大戰】究竟玄鐵劍法定獨孤九劍勁啲?

1001 回覆
332 Like 817 Dislike
即係如果楊過係木劍之境
佢既程度同令狐沖九劍一樣 充滿住缺憾
而重要既係一個人自己形容出黎既境界 但自己都做唔到
反而咁樣要話佢係到左個個境界
要睇佢同咩人打
點解唔可以係佢同法王都到左個個境界先
當2個都到左個個境界既人佢唔可以好似佢自已所形容咁"屌打"法王都好合理
你一直都假設左到得木劍境=必勝咁無得討論
明明我個重點係斷劍 佢把劍冇斷我會認同佢係木劍水平
毒撚狗劍
木劍境界唔包唔斷劍嫁
你想像下2個300磅大隻佬
一個拎木棍一個拎鐵通
用最大既力互撼
碌木棍斷左 拎鐵通個個就俾道力震到手痛跌左枝鐵通
有邊度唔合理先
咪係都唔明斷劍有咩咁出奇
好撚簡單一個問題,求敗同一個年代不敗,不敗依然速度高過求敗,係咪唔撚洗打

成日用令狐沖弱去神化九劍
那「龍象般若掌」共分十三層,第一層功夫十分淺易,縱是下愚之人,只要得到傳授,一二年中即能練成。第二層比第一層加深一倍,需時三四年。第三層又比第二層加深一倍,需時七八年。如此成倍遞增,越是往後,越難進展。待到第五層以後,欲再練深一層,往往便須三十年以上苦功。密宗一門,高僧奇士歷代輩出,但這一十三層「龍象般若功」卻從未有一人練到十層以上。這功夫循序漸進,本來絕無不能練成之理,若有人得享千歲高齡,最終必臻第十三層境界,只是人壽有限,密宗中的高僧修士欲在天年終了之前練到第七層、第八層,便非得躁進不可,這一來,往往陷入了欲速不達的大危境。北宋年間,藏邊曾有一位高僧練到了第九層,繼續勇猛精進,待練到第十層時,心魔驟起,無法自制,終於狂舞七日七夜,自終絕脈而死。
  那金輪法王實是個不世的奇才,潛修苦學,進境奇速,竟爾衝破第九層難關,此時已到第十層的境界,當真是震古爍今,雖不能說後無來者,卻確已前無古人。據那【龍象般若經】言道,此時每一掌擊出,均具十龍十象的大力,他自知再求進境,此生已屬無望,但既自信天下無敵手,即令練到第十一層,也已多餘。
其實都要講武學修為
九劍就係要「破招」,你破到就得
但係令狐沖既「破招」多數係兩敗俱傷。
所以求敗既九劍>令狐沖九劍
所以令狐沖打唔嬴東方不敗唔等於求敗打唔嬴
九劍有破氣式,點會一開始就九劍

不如話一開始八劍甚至六,七劍(令狐打贏沖虛都睇唔透方證同任我行掌法)

不知量力 同人硬鬥硬
fail左, 唔夠硬個陣就諗, 早知下次拎埋個狼牙棒啦

楊過就好似痾屎唔出賴地硬咁
你都識引以強克弱,金輪唔係弱克唔到,唔代表佢未去到木劍水平
令狐沖既破,都無講過一定以巧,以拙都有,在於破,非巧拙
九劍係一本字典係一個經驗黎
今日無
聽日唔可以後加咩

唔好咁死版得唔得
創降龍十八掌條友都唔係一次過創出18招
中間一定有加加減減
無形劍氣得唔得呢,反正天龍就有六脈神劍,憑空而黎既劍氣,草木都唔洗
閉關咁多年鬼知法王會勁左咁多
你最多話佢自信過頭姐
但重點互撼會斷把木創好合理
風清揚講過,你同快刀快劍打,一係鬥快,一係料敵機先,而當對方快到,你估到佢下一步反制佢可以再快你一步,個時你真係無計wor
然後用晚年創下九劍,金庸用笑傲來補完求敗一生究竟點樣不敗
求敗當年不敗,打同級對手,或者內力比自己更強既對手,咪要用破囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞