【金庸世界大戰】究竟玄鐵劍法定獨孤九劍勁啲?

1001 回覆
332 Like 817 Dislike
獨孤九劍係無劍時期產物。
正如張三豐練咗太極都有太極劍
冇人話用棍唔可以打出太極理論。

九劍係一套破敵理論。
一生破敵的總結經驗。
太感動呀 咁都搵得返原作者
獨孤九劍好似係華山派架喎
邊個用先?
風清揚定大師哥用已經好唔同啦
獨孤九劍,初學者喺惡劣環境下依然可以用破箭式, 一劍刺盲14位武林高手。
當派掌門岳不群亦自愧不如。

可見若果係由獨孤求敗或者風清揚所用出嚟, 完全係兩個世界
唔係唔用腦,而係簡單直接先係最實在
我既攻擊絕對強於你既防禦,根本就唔需要有下一招,點擋都輸

你都識講庖丁解牛
如果我把用果把係屠龍刀,重駛搞咁多野咩,當啲骨係肉咁切

所謂玄鐵劍法就係將自身既內力提昇到可以摧毀任何防禦既法門,並唔係劍法
等等先玄鐵劍講內力, 獨孤九劍講唔講內力
陽過嘅玄鐵劍同獨孤求敗嘅獨孤九劍。
兩樣嘢嚟㗎喎。

你要吹到楊過有掃地憎嗰種功力, 咁獨孤求敗可唔可以有掃地憎嗰種功力?
同等內力之下
九劍又奈得玄鐵劍法咩何
講到最尾咪又係比內力
係呀,把豬肉刀都係無堅不摧㗎。
用得多總會爛。
人到老身體亦會慢慢退化。

所以咪諗到破招,
有一粒石仔就可以打殘你, 又何必揮動玄鐵重劍。
呢個講法幾有趣我都係第一次聽好想聽你解釋多啲

但係睇返佢最後最高境界嘅描述,草木竹石均可為劍。自此精修,漸進於無劍勝有劍之境。

係咩情況之下可以做到草都可以傷到人,咁就一定唔係講緊料敵機先嘅九劍,因為就算你插中要害,一棵草都冇可能有咁大嘅威力。

唯一嘅解釋就係一棵草附上左極大內力,就算係輕柔一啲都唔鋒利嘅物件都可以傷到人。

呢個亦都係我之前所講嘅內力路線(亦即係重劍劍法)

我就咁樣理解啦
你搵唔搵番個post我都好想睇返我當時講過啲乜
重劍只係內力路線嘅初階,漏咗講
乜唔係少林㗎咩
咁都有得相認
但對手都有強勁嘅內力呢?
到時自己嘅玄鐵劍法就變咗一啲無謂嘅招式
應該係調返轉喎,
同等嘅內力之下
玄鐵劍法係打唔贏獨孤九劍。
好似要google
楊過 令狐沖 高登
你條友開左幾個post 講令狐沖點勁
搵搵下就有
冇破綻既話九劍打咩
內力路線就係追求冇破綻既最高境界
最強武學都係化繁為簡
一招定生死
我揀玄鐵劍法
係呀, 我都係咁樣理解,強大嘅內力,
加上獨孤九劍嘅理論
就應該可以接近獨孤求敗實力

所以有強大內力+破招, 就係獨孤求敗。
金庸用楊過同令狐沖, 描寫獨孤求敗呢個人。
火影未畀人讚係世界第一嘅時候我已經講緊
達哥依家畀人屌到仆街
但係佢未畀人屌到仆街嘅時候我已經講緊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞