【金庸世界大戰】究竟玄鐵劍法定獨孤九劍勁啲?

1001 回覆
332 Like 817 Dislike
你知唔知九劍要練幾耐?
風清揚叫佢最少要練十年
令狐沖獨孤九劍練左一年都唔知有冇
化左功身上內力全無,
大病初好,岩岩內力先失而復得。

令狐沖九劍輸比葵花,唔代表風清揚會輸WO。
金庸咁樣講,就更加証明到笑傲九劍係補完求敗一生下半段故事
可以咁講 理論上內力輸比人
係對劍時都應該可以反震對手(通常武俠小說都係咁寫 內力差距略大就會虎口痛裂難以握緊 差距重直頭劍都彈飛)

不過獨孤求敗去到晚年 已經係無招勝有招既境界
咩玄鐵劍法 獨孤九劍 爭黎都無意思
劍到盡頭 草木皆兵 劍法既長短已經係凡夫俗子先會爭論
打錯 調轉左 係內力贏過人
嬲嬲豬
個人估計
利劍時期 破盡天下招式
重劍時期 技巧速度保留再增強威力
木劍時期 技巧速度保留但用木劍都可以有重劍威力
無劍時期 以經可以好似六脈神劍咁唔洗用劍再配上身技巧

重劍時期既獨孤求敗就係一個有好高内力拎住重劍再用獨孤九劍既令狐沖強化版

無劍時期係 識用六脈神劍尼出獨孤九劍既再強化版

咁樣就可以合理解釋求敗係山洞死左照計學得最足就係楊過 而唔係風清楊
佢話係就係啦,引埋文比佢睇又當睇唔到

林家辟邪劍法雖然號稱七十二招,但每一招各有數十著變化,一經推衍,變化繁複之極。
令孤沖斬唔斬得入Thanos都係個問題
on9少陣啦
嬲你don9仔?
有睇拳願就更加應該知無招無式(牙)係輸比有招式(黑木)啦
點解要練招式啫,就係因為招式係提供咗點樣發力
同埋減少思考時間
一流嘅高手,會將戰鬥升到戰術層面,創造陷阱俾人以為看破,
所以之所謂無招無式,只不過係唔鎖死mindset嘅情況下用劍招,咪一樣係斬劈挑刺
唔好on9啦
打狗棒法招棒打狗頭根本就係打你個頭
咁又唔叫招?

令狐沖係on9 不知他這一下是什麼招式 就唔係招?
風清揚個句咪話左 學武之人使兵刃動拳腳總是有招式 囉
選擇性失明?

辟邪七十二招有變化所以呢?
個point係邊?
留名等睇令狐沖vs大總統
真係唔知邊個on9,隨手一刺都係招咁九劍一樣有招,咁仲講咩無招勝有招
九劍唔係無招 係無一個固定嘅打法 淨打你破綻
令狐沖拳腳都出左 即係我飛暗器又唔叫招?
咁東方不敗飛針邊度黎嘅破綻 點會去到令狐沖睇得出佢破綻只不過苦於唔夠快打唔過
重睇先啦
其實六脈應該係指法黎
書中係寫求敗草木皆可為劍 但係咪已經可以只用劍氣其實並無寫明 不過以佢中年後苦練內力既情況
做得到都唔奇 呢到就留比讀者自己猜測

其實應該係

九劍時代 求敗練既係天下間最精妙既劍招 但佢內功應該可能無劍法咁強 令狐冲係無內力既情況下都用到九劍 可想而次九劍係一套唔需要用太多內力都運使既頂級外功

重劍時代 佢增強既唔可以算係威力 應該係內力

所以後期佢草木皆兵既原因 係因為佢內力已經唔似九劍時期 依刻既佢就算用小樹枝都可以將內力差過佢既劍手把劍直接彈走
原來隨手一刺係有固定打法,令狐沖講明唔係招風清揚都認同,係你唔認同,原來佢兩個都唔識九劍係得你識

風清揚個句咪話左 學武之人使兵刃動拳腳總是有招式 囉
選擇性失明?<——呢句咁on9既野得你先講得出

金庸入面有邊個唔係學武之人?定係令狐沖風清揚學完九劍會變左唔係學武之人呀?定係佢地學完九劍會唔使兵刃拳腳呀?自打嘴巴
人地問米請查生上身又話你知咩
風老練咗咁多年話咗隨手一刺破唔到但有連登仔話破到

連仔>風老
如果一刺就係劍招咁獨孤九劍無招無式係咪用念力打死人?看破咗之後唔洗做野對手自動心臟麻痺?
內力=速度
not exactly

古墓派的輕功乃武林一絕,別派任何輕功均所不及。於平原曠野之間尚不易見其長處,此時在廳上使將出來,的是飄逸無倫,變化萬方。她一生在墓室中練功,於丈許方圓之內當真趨退若神。金輪法王武功雖然遠勝,但她一味騰挪奔躍,卻也奈何不了,只聽得鈴聲玎玎,有如樂曲,聽了幾下,竟便要順著她樂音出手,急忙擺動金輪,發出一陣嘈音來沖□鈴聲。霎時間大廳上兩般聲音交作,忽輕忽響,或高或低。鈴聲清脆,聽來心曠神怡,金輪中發出的當□巨響卻是如打鐵,如刮鑊,如殺豬,如擊狗,說不出的古怪喧噪。
你知唔知自己講咩啊師兄
睇清楚D先啦
令狐沖幾時話唔係招
佢係睇唔出啊
原文係講睇唔出咩招唔係覺得毫無招啊
風清揚個句咪證明左個個人出手都係有招式囉
打你老母嘴巴啊
用腦唸嘢啦on9
另外,我覺得係佢仲有想借令狐沖可以用九劍笑傲江湖。
去寫番當年未寫完既求敗伏筆。

獨孤求敗有一生經驗,出手破敵,用初學都變高手既令狐沖,証明晚年有幾勁。
可以一生不敗
你唔郁就破唔到, 你一郁就破到。
當然對手知你唔識破可以引你郁

冇人講過隨手一刺破唔到。
你唔刺就破唔到

快如彈針,身上都有破綻,都係金庸講架。
你開始連自己講乜都唔知
爸打唔好嬲你講得好好
佢哋開始講到連金庸設定都唔睇

獨孤求敗對手又唔識九劍。自己轉數又高,驚咩俾楊過破,咪一直攻囉,攻既地方全部都係楊過破綻。楊過要回守,楊過仲講乜野破求敗招。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞