【金庸世界大戰】究竟玄鐵劍法定獨孤九劍勁啲?

1001 回覆
332 Like 817 Dislike
我覺得楊過vs令狐沖就一定楊過贏

但如果兩個差唔多實力嘅人,一個用重劍一個九劍就九劍贏,九劍講求快,兩個咁上下內力嘅話重劍無可能快得過九劍出招
我係咁理解 其實武功即係 外功加內功
以射雕黎講練 外功練到最勁既係洪七公 內功可能係歐陽峰

如果獨孤求敗後生 內功未夠好時練九劍就會係令狐沖咁既水平

到佢去到傷人 開始轉練重劍同埋係瀑布練內功 我諗呢個時期既重劍未必勁過九劍 可能係差不多水平

但去到後尾 獨孤求敗練到超強內功 用玄鐵劍內功 用 九劍劍法 先係佢最強水平

所以獨孤求敗各傳授重劍練內功比楊過 九劍劍法比令狐沖 如果佢兩個合一就係獨孤求敗嘅水平
本書已經有講 招式再快都會重覆
重覆就會破到
要睇埋東方不敗用九劍會有幾屈先知
東方不敗練左幾耐 令孤沖練左幾耐?
你睇返風清揚點教令狐沖
所謂既無招唔係真係無招
而係招式混然天成唔係再一招一招駛出
不再拘泥於招式固有形態
喬峰既武功,王語嫣都睇得出破綻但喬峰出手太快,根本破唔切
從來都係咁樣去理解。
令狐沖冇學到打浪重劍, 只係學咗佢破敵嘅方法。

楊過冇學到獨孤九劍, 只係練咗一身無敵嘅內力。 所以後期佢練暗然銷魂掌明顯係走錯武學路線方向。由冇招>有招

勁係勁左,但武學就停留左內力屈機既重劍,去唔到求敗既無劍

由冇招既玄鐵重劍,去到有招嘅黯然銷魂掌。
記得令狐沖係原著好後期先學到易筋經
唔知學左易筋經既令狐沖會去到咩層次
如果兩個打,要計時代,令狐沖邊個時侯先。
成套野有邊一刻係好????

依家講 獨孤九劍同玄鐵劍法, 係咪應該講獨孤求敗同楊過
針都可以用九劍

一個識九劍既東方不敗勁啲
定一個唔識九劍既東方不敗勁啲?

招還招 人還人
唔好撈埋
正解,令狐境界比較高,結局黎計實力就楊過勁
上面啲人都唔知比較緊人定武功
拎練左一陣既令孤沖同大成既東方不敗比
跟住話快就可以屈九劍
凌波微步可以無內力係一眾高手面前打橫行都冇事。

九劍微妙嘅地方一般人係你理解唔到
其實唔可以話走錯
楊過36歲,內力重未去到劍魔40打後level
劍魔都要40打後先自此精修,漸進無劍勝有劍
但40歲前都係攞住把玄鐵劍
楊過果時託大以為唔再需要玄鐵劍
但其實未到劍魔修為
如果佢再攞把玄鐵劍根本唔需要銷魂掌
學左一年既令狐唔夠,唔代表練左十年既唔夠
痴線
楊過自己套最強掌法一樣有招
風清揚道:「活學活使,只是第一步。要做到出手無招,那才真是踏入了高手的境界。你說『各招渾成,敵人便無法可破』,這句話還只說對了一小半。不是『渾成』,而是根本無招。你的劍招使得再渾成,只要有跡可尋,敵人便有隙可乘。但如你根本並無招式,敵人如何來破你的招式?」

你睇眼科先啦不如
風清揚講明渾成係錯
風清揚道:「要切肉,總得有肉可切;要斬柴,總得有柴可斬;敵人要破你劍招,你須得有劍招給人家來破才成。一個從未學過武功的常人,拿了劍亂揮亂舞,你見聞再博,也猜不到他下一劍要刺向哪裡,砍向何處。就算是劍術至精之人,也破不了他的招式,只因並無招式,『破招』二字,便談不上了。只是不曾學過武功之人,雖無招式,卻會給人輕而易舉的打倒。真正上乘的劍術,則是能制人而決不能為人所制。」他拾起地下的一根死人腿骨,隨手以一端對著令狐沖,道:「你如何破我這一招?」

令狐沖不知他這一下是什麼招式,一怔之下,便道:「這不是招式,因此破解不得。」

風清揚微微一笑,道:「這就是了。學武之人使兵刃,動拳腳,總是有招式的,你只須知道破法,一出手便能破招制敵。」令狐沖道:「要是敵人也沒招式呢?」風清揚道:「那麼他也是一等一的高手了,二人打到如何便如何,說不定是你高些,也說不定是他高些。」

楊過心知尼摩星武功了得,單用一隻空袖,只怕拂不開他剛柔並濟的一擊,這時小龍女全身無力,正軟軟的靠在他身上,於是身子左斜,右手空袖橫揮,捲住了小龍女的纖腰,讓她靠在自己前胸右側,左手抽出背負的玄鐵重劍,順手揮出

楊過抬起頭來,向瀟湘子道:「上罷!」玄鐵劍指向他腰間,劍頭離他身子約有二尺,穩穩平持。瀟湘子見這劍粗大黝黑,鈍頭無鋒,倒似是一條頑鐵,心想:「這小子劍法迅捷,靈動變幻,果然了得,可是拿了這根鐵條,劍法再快也必有限。」說道:「那兒去撿來了這根通火棒兒?」說著便揮純鋼哭棒往重劍上擊去。

楊過持劍不動,內勁傳到劍上,只聽得噗的一聲悶響,劍棒相交,哭喪棒登時斷成七八截,四下飛散。

法王大聲酣呼,飛步搶上,左手在銅輪上一撥,抓住金鐵兩輪,向楊過頭頂猛砸。楊過逕不招架,玄鐵劍當胸疾刺,劍長輪短,輪子尚未砸到楊過頭頂,劍頭距法王胸口已不到半尺。法王立時後退,上前固然迅疾,退後也是快速無倫,也不見他如何跨步,已向左後側斜退數尺,在這□忽之間直趨斜退,確是武林中罕見的功夫。旁觀眾人目眩神馳,忍不住大聲喝采:「好!」

玄鐵劍根本就無招,同風清揚隨手拎一端骨頭指向令狐沖一樣,根本無招又如何可破?計技巧九劍又未必破到玄鐵劍法,計內力九劍又輸重劍幾個level,我覺得重劍贏面大啲囉
其實無劍都屈內力
草木皆可為劍就係內力強到足以用木劍都打死你
我諗最終應該係六脈神劍
九劍完全反cup,玄鐵派有冇理據可以追番
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞