【金庸世界大戰】究竟玄鐵劍法定獨孤九劍勁啲?

1001 回覆
332 Like 817 Dislike
佢地係練一部分唔係總綱
順刺逆擊橫削倒劈點會無招。呢啲咪招

太極劍夠只係畫圓。夠係無招。一樣可以破
我好肯定係九劍楊過
全世界冇光你連打去邊都唔知。
要是玄鐵劍就係浪費內力運劍。

相反破箭式可以一劍精準刺盲十四個高手眼睛。

學藝未精嘅令狐沖當然唔識
風清揚獨孤求敗自然有方法。
唔係點一生求敗
咁我好肯定係玄鐵劍楊過
agger
只係令孤沖初學先會唔識破風清楊果野
其實根據九劍定義
只有九劍自己可以做到真正無招
佢多正評過你喎
由頭到尾都係話,內力低遇到內功高手,比人內力震暈。

如果套劍法最後可以破氣,就必要內力強到避免比人用內力秒

P.S 降龍無內力會走火入魔,打狗棍好似無打過咩內功高手
有邊本武功秘笈唔係突然出現? 九陰九陽夠係無啦啦出現。天龍又唔見有?

獨孤九劍點傳?咪總訣囉。風清揚叫令孤沖背個段野咪係。
練左總綱練番內力,冇練其他
玄鐵劍除左內功就係得四招
簡單黎講就係鳩劈

九劍喺只要對手出手就可以破解
唔喺單單破解所謂有招嘅武功

兩個楊過一樣內功 點會玄鐵劍贏

玄鐵劍出手就會比九劍破
唔出手佢亦永遠打唔贏九劍
相反
九劍出手玄鐵劍都反制唔到
拿玄鐵劍仲要慢過拿木劍
點可能輸
依家料敵先機呀,小動作睇到你下一步就破左你
你確定楊過嘅內功會高過金輪法王個癡線佬?

如果佢唔係比人圍毆加派膠加劇情殺,成本書仲有邊嗰嘅內功勁到可以一野打穿城墻

金輪練到11層之後,周伯通聽到金輪嘅拳風就已經驚到走佬,你睇周伯通會唔會唔敢接楊過拳
又無得話突然出現唔合理,九陽夠夾係乜乜經度啦
一定係九劍楊過啦,盡破一切
九陰九陽成書喺北宋末
天龍喺北宋
獨孤求敗南宋之前已經死左 楊過年代已經話無人聽過呢個名
突然去到明朝又出現一個九劍傳人? 你真係覺得合理咩?
金庸每一套絕世武功都係有淵源
但係九劍真係難解釋D
順刺逆擊橫削倒劈呢d真係純粹一下動物,唔算得上係招式掛,你睇金輪同小龍女打左陣先叫一招半式
周伯通咪話左唔敢接黯然消魂掌
洪七公有練譯出黎果部份
獨孤九劍要練十年,
成班人用初學者令狐沖嚟同獨孤求敗一生所創既嘅獨孤九劍比
明明獨孤九劍就係無劍境界

正如太極劍拳打出嚟都係太極一樣。
你劈出黎一下動作點會無破綻
一係就葵花寶典 超快 快到睇唔到
一係就內功超勁 睇到擋唔到/破唔到 (蕭峰)
鳩劈點破
風清揚講過鳩劈冇破呢個概念
他拾起地下的一根死人腿骨,隨手以一端對著令狐沖,道:「你如何破我這一招?」
  令狐沖不知他這一下是什麼招式,一怔之下,便道:「這不是招式,因此破解不得。」
有後續
九陽唔係達摩寫架咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞