【金庸世界大戰】究竟玄鐵劍法定獨孤九劍勁啲?

1001 回覆
332 Like 817 Dislike
其實金老親自指明係最強嘅張大教主都曾經用木劍同梅枝同人打(木劍仲要係打倚天劍) ,但佢都唔係直接用最強內力轟落去就算

同埋黃蓉都曾經用打狗捧法去打啲內力勁過佢嘅人

所以又唔可以淨係話內力勁就屈哂嘅

起碼楊過無出過掃地僧嘅無形氣牆或者六脈神劍之類嘅外發型內勁
劍塚咪寫
三十歲前係用利劍劍法橫掃天下 三十歲後轉用大巧不工嘅重劍
跟住楊過係神鵰度悟出重劍就係用最簡單嘅劍招加最剛猛嘅內力打廢對手
咁叫唔叫書有講
不嬲都話一招唔係一個動作,係幾個連貫動作,一個套路,你自己死拗話鳩劈一招都係招啫嘛

咁我鳩劈埋黎你度,比你搵到破綻但唔夠快打到我先,點做料敵機先,動作跟唔上眼光點破?

風清揚咪答左你一係鬥快一係估我下一招係咩囉,我鳩劈一下你點估到我劈去邊,完全無先兆
咁同等內功我點會跟唔上你啊
搞笑?
你拿重劍我拿邊把劍會慢過你啊
重劍成八十一斤你跟得上邊個?
楊過係神鵰俠唔係神鵰超人
張大教主幾時講最強?
石破天修仙唔計
越女神話唔計
掃地僧呢?
張三豐呢?
慕容龍城同段思平兩個激光劍呢?
假架
而家九劍係鬥快咩?係破招
東方不敗係有招,但勝在快先破唔到
玄鐵係慢 但係冇招 咁破咩?
破招係打你破綻啊 你出手就有破綻 我快過你我就打到比破綻逼你回防

我話九劍快係同上面個個講
佢話九劍唔夠快
當大家內力都強到81斤等如1斤時
仲點會因為把劍有快慢之分?
渣重劍會慢左係功夫未到家
出手有破綻係你講
金庸冇咁講過
佢話出招先有
出手有破綻係你講
金庸冇咁講過
佢話出招先有
大家內力拿81斤都等於1斤 把劍都係會有快慢
用下腦
你拿81斤劍等於1斤我無理由唔係快你幾倍
你點左100點敏拿把重劍-81敏同一個100點敏拿普通劍-10敏點同
點都係普通劍快過重劍啦
金庸夠話玄鐵劍招數簡單啦
你咪又夾硬話係無招
金庸在1999年8月接受香港報章問到這個問題時,他回答,「很大可能是張無忌,張無忌集各家之長,比較全面」。
咩叫很大可能?即係唔肯定?
人地一直都係咁講
平平無奇嘅劍招.....比如直刺
咁直刺一個動作係唔係劍招啊
你一直話唔係我無辦法㗎
講緊主角咋嘛
無可能係最強
我講人地大力到把重劍係-0丫
你拎枝筷子同拎枝牙簽篤野會唔會有快慢之分
你唔好on9啦
點會無分別
拿牙籤快好多啦下嘛
仲要keep住劈啊
屌你扯去內功相同托咩,輕功唔同都有快慢啦

講緊九劍講緊料敵機先,講緊招係一套動作唔係一下

唔通七十二路太監劍法係七十二個方位去刺去斬咩
佢係咁認為
佢覺得直刺=一招
所以玄鐵劍法一共有4招比九劍破
內功唔同比乜撚吖
比劍法梗係要同內功同輕功啦
如果唔係我宋青書降龍十八掌同楊過黯然消魂掌打又證明黯然消魂掌勁啊?

都話玄鐵劍係有招 唔係一套動作先叫一招
金庸講直刺都係一招你唔聽你夾硬話佢個D唔係招
九劍號稱破盡天下武功,但要下下後發先至,速度又唔夠快,比你「破盡」天下武功但打唔中有撚用咩,動作跟唔上眼光咪一樣廢,到尾又變左鬥快唔係料敵機先

繼續死撐下,我去睇End game無你咁得閒
田伯光咪未出手就俾人破囉。

東方不敗彈針就有破綻?
楊過揮劍就毫無破綻

會唔會吹大左
on9仔on9少陣啦 比緊劍法就肯定要其他因素一樣啦
其他因素唔同係比劍法定比人啊
你一下又話打唔中一下又話唔夠快
根本無point
同你講落去有咩意義
連金庸本人都質疑
佢寫架WO
飛針都有破綻,揮劍冇破綻?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞